Vezető hírek
Csokoládék a Hawaii-szigetekről
Évszázados tradíció, magas kakaótartalom
László R. Judit (Fotó: Pánczél Petra)
A kóstolással egybekötött előadáson László R. Judit, a programot szervező Hawaii Magyar Baráti Társaság vezetője avatta be az érdeklődőket a kakaótermesztés tengerentúli világába. Az előadó közel húsz éve él Hawaiion, de ő is csak 2 évvel ezelőtt találkozott az ottani ültetvények, na és a csokoládé csodás világával. A téma tulajdonképpen véletlenül került elé, annak ellenére, hogy ott mindenhol belebotlik az ember a hawaii kakaóba. A kint élő magyarokról készült riportkönyvet írni, így került a látókörébe egy magyar kakaótermesztő hölgy.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
A mostani előadásra 12 ezer kilométerről érkeztek a csokoládék, amiknek a szállítása – az esetleges olvadás miatt – nem volt egyszerű. László R. Judit bevezetésképpen azt mondta: a Magyarországon népszerű „lila tehenes csokit” és annak ízvilágát legalább a kóstoló idejére érdemes elfelejteni, hiszen az túl tejes és cukros a hawaii csokikhoz képest. Itt most leginkább magas kakaótartalmú étcsokoládék kerültek szóba, amik maximum mézzel, vagy a szigetországban található gyümölcsökkel, esetleg zöld teával vannak ízesítve. Ezek a kézműves csokoládék mesterséges adalékanyagokat, édesítőszereket nem tartalmaznak.
Illusztráció (Forrás: mauinow.com)
Ami a hawaii kakaótermesztés történeti illeti, elhangzott: 1830-ban jelent meg az első kakaófa a hawaii király kertjében, majd 1850-ben kezdték nagyobb mennyiségben ültetni. Eleinte viszont még csak az elit fogyasztotta. És az is igaz, hogy sokáig azért nem vált népszerűvé (nemcsak ott, hanem Európában sem), mert nagyon keserűnek tartották. A Hawaii-szigetek klímája kedvező a kakaótermesztéshez; a vulkanikus talaj, az éghajlat és a körülötte lévő növények különös aromát kölcsönöznek a gyümölcsnek, így a belőle készült csokiknak is. A fákat magról ültetik, körülbelül öt év után terem először és 25 évig termőképes a fa. A növény ezután is él, de termést már nem biztos, hogy ad.
A kakaó ízvilágáról a közönség is meggyőződhetett, hiszen az est folyamán 12 féle csokit kóstolhattak az érdeklődők, köztük a pörkölt, nyers kakaóbabot, és annak őrleményét is megízlelhették a vállalkozó kedvűek. Nem kell tőle félni: íze finoman kesernyés, kicsit a szemes kávéra emlékeztet.
MEGOSZTÁS
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
-
rövidhírek
Az útfelújítás is elkezdődik a Hoffhalter utcábanKertvárosi vigasságok 17. alkalommalLakossági egészségfelmérés indul Zalaegerszegen2 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projekt indul ZalaegerszegenMegvannak a ZTE FC következő bajnoki mérkőzéseinek időpontjaiÚj burkolat a Szeliánszky Márta-iskola bejáratánálLégyott Zalaegerszegen - városi sétaHárom bajnoki cím a Zalaszám ZAC szenior atlétáitólAz eladósodás veszélyei- mérlegeljünk körültekintően hitelfelvétel előttÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc Technikumban -
rovatunk hírei
Lábujjhegyen - Zenéről és táncról, párbanXIX. Göcseji SzilvafesztiválAdorján Péter természetfotós kiállításmegnyitóGöcsej FesztiválFalumúzeum napja 2025.FESTetics ParkfesztiválÉlővilág tábor a Göcseji SkanzenbenFestetics-kastély Éjjel-nappalZALAKAROSI BORNAPOK 2025.SPAMALOT, avagy a Gyalog galopp musical top 10
Megnyílt a 2025-ös Vadpörkölt és Bor Fesztivál ZalaegerszegenAusztriai rezidensprogramon járt Tóth Norbert képzőművészIdén is a Gébárti-tónál táboroztak a művészeti gimnazistákVadászom! Utamból Kotródj! a Hevesi Sándor SzínházbanA székely atyafi és a magyar humor121 éve született Keresztury Dezső, Zalaegerszeg díszpolgáraÖtszáz, Keresztury Dezsővel kapcsolatos fotó kerül adatbázisbaFerenczy Béni-díjban részesült Horváth László szobrászművészÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanFelújítják a Hoffhalter utcát Zalaegerszegen