2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubileumi prósza újratöltve

2019. június 11. kedd, 19:04
Szerző: Bánfi Kati
Kimondani is sok, de 25. éve immár, hogy prósza fesztiválon lehet ízlelgetni Zalaegerszegen a hagyományos zalai ételt, s annak számtalan újragondolt változatát, melyek jelentős része éppen a fesztiválon való megmérettetésnek köszönheti létét. A jubileum alkalmával a zsűri töltött prószát szánt feladatul a versenyző csapatoknak.

A sülő prósza mindent átható, jellegzetes illata szállt az Európa téren pünkösd vasárnap már délelőtt 10-től. Húsz csapat húzódott a sátrak alá, melyek ugyan árnyékot adtak, de hűvöset biztosan nem. Magasan álltak a hőmérők higanyszálai már délelőtt is, s bizony izzasztó feladat volt órákig a tűzhelyek mellett serénykedni. A szakácsok között az ismerős arcok mellett újak is feltűntek. Például a Széchenyi-középiskola diákjai. Némethyné Lövey Zsuzsanna tagintézmény-vezető elmondta, a tanulók ötlete és kérése volt a részvétel. A fiúk alkotta csapathoz tanárok és szülők is csatlakoztak, jelenléttel, bíztatással, receptötletekkel. 

- Reggel óta itt vagyunk a téren, 10 kilogramm krumplit pucoltak meg a diákok. A hagyományos recepthez feltétnek sajtot, tejfölt, illetve húst használtunk Ez utóbbit már előző nap elkészítettük. A fiúk között van, aki diákmunka keretében dolgozik vendéglátásban. Jól éreztük magunkat, valószínűleg jövőre is jövünk – mondta Némethyné. A csapatnak szépen sikerült a debütálás, hiszen néhány óra múlva kiderült, a kreatív prósza kategóriában harmadik helyezést ítélt nekik profi értékelők. 

A Tóth Endre mesterszakács vezette zsűri véleménye délután négykor lett publikus, amikorra az ételek többségének már híre hamva is alig akadt. Volt, aki tízesével vitte haza a prószát, afféle ehető fesztivál emlékként. 

- Egy kis csavart szerettünk volna a 25. fesztiválon, ezért kértük, hogy töltött prószát süssenek a csapatok. De ezzel öngólt is lőttünk, mert olyan színes és sokféle volt a kínálat, hogy nehéz volt az értékelés. Minőségi felkészüléssel találkoztunk – mondta bevezetésként Tóth Endre. – Az alap prósza mellé többféle öntetet és ragut kínáltak a versenyzők. Az igazi krumpli prósza a mi ételünk, csak Göcsejben készül, de a mai cél az volt, hogy a hagyományos íz mellett kreatív ötletekkel is előálljanak a csapatok.

És bár kezdetben volt félelmünk a feladattal kapcsolatban, hihetetlen kínálattal találkoztunk. Ez nagyon meglepett minket: profi megoldások születtek az alap és a feltét terén is – folytatta a mesterszakács. A tradicionális prószához kellett azonban leginkább összeszedni magukat a csapatoknak, hiszen ennek csak hagyományos íze lehetett. A kreatív prósza kategóriában olyan meglepetések készültek, olyan színvonalon, melyek megállnák a helyüket bármely étterembe is, s igaz ez a tálalásra is. A jövőt pedig a töltött prószák jelenthetik, hiszen itt van a legtöbb újító lehetőség, itt lehet a legtöbbfélébb nyersanyagot használni, s leginkább kreatívnak lenni. 

A díjazás különböző kategóriák szerint történt. A tradicionális prószát legfinomabban a Cseperedők Hősei készítették, őket követték az esztétikus kötény-fejkötőben sütő Kertvárosi Krumplivirágok. A csapat egyben újabb „hungaricumot” is megalkotott a zsűri elnöke szerint, a tortapapírból készült fejkendőt, mely a magyaros kreativitás legújabb megnyilvánulása. A kategóriában a Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub került még a dobogóra. A kreatív prósza készítésben a zsűri egyöntetű véleménye alapján a Prósza Róza nevű csapat lett az első, őket követte a koraszülötteket támogató szülői csoport, s a már fent említett középiskolások. A töltött prószák közül szintén egyöntetű vélemény alapján a legjobbra a Kósza Prósza nevű csapat sütése sikerült. Ők a becsületkasszás bevételt felajánlották a Békeligeti-iskola nyolcadikosainak. Második helyen végezett az Albatrosz TSE és őket követte a Gyöngyök csapat. A fesztivál nagydíját és a vándorserleget a Kósza Prósza társaság vihette haza. Különdíjjal ismerte el a zsűri az Ady-iskola gimnazistáit, az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesületet és a Vasboldogasszonyi Népdalkört.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK