Vezető hírek
Játsszunk, vagy ne az étellel?
A gasztroeseményt kísérő Art’Z Fesztivál valódi kincses bánya volt. Igényes kultúrváros ízt hozott a jórészt csak „eszem-iszomra”, könnyűzenére koncentráló rendezvények sorába. Egy olyan különleges gasztronómiai bemutató is látható, hallható, kóstolható volt a hétvégi rendezvény alkalmával, ahol arról esett szó, hogy az étel minél egyedibb, játékosabb elkészítése a cél; extra vacsorakörülményekkel és evőeszközökkel.
Geiger Bianka, és különös tálalású ételei
Geiger Bianka design menedzser és teoretikus elődása során bepillantást engedett a fooddesign, azaz az étellel való játék világába. Ez utóbbi viszonylag gyerekcipőben jár Magyarországon, de már vannak erre szakosodott stúdiók, hangzott el többek között a zalaegerszegi származású fiatal szakembertől. A cél, a minél több érzékszervet tudatosan bombázó tálalás, az ízek mellé az emlékek társítása. Egyébként az alapanyagokra az egyszerűség jellemző; a csavart a társítások, és a nem szokványos kínálás jelenti.
Jelen esetben, a Budapestről gyakran hazautazó előadót, autós élményei inspirálták arra az ehető terepasztal tervre, mely egyrészt a Balaton és Zalaegerszeg közötti „most már mindjárt hazaérek” útszakaszt idézi fel. Másrészt pedig a legkedveltebb zalai ízek társításából építkezett, valóban szokatlan gasztronómiai élményt nyújtva. (A terepasztal Bartha Mercédesz cukrász munkája, egerszegi vállalkozók és magánszemélyek támogatásával.)
Az alkotást több mint 500 kérdőíves felmérés előzte meg, ahol Bianka arra volt kíváncsi, melyek Zalaegerszeg legkedveltebb helyei, ételei, szavai, gyümölcsei. Ezek felhasználásával a munkához szükséges kísérletező attitűddel, és kellő fantáziával felszerelkezve készült el a kínálat. A terepasztal „hegyei” (leggyakoribb zalai szavak egyike), melyek mint tudjuk valójában dombokat jelölnek, az almás-körtés pitét, a tökös-mákos rétest, kukoricás-lekváros-tejfölös prószát, a szilvás-tepertős kráflit és túrós-tökmagos pogácsát idézték fel. Roppanós (mert ez is fontos), ehető merítőeszközzel. Ez tehát a „Nekem Egerszeg” Geiger Bianka gasztronómiai olvasatában. El kell ismerni valóban különleges élményt jelentett a látvány és a fogyasztás. Fogyókúrázóknak azonban nem ajánlott, mert túlságosan is etette magát.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Tájékoztatás a Városi Ügyfélszolgálati Iroda nyitvatartási idejérőlTájékoztatás augusztusi ügyfélfogadási rendrőlPalumby Zsombor sorozatban harmadszor, Buzsáki Virág két év után újra hegyikerékpáros magyar bajnokMegújult az Apáczai MK fűtési rendszereÚtburkolat-felújítás kezdődik a Vizslaparki útonJúlius 22-től lezárják a zalaegerszegi Hunyadi utcátZalából hatan vehettek át elismerést a Bíróságok NapjánA zalaegerszegi Fehér Hattyú bisztró épülete nyerte a közönségszavazástJúlius 20-án ismét gasztroséta Zalaegerszeg belvárosábanAz Év háza 2024 pályázat jelöltjei között van a Fehér Hattyú -
rovatunk hírei
"Amerikából jöttünk, 25 érmet hoztunk!” Újdonságok a gyenediási piaconTermálfürdő és szálloda az egyensúlyértA vendéglátós szakma színe-javaHévízi virágosítása meleg színekkelJapán méhész delegáció ZalábanAranykorúak juniálisaPiknik a VizslaparkbanTour de Hongrie bicajversenyNe mobiloz biciklizés közben! top 10
A párizsi olimpián a zalai szív is megdobbanA zalaegerszegi Fehér Hattyú bisztró épülete nyerte a közönségszavazástIsmét sikeres volt a Filmzenei koncert a Dísz térenNován idén 35. alkalommal rendezték meg a kézikaszás aratónapot Csuklós kivitelű elektromos autóbusz bizonyíthat a Volánbusznál ZalaegerszegenKádár-kockák művészi megközelítésbenEcsedi Erzsébet a Kaszás Attila-díj jelöltjei közöttMegújult az Apáczai MK fűtési rendszereVasárnap lesz a 24. Egerszeg Búcsú a Göcseji FalumúzeumbanNyáresti verspiknik dalokkal, képekkel a Szényi-portán