2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A hazai nagyvállalatok versenyképességéért

2016. szeptember 17. szombat, 16:35
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 88 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesül a Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. – jelentette be Varga Mihály a Ganz Holding zalaegerszegi gyárában tett látogatása során.

A nemzetgazdasági miniszter jelezte, a Ganzeg elsőként kap támogatást a most útjára induló nagyvállalati beruházási támogatási programból, melyben ezúttal 15 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A program célja, hogy az uniós támogatásban nem részesülő hazai nagyvállalatok foglalkoztatást bővítő beruházásaihoz vissza nem térítendő támogatást biztosítson, elősegítve a gazdasági növekedést különösen az export területén. A 2015-ben először elindított, 3 milliárd forint keretösszegű programból 14 hazai nagyvállalat részesült. A cégek a kormányzati támogatást felhasználva 9 milliárd forint értékben hajtottak végre kapacitásbővítő beruházásokat, mellyel közel 500 új munkahelyet teremtettek.

Kormányzati támogatást kapott a Ganz zalaegerszegi gyára

Szólt arról is, hogy a Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft., mint a magyar kormány stratégai partnere az elnyert támogatás segítségével 350 millió forintos beruházást kíván megvalósítani 16 új dolgozóval növelve foglalkoztatotti létszámát. Méltatta, hogy a zalaegerszegi vállalat olyan innovatív fejlesztésben gondolkodik, amellyel egyre aktívabb szerepet vállal az ország gazdasági növekedésében és az export bővítésében. Kiemelte, hogy a Ganzeg egyedülálló szerepet tölt be a régióban a világ élvonalába tartozó gyártástechnológiák alkalmazásával, amit a megvalósítandó beruházása is szolgál. Ennek köszönhetően tovább javul beszállítói pozíciója és növekszik exportképessége.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, Magyarország az elmúlt hat évben növekedési pályára állt, egyre kevesebb hitelt vesz fel, és ezek kamatterhe is kisebb. A gazdaság növekedése együtt járt a munkahelyek számának gyarapodásával: a rendszerváltás óta eltelt 26 évben soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma. Az elmúlt hat évben 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, külön öröm, hogy a dolgozók kétharmada a versenyszférában kapott állást. Az ország közelít már a teljes foglalkoztatottsághoz, ami 3 százalék körüli munkanélküliségi rátát feltételez. Ez annyit jelent, hogy aki munkát keres, az talál is magának.

Kiemelte, a megye munkapiaci mutatói rendkívül kedvezőek, jobbak az országos átlagnál. Az elmúlt hat évben 9,1 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma, így 12,1-ről 3,4 százalékra esett vissza a munkanélküliségi ráta. Vissza nem térítendő támogatásban 115 zalai kis- és középvállalkozás részesült; az elnyert 1 milliárd 24 millió forintból 563 új munkahelyet teremtettek.

Fitos Zoltán, a Ganz Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a 350 milliós beruházással a fémforgácsolást fejlesztik a zalaegerszegi Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. üzemében. Jelezte, Magyarország egyik legnagyobb egyedi gépgyáraként kötöttpályás vasúti, városi közlekedéshez, energiatermeléshez, a vízellátáshoz, a vízgazdálkodáshoz kapcsolódnak termékeik. Paksra hűtővízrendszereket építettek, de szállítottak többek között ukrán, cseh, szlovák, bolgár atomerőművekbe. – Rendelkezünk a szükséges atomerőművi tudással, minősítésekkel. Így kovásza lehetünk a Paks II. hazai 40 százalékos beszállításának – vélekedett Fitos Zoltán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK