2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A drónok szabályozásáról

2020. február 23. vasárnap, 15:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A pilóta nélküli légi járművek alkalmazási lehetőségei és gazdasági hatásai elnevezéssel tartottak drón konferenciát és workshopot a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezte eseményen Patrick Ky, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének ügyvezető igazgatója is részt vett, aki a drónok közösségi szabályozásáról tartott előadást.

Uniós konferencia a járműipari tesztpályán

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a rendezvény előtt elmondta, a drón technológia fejlődése olyan rohamos léptékű, hogy szabályozott keretek nélkül nem lehet hagyni. A pilóta nélküli légi járművek használatához az Európai Unió közösségi szintű jogszabályokat alkotott, egyúttal lehetőséget adott a tagországoknak saját szabályozás létrehozására, ezt kiegészítendően, melyeknek július elsejével kell életbe lépnünk. Mint mondta, hazánk elkészítette már a törvénytervezetet, amit hamarosan a kormány elé visznek. Kiemelte, Magyarország élen jár a csúcstechnológiák alkalmazásában és továbbfejlesztésében, hiszen ez viszi előre a világot, a gazdaságot. A drón technika illetve technológia az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, pár évvel ezelőtt még csak kicsi játékok voltak, hamarosan pedig akár légi taxira is lehet majd engedélyt kérni.

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya nem véletlenül lett a konferencia helyszíne, hiszen kiváló környezetet biztosíthat a drónok, a pilóta nélküli légi járművek teszteléséhez. Emellett a gépjárművek és a drónok kölcsönhatása is vizsgálható rajta. Továbbá lehetőséget ad arra is, hogyan lehet a nem rendeltetésszerű, veszélyes és jogellenes drón használatot megakadályozni, mondta el a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A 2020 júliusától bevezetendő szabályozás többek között éppen azt írja elő, hogy a tagországok területén használandó összes drón egyedi azonosítót kapjon, és megtörténjen azok és üzemeltetőik regisztrációja az illetékes hatóságnál.

Dr. Háry András, Balaicz Zoltán, dr. Mosóczi László és dr. Szalay Zsolt,
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a járműipari tesztpálya innovációs igazgatója

Az angol nyelven zajló konferencián egyetemek, kutatóintézetek, cégek szakemberei számoltak be a pilóta nélküli légi járművek fejlesztésének és alkalmazási területeinek kutatási eredményeiről. Dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője előadásában arról beszélt, hogy tesztpálya milyen szerepet tölthet be a drónok alkalmazásának kutatásában. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a város drón kutatási kompetenciaközpontnak létrehozásának szeretne helyet adni, amit a járműipari tesztpálya, az 5G mobilgenerációs hálózat és az önkormányzat Smart city programja is alátámaszt. Ha a drón kutatásba zalaegerszegi cégek bekapcsolódhatnak, akkor újabb szegmenssel bővülhet város által elindított innovációs és kutatás-fejlesztési program.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK