2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Drónokhoz végez teszteléseket a ZalaZONE-on a győri Széchenyi-egyetem

2022. október 03. hétfő, 15:33
Hirdetés
Címkék:
A győri Széchenyi István Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (FIEK) 2016-ban kezdte meg működését, az azóta eltelt időben pedig jelentős tudományos eredmények születtek különböző kutatási területeken a központ gondozásában.

A jelenleg futó egyik kiemelt kutatási fókuszterület, az „Autonóm földközeli légi megoldások” központi eleme az egyetemen létesítendő drónközpont. Ez az új kompetencia-központ az egyetem pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos kutatásait, valamint a drónok autonóm közlekedési környezetbe helyezésének vizsgálatát segíti. A drónközpont létrehozása mellett az alprojektben egy úgynevezett felvezető drónrendszer fejlesztése is cél, mely képes az erre alkalmas földi járművek koordinált követésére. A felvezető drón fedélzeti kamerarendszerével felderíti az esetleges forgalmi akadályokat és közlekedési konfliktusokat, melyeket vezeték nélkül, valós időben közvetít a földi jármű vezetőjének.

Az alprojekt további célja, hogy vizsgálja a drónok autonóm közlekedési rendszerbe történő integrálásának lehetőségét, előnyeit és kihívásait, melynek fontos teszthelyszíne a ZalaZONE járműipari próbapálya. Itt tesztelhetők például olyan algoritmusok, amelyek irányítása alatt egy kamerával felszerelt drón a megadott tájékozódási pontokat követve végighalad a tesztpálya területén, miközben képfelismerő szoftvere segítségével azonosítja, majd ezt követően a pályafelügyeletnek jelenti az általa észlelt potenciális veszélyforrásokat.

A fejlesztés a Széchenyi István Egyetem és a 3B HUNGARIA Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. konzorciumában, az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva” című, GINOP-2.3.4-15-2020-00009 azonosító számú projekt keretében valósul meg. A projekt összköltsége 1,728 milliárd Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 1,599 milliárd Ft.

 


 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK