2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

30 éves a 3B Hungária Kft.

2022. december 21. szerda, 16:23
Szerző: Antal Lívia
A 3B Hungária Kft. idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A világ számos országába anyagmozgató és szállítórendszereket fejlesztő, gyártó és exportáló zalaegerszegi vállalkozás 1992. november 22-ével kezdte meg működését. A három iparágat kiszolgáló cég eltelt három évtizedét folyamatos növekedés jellemezte. Jubileumi évét már közel 6 milliárd forintos forgalommal zárja.

Anyagmozgató és szállítórendszereik a világ számos országába jutnak el

Balaicz Zoltán, Nagy Zoltán, Nagy Zoltánné, Nagyné Bálint Anett, ifj. Nagy Zoltán a fotókiállításon

– Hogyan foglalná össze az eltelt 30 év eredményeit?Nagy Zoltánt, 3B Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
– Az elmúlt időszakban megteremtettük működésünk alapjait azáltal, hogy létrehoztunk 25 ezer négyzetméteres ipari területet, valamint 12 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot. Emellett korszerű technológiákkal rendelkezünk, melyek közül kiemelkedik az a lézermegmunkáló cella, amely lehetővé teszi, hogy a felhasznált alapanyagok 65–70 százalékát lézertechnológiával munkáljuk meg. Az idei forgalmunk megközelíti a 6 milliárd forintot, melynek 70–80 százaléka export. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy négy országban, Franciaországban, Németországban, Romániában és Ukrajnában van képviseletünk. Másrészt, hogy 15 éve veszünk részt a müncheni Bauma Nemzetközi Építőipari és Bányászati Kiállításon. Ez Európa legnagyobb ilyen jellegű szakmai eseménye, amelyen nem jellemző a magyar jelenlét. Idén volt egy másik magyar cég rajtunk kívül. A müncheni IFAT nemzetközi szakvásáron is rendszeresen bemutatkozunk, amely többek között a hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések seregszemléje. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy termékeink 90 százaléka saját szellemi produktum. Ez azt jelenti, hogy a vevői igényt a tervezéstől a fejlesztésen át a késztermék legyártásáig teljesítjük.

A 3B Hungária Kft. szerelő- és festőüzeme Zalaegerszegen

– Számos jelentős projekten dolgoztak, dolgoznak. Melyeket emelne ki ezek közül?
– Három iparágat: az építőanyag-ipart, a hulladékgazdálkodást és energetikát szolgáljuk ki. Földrajzilag ez azt jelenti, hogy Európa és a világ számos országába exportáljuk termékeinket, a dél-amerikai Ecuadortól a Moszkvától háromezer kilométerre lévő acélműig. Az építőanyag-ipar területén 2008 óta dolgozunk egy svájci székhelyű világcégnek. Megrendelésükre végzett projektek közül megemlíteném a dél-franciaországi kőlisztgyárat, amelyet egy idegenforgalom szempontjából kiemelt területen építettünk fel. Így az is feladat volt, hogy a gyár úgy illeszkedjen bele a környezetbe, hogy ne zavarja a turizmust. A finom kőlisztet a gyógyszer-, a kozmetikai és a festékipar használja fel. Szállítószalagokat, elevátorokat, nehézteher-adagolókat, valamint technológiai berendezéseket, köztük szitákat gyártottunk ehhez az üzemhez.

Szívesen beszélünk belgiumi projektünkről. Egy olyan szállítórendszert fejlesztettünk ki és építettünk fel, amely a víz alól hozza fel az építőanyagot ezer tonna per óra kapacitással. Ezt úgy kell elképzelni, hogy 50 kamionnyi kavicsot hoz fel és szállít el egy óra alatt a technológiai feldolgozó üzembe, ahol megtörténik a kavicsok mosása, törése és osztályozása. Magyarországon is dolgoztunk több ilyen projekten. Ezek közül a legnagyobb a Miskolc környéki üzem létesítése volt, amely során a technológiát is mi fejlesztettük ki.
Az Északi-tengerre most tervezünk egy hajórakodó állomást, amely 60 ezer tonnás hajók töltését végzi majd. Ezen a téren is van már tapasztalatunk, hiszen készítettünk már 40 ezer tonna kitárolására és töltésére képes hajórakodó állomásokat. Ez nagyságrendekkel nagyobb feladat, teljesen új berendezéseket kell terveznünk és gyártanunk egy megrendelőnek, amely a Németországban megtermelt gabonát szállítja a világ országaiba.

Víz alatti kavicskitermelés Belgiumban

– Az energetika területén milyen projektekben vettek részt?
– A legkomplexebb feladatunk a dunaújvárosi erőmű felépítése volt egy zöldmezős beruházás keretében. Ez az erőmű főként a papírgyártás során keletkező hulladékokat hasznosítja azáltal, hogy hőt és áramot egyaránt termel. Az erőművet most bővítik, amelyben szintén van feladatunk a tüzelőanyag-előkészítő rész kifejlesztésében és gyártásában. Ezenfelül biomassza-fogadó rendszereket gyártottunk a mátrai, a pécsi és az ajkai erőművekbe. A vértesi erőmű ilyen jellegű beruházását most készítjük elő.

– Milyen feladatokat hozott a hulladékgazdálkodás?
– A hulladékgazdálkodás és -újrahasznosítás területén 2000-től dolgozunk. Azóta Európában 74 üzemet létesítettünk. Jelenleg egy svéd és egy norvég cégnek szállítunk technológiai berendezéseket akkumulátorok újrahasznosításához. Jelentős feladatot vállaltunk a zalaegerszegi hulladéklerakó korszerűsítésében. Olyan kommunálishulladék-feldolgozó technológiát fejlesztettünk ki, amely remélhetőleg 2023. július elsejével bekerül a MOL koncessziós hálózatába.

– Mi jellemzi a tudományos világgal való kapcsolatukat? Mely egyetemekkel működnek együtt?
– Négy egyetemmel: a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjával, a Miskolci Egyetemmel, a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemmel valamint a győri Széchenyi Egyetemmel működünk együtt. Szoros kapcsolatot ápolunk a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutatóintézetével, akikkel közösen optikai válogatókat fejlesztettünk ki. Bízunk abban, hogy megteremtődnek a pályázati feltételek egy következő projektünkhöz, mely során robotvezérlő, anyagfelismerő optikákat fejlesztünk ki a szelektívhulladék-feldolgozáshoz.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy alapító tagjai vagyunk a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platformnak, amit a Pannon Egyetem és a MOL kezdeményezett. Ez a platform tömöríti azokat a szakembereket, illetve tudást, amelyek a körforgásos gazdaság kialakításához szükségesek. Legnagyobb célként egy olyan technológia kifejlesztésén dolgozunk, amely a szelektíven gyűjtött műanyag hulladékot pirolízissel, hőbontással elgázosítja, illetve olajat állít elő belőle, amit a vegyipar használhat fel alapanyagként. Ezzel tulajdonképpen megvalósul a műanyag körbeforgása, újrahasznosítása.

A búslakpusztai kommunális hulladékfeldolgozó Zalaegerszegen

– A szakképzés is fontos számukra. Ezen a téren milyen együttműködésekről tud beszámolni?
– Valóban, hiszen nagyon is érdekeltek vagyunk abban, hogy a gépipari szakképzés, ezen belül is a szakmunkások, a technikusok, valamint a mérnökök képzése jó színvonalon történjen meg. Igyekszünk jó kapcsolatot ápolni a Ganz Ábrahám Technikummal és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjával, és ebben arra törekszünk, hogy kölcsönösen hasznosak legyünk egymás számára. Alapító tagjai vagyunk a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpontnak, amely gyakorlati helyszínt biztosít a szakképzésekhez.
A szakember-utánpótlás érdekében, illetve a műszaki képzés fejlesztésében együttműködünk a várossal. Ennek kapcsán fontosnak tartom kiemelni, hogy a közvetve 180 főt foglalkoztató cégünk Zalaegerszeg 25 legnagyobb iparűzési-adózójának egyike sok év óta. Mindemellett évente mintegy 10 millió forintot költünk közösségi célra, sport- és kulturális egyesületeket, és azok rendezvényeit támogatva a városban.

– Milyen jövőképet határoztak meg? Melyek azok a stratégiai lépések, amelyek a következő 30 évben is biztosítják a dinamikus növekedést?
– A termékfejlesztés, valamint a terméktechnológia és a vállalatirányítási rendszer fejlesztése az elmúlt 30 évünket is jellemezte, mely területeket tovább kívánjuk erősíteni. A kezdetektől fogva foglalkozunk termékfejlesztéssel, amely minden egyes projektünkben megjelenik. Szenvedélyünk az innováció. A kifejlesztett termékeink és technológiáink kiváló preferenciák az újabb megbízásokhoz. A technológia területén bővítjük a forgácsolás eszközparkját. Egy újabb profi lézermegmunkáló gép beszerzésével a lézertechnológiával megmunkált alkatrészeink számát szeretnénk növelni. Továbbá a raktártechnika fejlesztésében is gondolkodunk. A jelenleg jól működő vállalatirányítási rendszerünket a jövő kihívásaira reagálva kívánjuk fejleszteni. Az már jelenleg is látható, hogy a következő tíz év vállalatirányítási rendszere az Ipar 4.0-ára épül, melynek kialakításában most tesszük meg az első lépéseket. Ennek lényege az, hogy a munkahelyek irányítását a mesterséges intelligenciára bízzuk, amely tulajdonképpen elvégzi az alkatrészek és a feladatok kiosztását az egyes munkafázisok között egy összehangolt rendszerben. Hangsúlyoznám, hogy a termelés jelentős részében továbbra is kézi munkaállomások lesznek, mert az egyedi gyártást nem lehet ilyen magas fokon robotizálni.
Mindezen fejlesztési terveket a következő öt évben szeretnénk megvalósítani, melynek hozadékaként piaci kapcsolataink és jelenlegi vevői körünk bővülésére számítunk.

A dunaújvárosi hő- és villamos erőmű

– Zárszóként említsük meg azt a Hevesi Sándor Színházban nyílt fotókiállítást, amit a jubileum alkalmából rendeztek.
– A fotópályázatot a kor kihívásainak jegyében hirdettük meg három kategóriában, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogyan tud együtt élni a természet, a technika és az ember. A beküldött közel 500 fotóból a zsűri által legjobbaknak ítélteket tekinthette meg a közönség. A fotókiállításon átvehettük Balaicz Zoltán polgármestertől a város közgyűlésének kitüntető oklevelét, amelyben megköszönték mindazt a tevékenységet, amellyel a 30 éve alapított cégünk, a 3B Hungária Kft. hozzájárult Zalaegerszeg gazdasági fejlődéséhez – mondta végül Nagy Zoltán ügyvezető igazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK