2021.04.23., péntek - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vadfőzés és szelíd kutyák

2018. szeptember 09. vasárnap, 14:40
Szerző: B.K.
Az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál második napja a jótékonykodás jegyében telt. Rekord számú csapat jelentkezett az adománygyűjtő főzésre. Felvonultak az egyik kedvezményezett klub „képviselői” is; vagyis az állatmenhelyről 120 kutya, akiket szintén e(b)mberbaráti alapon önkéntesek vezettek fel.

A fesztivál idején a város számos éttermében vadétellel várták a vendégeket és az utcai standok némelyikében is kínálnak ilyen jellegű kóstolót, kinek megfizethetően, kinek kevésbé. A jótékony vadfőzésen, a fesztivál második napjának fő attrakcióján pedig autodidakta szakácsok álltak a kondérok, bográcsok, sütőrácsok mellé, hogy ízletes vad és nem vad ételeket készítsenek támogatói céllal. A 104 résztvevő csoport az eddigi rekord is egyben.

A győztes "Igaz Vadászok" átveszik a vándorkupát a tavalyi győztes "Szegek" csapatától.

Több vadászati társaság, sportolók, cégek, kollektívák, egyesületek, baráti közösségek álltak össze vidám kuktákká, „vaduló” hangulatban. Náluk 500 forintos támogatói ebédjegyért lehetett finom falatokhoz jutni. Ezen a ponton nemzetközivé vált a fesztivál, hiszen határon túlról is érkezett néhány főzőcsapat, így például a különdíjjal kiemelt barótiak, Székelyföldről.

A főzőcskéből befolyt összeggel a Bogáncs Állatmenhely remélhetőleg csak átmeneti lakóinak életkörülményeit és az őket gondozók munkakörülményeit kívánják javítani, illetve a városban lévő játszóterek megszépítését is támogatta, aki fakanalat ragadott vagy fogyasztott a kínálatból. A programot koordináló Kvártélyház kollektívája munkáját ajánlotta a nemes célhoz, és minden résztvevőt emléklappal ismert el. A minősítést kérő 32 csapatot a Miklós Beatrix vezette zsűri bírálta el, bevallásuk szerint nem könnyen. Elmondták a tavalyihoz képest jó irányba mozdult el a főzőtudomány. Többféle ételt kínáltak a versenyzők és a hagyományos étkek mellett az ízesítéssel és köretekkel újítottak, amely próbálkozás jól sült el. A két különdíj mellett három dobogós kupát osztottak ki, a győztes pedig az „Igaz Vadászok” csapata lett, ők vehették át a vándorserleget, a tavalyi győztes „Szegek” csapatától.

A fesztivál részeként kutyafelvonulás is színesítette a programot

Az eredményhirdetést követően már érkeztek is a Csány térre a kutyafelvonulás szereplői. Bár hivatalosan vadászkutya és egyéb kutya felvonulás a program neve, a résztvevők számosságot illetően megfordítható az elnevezés. Önkéntes felvezetőkkel és színes nyakkendőkkel érkezett a Bogáncs Állatmenhelyről 120 négylábú, akik családban nevelkedő társaikat is felülmúlva fegyelmezetten, szelíden vonultak végig a Kossuth utcán, s láthatólag igyekeztek ezt a morzsányi lehetőséget is megragadni és minél több emberrel barátkozni. Nézőkben és gyönyörködőkben nem volt hiány, sokak szívébe belopták magukat ezek a kiszolgáltatott helyzetben élő állatok, talán néhányuk gazdára is talál a rendezvénynek köszönhetően. Valamint néhány szépséges, méltóságos vagy éppen még bohókás kölyök vadászkutya is megmutatta magát s végül, de nem utolsó sorban egy-két házi kedvenc is csatlakozott a menethez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK