Vezető hírek
Csokoládék a Hawaii-szigetekről
Évszázados tradíció, magas kakaótartalom
László R. Judit (Fotó: Pánczél Petra)
A kóstolással egybekötött előadáson László R. Judit, a programot szervező Hawaii Magyar Baráti Társaság vezetője avatta be az érdeklődőket a kakaótermesztés tengerentúli világába. Az előadó közel húsz éve él Hawaiion, de ő is csak 2 évvel ezelőtt találkozott az ottani ültetvények, na és a csokoládé csodás világával. A téma tulajdonképpen véletlenül került elé, annak ellenére, hogy ott mindenhol belebotlik az ember a hawaii kakaóba. A kint élő magyarokról készült riportkönyvet írni, így került a látókörébe egy magyar kakaótermesztő hölgy.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
A mostani előadásra 12 ezer kilométerről érkeztek a csokoládék, amiknek a szállítása – az esetleges olvadás miatt – nem volt egyszerű. László R. Judit bevezetésképpen azt mondta: a Magyarországon népszerű „lila tehenes csokit” és annak ízvilágát legalább a kóstoló idejére érdemes elfelejteni, hiszen az túl tejes és cukros a hawaii csokikhoz képest. Itt most leginkább magas kakaótartalmú étcsokoládék kerültek szóba, amik maximum mézzel, vagy a szigetországban található gyümölcsökkel, esetleg zöld teával vannak ízesítve. Ezek a kézműves csokoládék mesterséges adalékanyagokat, édesítőszereket nem tartalmaznak.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
Ami a hawaii kakaótermesztés történeti illeti, elhangzott: 1830-ban jelent meg az első kakaófa a hawaii király kertjében, majd 1850-ben kezdték nagyobb mennyiségben ültetni. Eleinte viszont még csak az elit fogyasztotta. És az is igaz, hogy sokáig azért nem vált népszerűvé (nemcsak ott, hanem Európában sem), mert nagyon keserűnek tartották. A Hawaii-szigetek klímája kedvező a kakaótermesztéshez; a vulkanikus talaj, az éghajlat és a körülötte lévő növények különös aromát kölcsönöznek a gyümölcsnek, így a belőle készült csokiknak is. A fákat magról ültetik, körülbelül öt év után terem először és 25 évig termőképes a fa. A növény ezután is él, de termést már nem biztos, hogy ad.
A kakaó ízvilágáról a közönség is meggyőződhetett, hiszen az est folyamán 12 féle csokit kóstolhattak az érdeklődők, köztük a pörkölt, nyers kakaóbabot, és annak őrleményét is megízlelhették a vállalkozó kedvűek. Nem kell tőle félni: íze finoman kesernyés, kicsit a szemes kávéra emlékeztet.
MEGOSZTÁS
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
-
rövidhírek
Magyar Péter Zalaegerszegen járt, a Vizslaparkban tartott fórumotLecsaptak a zalaegerszegi dílerhálózatraTakács Nóra bronzérmet szerzett az EYOF-onIszapmederbe esett lovon segített a szolgálaton kívüli rendőrAszfaltozás a zalaegerszegi Kossuth utcábanAugusztus 6-ig várják a csapatok jelentkezését az AquaCity főzőversenyéreElőször rendeztek strandkézilabda tornát az Aquacity-benHamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárokVersenyképesség és hatékonyság - kerekasztal-beszélgetés a kamaránálLezárják a Kossuth Lajos utca Berzsenyi Dániel- és Petőfi utca közötti szakaszát -
rovatunk hírei
Keményfa brikett top 10
Nyáron az öntözés miatt ötven százalékkal növekszik a vízfogyasztásHamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárokBezárt a Club PopUp Underground, kiárusították a készletetÉrettségi tétel lett Balaton László és a Göcseji DombérozóTrópusi lepkéket nevel a 10 éves zalaegerszegi fiúIdén is nagy sikerrel rendezték meg a filmzenei koncertetMegújult az Ady utca egyik helyi védettség alatt álló lakóházaMagyar Péter Zalaegerszegen járt, a Vizslaparkban tartott fórumotBrád András divattervezőre emlékeznek az átépülő Ruhagyár homlokzatán?Negyven éve végeztek: jubileumi találkozót tartottak PSZF egykori hallgatói