2020.03.29., vasárnap - Zalán Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

5G sebességre kapcsol Zalaegerszeg

2017. június 01. csütörtök, 18:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
A 40 milliárdos beruházással épülő járműipari tesztpályához és a 170 milliárd forintból megvalósuló R76-os okos gyorsforgalmi úthoz kapcsolódóan Magyarországon belül Zalaegerszegen hozzák létre az ötödik generációs mobilhálózat (5G) tesztkörnyezetét. Az erről szóló együttműködési megállapodást a Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia első napján, június elsején írták alá az érintett felek a zalai megyeszékhelyen.

A járműipari tesztpálya létrehozásával Zalaegerszeg valóban beírja magát a magyar autóipar történetébe – fogalmazott köszöntőjében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a konferencia fővédnöke –, mellyel nemcsak a zalai megyeszékhely, de a magyar gazdaság, a magyar járműipar is bekapcsolódik az ipari forradalom negyedik szakaszába. Mindezek mellett az első magyarországi ötödik generációs kísérleti mobilkommunikációs hálózat kialakítása is elindul, a valós idejű adatcserét lehetővé technológiával hazánk ezen térsége is belép a kutatásfejlesztés és innováció újabb szakaszába, az európai gazdaság hasonló jellegű vérkeringésébe. Ez az együttműködés a magyar kormány, Zalaegerszeg városa és a versenyszféra elkötelezettségéből jöhet létre, jelezve azt, hogy Magyarország az innováció, a digitalizáció, a járműipar és a logisztika együttes jelenlétével vezető szerepre törekedhet a világban, hangsúlyozta.   

Együttműködési megállapodás
– Indul az 5G mobilhálózat magyarországi fejlesztése

A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy a magyar járműgyártásban elinduló új trendek következményei még nem mérhetők fel teljesen, a zalaegerszegi fejlesztéseket ugyanakkor a magyar gazdaság növekedésének hatékony szolgálatába tudják állítani. Utalt arra, hogy az ipar és az elektromobilitás fejlesztését több kormányzati program is segíti. Ugyanakkor fontos az is, hogy ezen fejlesztéseket a magyar vállalkozások képesek legyenek alkalmazni, és az ezek miatt megszűnő munkakörök helyett új foglalkoztatási területeket tudjanak meghatározni.

Varga Mihály továbbá kiemelte, hogy a magyar járműipar képes csatlakozni az európai és világtendenciákhoz, melynek révén egyre több hazai cég lehet részese egy magasabb hozzáadott értéket teremtő láncnak. Kiemelt stratégiai ágazat a logisztika is az ország kedvező földrajzi fekvéséből adódóan, ami további beruházásokat generálhat. A GDP-hez jelenleg 6,3 százalékkal járul hozzá a logisztika, a kormány szándéka az, hogy ez az arány 10 százalék fölé emelkedjen a következő években.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, az 5G hálózat kialakítása nemcsak a zalaegerszegiek, hanem minden magyar állampolgár életére is kihat. Hazánk a szupergyors internet elérhetőségét ugyanis az uniós céldátum előtt két évvel, már 2018 végére mindenki számára tudja biztosítani, emelte ki, hozzátéve azt, hogy a szolgáltatóknak köszönhetően a magyar 4G hálózat már 2016-ban is a világ harmadik legfejlettebb hálózatának számított.

Deutsch Tamás, Christopher Mattheisen, Varga Mihály, Balaicz Zoltán és Palkovics László

Mint mondta, a 4G és az 5G között nemcsak egy szám jelenti a különbséget, hanem az az adatátviteli gyorsaság, mely nélkül a járműipari tesztpálya nem tudna működni. A hozzá valamint a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés teljesen új alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást tudja befolyásolni. A cél az, hogy a 2020-as évekre hazánk legyen az az ország, ahol ezt a technológiát az elsők között alkalmazzák a mindennapi és az üzleti életben, hangsúlyozta.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint az 5G hálózat döntő jelentőségű a magyar gazdaság versenyképessége növelésében, ezt szolgálja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott közel 60 milliárd forintos infokommunikációs pályázati és az ezt kiegészítő mérnökképzési program.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a járműipari tesztpálya kormánybiztosa a kutatásfejlesztési infrastruktúra hátterének fejlesztése szükségességét emelte ki. A 2018-as költségvetésben éppen ezért jut mintegy 120 milliárd forinttal több a felsőoktatásra, és külön egy 15 milliárdos keret az egyetemek kutatási tevékenységének támogatására.

Christopher Mattheisen, a fejlesztéssel megbízott vállalat, a Magyar Telekom vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy az 5G-s hálózat és az önvezető járművek tesztelésére is alkalmas tesztpálya kialakításával Magyarország egyedülálló lehetőséggel bír a világban, mert ilyen fejlesztések legfeljebb 6-8 helyen valósultak meg ez idáig.

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa úgy fogalmazott, a tesztpálya, a Smart City és az 5G- hálózat fejlesztésével a jövő érkezett meg Zalaegerszegre.