Vezető hírek
Csokoládék a Hawaii-szigetekről
Évszázados tradíció, magas kakaótartalom
László R. Judit (Fotó: Pánczél Petra)
A kóstolással egybekötött előadáson László R. Judit, a programot szervező Hawaii Magyar Baráti Társaság vezetője avatta be az érdeklődőket a kakaótermesztés tengerentúli világába. Az előadó közel húsz éve él Hawaiion, de ő is csak 2 évvel ezelőtt találkozott az ottani ültetvények, na és a csokoládé csodás világával. A téma tulajdonképpen véletlenül került elé, annak ellenére, hogy ott mindenhol belebotlik az ember a hawaii kakaóba. A kint élő magyarokról készült riportkönyvet írni, így került a látókörébe egy magyar kakaótermesztő hölgy.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
A mostani előadásra 12 ezer kilométerről érkeztek a csokoládék, amiknek a szállítása – az esetleges olvadás miatt – nem volt egyszerű. László R. Judit bevezetésképpen azt mondta: a Magyarországon népszerű „lila tehenes csokit” és annak ízvilágát legalább a kóstoló idejére érdemes elfelejteni, hiszen az túl tejes és cukros a hawaii csokikhoz képest. Itt most leginkább magas kakaótartalmú étcsokoládék kerültek szóba, amik maximum mézzel, vagy a szigetországban található gyümölcsökkel, esetleg zöld teával vannak ízesítve. Ezek a kézműves csokoládék mesterséges adalékanyagokat, édesítőszereket nem tartalmaznak.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
Ami a hawaii kakaótermesztés történeti illeti, elhangzott: 1830-ban jelent meg az első kakaófa a hawaii király kertjében, majd 1850-ben kezdték nagyobb mennyiségben ültetni. Eleinte viszont még csak az elit fogyasztotta. És az is igaz, hogy sokáig azért nem vált népszerűvé (nemcsak ott, hanem Európában sem), mert nagyon keserűnek tartották. A Hawaii-szigetek klímája kedvező a kakaótermesztéshez; a vulkanikus talaj, az éghajlat és a körülötte lévő növények különös aromát kölcsönöznek a gyümölcsnek, így a belőle készült csokiknak is. A fákat magról ültetik, körülbelül öt év után terem először és 25 évig termőképes a fa. A növény ezután is él, de termést már nem biztos, hogy ad.
A kakaó ízvilágáról a közönség is meggyőződhetett, hiszen az est folyamán 12 féle csokit kóstolhattak az érdeklődők, köztük a pörkölt, nyers kakaóbabot, és annak őrleményét is megízlelhették a vállalkozó kedvűek. Nem kell tőle félni: íze finoman kesernyés, kicsit a szemes kávéra emlékeztet.
MEGOSZTÁS
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
-
rövidhírek
80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekrőlTojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 közöttSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokTöbbször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nincs rá ideje -
rovatunk hírei
Írások szerelemről, szőlőrőlFejezetek Zalaegerszeg évszázadaibólLúdláb a Pontházban, krémes a BáránybanAmiről a sírkertek mesélnekSzulejmán újra meghódítja hazánkat?Szüleink, nagyszüleink iskolájaCsaládi dokumentumokat vár a levéltárNemcsak a diktátor, a rendszer is rosszKözel kerülni a tárgyakhozKonzervatív ízlés, könnyed szórakozás top 10
Változik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokA gyülekezés alapjog: Zalaegerszegen is demonstrált a MomentumA fiúk körében is népszerű a fodrászat, főleg a barberkedésHorváth Csongor festményei az internet előtti kort idézikPörgős évadzárót kínál a Hotel MentholZalai díjazottak a szombathelyi Szezon tavaszi tárlatonÁprilis 14-től gázvezeték rekonstrukciós munkálatok kezdődnek Zalaegerszegen, a Petőfi utcábanSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNémeth Miklós grafikái ihlették a diákok verseit