2021.07.26., hétfő - Anna, AnikóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tótszerdahely: Rétesfesztiválra hangolva

2017. augusztus 03. csütörtök, 19:10
Szerző: Nemes Norbert
A zömében horvát anyanyelvű községben augusztus 5-én tartják a 17. Nemzetközi Tótszerdahelyi Családi Rétesfesztivált, melynek középpontjában a horvát népi hagyomány, a rétessütés áll.

– A kulturális, hitéleti és népi hagyományőrző versenyt, a gasztrokulturális fesztivált a résztvevő csapatok, a helyi lakosság valamint az ide látogatók igényeinek felmérése alapján rendezzük meg – mondta el Tislér István, a község élén hetedik ciklusát töltő polgármester, aki örömmel csinált hírverést a határon átnyúló, minden esztendőben sikeresen megtartott térségi rendezvénynek. – A résztvevő csapatok konyhatechnológiai kreativitására nem lehet panasz. Évente új és újabb rétesféleségekre lehet elmondani: ez tényleg nagyon finom volt. Minden évben igyekszünk valami újdonsággal is előrukkolni. Népi kosárfonás, korongozás, kovácsbemutató, lovagoltatás, folklórfesztivál mellett a gyerekeknek arcfestéssel, szabadtéri játékokkal, ugrálóvárral készülünk. A borpavilonban a régióban termett finom borokat lehet megkóstolni. Sztárvendégként Radics Gigit köszöntjük majd. A programunkat idén is úgy állítjuk össze, hogy a jó hangulatú rendezvényen minden korosztály képviselője számára tudjunk élményt, örömet, szórakozást, könnyed kikapcsolódást kínálni.

– Mik a falufejlesztés irányai?
– A négy környékbeli települést kiszolgáló fogorvosi rendelőintézet modernizálását egy több mint 40 millió forint összértékű nyertes pályázatból tudtuk elvégezni. A gépek, berendezések és eszközök beszerzése mellett az épületet is korszerűsítettük. Az óvoda, az iskola és a polgármesteri hivatal energetikai felújítását célzó pályázat is a szerződéskötésnél tart. Padló- és födémszigetelést kap a hivatal és az ovi. Az iskolai napelemes rendszer bevezetésétől a költségek megtakarítását reméljük. A Mura-régió határon átnyúló vízi turisztikai pályázaton is eredményesek voltunk. Kikötőhelyek és csónaktárolók létesítése, csónakok beszerzése, mobil applikáció üzembe állítása, információs pont kiépítése, a vízi túraútvonalak kijelölése, letölthető térképek készítése is szerepel a projektben.

Eljutottunk oda, hogy már nem jelent nehézséget az intézmények fenntartása, működtetése. A KLIK által működtetett iskola támogatására nem rendelkezünk külön pénzügyi kerettel, az állagmegóvás is nehézkes, de az intézménynek, ha kell, segítséget adunk a diákok szállításában, a tanítóképző főiskoláról érkezettek fogadásában. Az önkormányzati épületeket rendbe hoztuk, a belterületi úthálózat felújítása viszont fontos lenne, de egyelőre nincs olyan pályázat, ami megoldást kínálna. Saját forrásból örülünk, ha a kátyúzást el tudjuk végezni. A Mura túloldalán a falusi utak kátyúmentesek, nálunk viszont kritikusak.
Több mint 760-an vallották magukat horvát nemzetiségűnek. Jó az együttműködés a mintegy hatvan fő által megválasztott kisebbségi önkormányzattal, de az a törvénykezés abszurditása, hogy az országos jelentőségű nagypályázatok elérésében mi rendre alulmaradunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK