Vezető hírek
Játsszunk, vagy ne az étellel?
A gasztroeseményt kísérő Art’Z Fesztivál valódi kincses bánya volt. Igényes kultúrváros ízt hozott a jórészt csak „eszem-iszomra”, könnyűzenére koncentráló rendezvények sorába. Egy olyan különleges gasztronómiai bemutató is látható, hallható, kóstolható volt a hétvégi rendezvény alkalmával, ahol arról esett szó, hogy az étel minél egyedibb, játékosabb elkészítése a cél; extra vacsorakörülményekkel és evőeszközökkel.
Geiger Bianka, és különös tálalású ételei
Geiger Bianka design menedzser és teoretikus elődása során bepillantást engedett a fooddesign, azaz az étellel való játék világába. Ez utóbbi viszonylag gyerekcipőben jár Magyarországon, de már vannak erre szakosodott stúdiók, hangzott el többek között a zalaegerszegi származású fiatal szakembertől. A cél, a minél több érzékszervet tudatosan bombázó tálalás, az ízek mellé az emlékek társítása. Egyébként az alapanyagokra az egyszerűség jellemző; a csavart a társítások, és a nem szokványos kínálás jelenti.
Jelen esetben, a Budapestről gyakran hazautazó előadót, autós élményei inspirálták arra az ehető terepasztal tervre, mely egyrészt a Balaton és Zalaegerszeg közötti „most már mindjárt hazaérek” útszakaszt idézi fel. Másrészt pedig a legkedveltebb zalai ízek társításából építkezett, valóban szokatlan gasztronómiai élményt nyújtva. (A terepasztal Bartha Mercédesz cukrász munkája, egerszegi vállalkozók és magánszemélyek támogatásával.)
Az alkotást több mint 500 kérdőíves felmérés előzte meg, ahol Bianka arra volt kíváncsi, melyek Zalaegerszeg legkedveltebb helyei, ételei, szavai, gyümölcsei. Ezek felhasználásával a munkához szükséges kísérletező attitűddel, és kellő fantáziával felszerelkezve készült el a kínálat. A terepasztal „hegyei” (leggyakoribb zalai szavak egyike), melyek mint tudjuk valójában dombokat jelölnek, az almás-körtés pitét, a tökös-mákos rétest, kukoricás-lekváros-tejfölös prószát, a szilvás-tepertős kráflit és túrós-tökmagos pogácsát idézték fel. Roppanós (mert ez is fontos), ehető merítőeszközzel. Ez tehát a „Nekem Egerszeg” Geiger Bianka gasztronómiai olvasatában. El kell ismerni valóban különleges élményt jelentett a látvány és a fogyasztás. Fogyókúrázóknak azonban nem ajánlott, mert túlságosan is etette magát.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekrőlTojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 közöttSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokTöbbször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nincs rá ideje -
rovatunk hírei
Írások szerelemről, szőlőrőlFejezetek Zalaegerszeg évszázadaibólLúdláb a Pontházban, krémes a BáránybanAmiről a sírkertek mesélnekSzulejmán újra meghódítja hazánkat?Szüleink, nagyszüleink iskolájaCsaládi dokumentumokat vár a levéltárNemcsak a diktátor, a rendszer is rosszKözel kerülni a tárgyakhozKonzervatív ízlés, könnyed szórakozás top 10
Változik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokA gyülekezés alapjog: Zalaegerszegen is demonstrált a MomentumA fiúk körében is népszerű a fodrászat, főleg a barberkedésHorváth Csongor festményei az internet előtti kort idézikPörgős évadzárót kínál a Hotel MentholZalai díjazottak a szombathelyi Szezon tavaszi tárlatonÁprilis 14-től gázvezeték rekonstrukciós munkálatok kezdődnek Zalaegerszegen, a Petőfi utcábanSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNémeth Miklós grafikái ihlették a diákok verseit