2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Laskafesztivál és a többi

2017. augusztus 23. szerda, 09:01
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Immár 11 esztendeje számít ünnepnek a Laskafesztivál, amely július közepén több száz érdeklődőt vonzott Várvölgyre, a Balaton-felvidéki borvidék cserszegi körzetének festői környezetben fekvő községébe.

A laska a község helyi tésztafélesége, amit jobbára idősebb aszszonyok tradíciós receptek alapján készítenek. Változatos programokkal, előadásokkal, szórakoztató műsorokkal, művészeti csoportok fellépéseivel színesítettük a rendezvényt, ami a főzőversenyre benevezett csoportoktól és persze a burgonyás, káposztás, diós, mákos, mézes, lekváros, szódaporos, paprikás laskával volt teljes – mesélte Barcza Balázs, Várvölgy polgármestere, aki Manninger Jenő országgyűlési képviselővel közösen nyitotta meg a rendezvényt.

– A programhoz kapcsolódóan az értéktár bizottságunk egy kiállításon mutatta be a község értékeit és az erdélyi testvértelepülésünk, Gelence is bemutatkozott. ők, személyesen a szüreti felvonulás alkalmával látogatnak majd el hozzánk. A programba a helyi iskolásaink a faluban fellelhető laskareceptek összegyűjtésével kapcsolódtak be. A főzőversennyel színesített rendezvényen fellépett a Várvölgyi Asszonyklub, a KOVÁSZ Színi Társulat, azaz a Komédiás Várvölgyi Színjátszók csoportja, a Tátika Népdalkör és a helyi fiatalokból álló Küháti Akusztik Band. A „Laska Király” címet Pelikán Péternek ítélte oda a zsűri, aki a sajtos-sonkás tésztájával mindenkit lenyűgözött. A fesztivál népes közönségét szórakoztatta Postás Józsi, a Boomba Tucada, a The Bits is. Este a sportpályán a báli zenét a népszerű Helios zenekar szolgáltatta.

– Milyen irányba halad a falu fejlesztése?
– Szerencsére a mindig tevékeny Asszonyklubra, a Várvöl-gyért Egyesületre, a KOVÁSZ tagjaira és a most alakuló ifjúsági közösség tagjaira is számíthat a falu vezetése. A jó, partneri kapcsolat kialakítása és megtartása fontos tényező. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy a település korábbi irányítói csak kevés pályázati lehetőséget igyekeztek ügyesen megragadni. Jócskán akad pótolnivaló. Kész tervünk van az orvosi rendelő felújítására, a közel negyedszáz alsós diákot szolgáló iskolaépület modernizálására, és várjuk azokat a pályázati lehetőségeket, amikkel előbbre jutunk. A külterületi utak szépítése, építése terén is sok a tennivaló. Pusztamező térségében ősszel startol egy útépítő, útjavító projekt, aminek részeként lesznek helyek, ahol új aszfaltréteget kap a burkolat, és lesz olyan, ahol útjavítás, vagy útszélesítés történik.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból a falut segítő gépek, berendezések beszerzését várjuk. Rendezvények és szemléletformáló programok lebonyolításához is forrásokat remélünk. A művelődési ház belső felújítására, a villanyvezeték-hálózat korszerűsítésére, az épület akadálymentesítésére szintén döntésre várunk. A BM önkormányzati fejlesztésekre kiírt pályázatán, mintegy 15 millió forintból hamarosan megújul a Kossuth Lajos utca járdája közel egy kilométer hosszúságban a Szent Domonkos étteremtől egészen a postahivatalig.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK