2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A járműipari tesztpálya növeli a gazdaság teljesítményét

2016. november 05. szombat, 19:30
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
A zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházás megvalósítása hosszú távon 0,4 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter abból az alkalomból, hogy Zalaegerszeg önkormányzatával aláírták a tesztpálya megépítéséről szóló megállapodást.

A dokumentumot Varga Mihály és Balaicz Zoltán látta el kézjegyével.  Az eseményen részt vett Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár valamint Vigh László a járműipari tesztpálya megvalósításáért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője.

  Aláírták a megállapodást Budapesten

A város polgármestere elmondta: a szaktárca és az önkormányzat között létrejött megállapodás eredményeként Zalaegerszeg biztosítja a tesztpálya megépítéséhez szükséges ingatlanokat és közműveket. A város 250 hektárnyi területtel járul hozzá a beruházás megvalósításához és 3 milliárd forintot – saját területfejlesztési programja egynegyedét – fordít ipari útfejlesztésre.

Varga Mihály elmondta: létrejött az Autóipari Próbapálya Zala Kft., amelynek feladata, hogy elindítsa és megvalósítsa a tesztpálya beruházást. A mintegy 35 milliárd forint értékű beruházás első fázisában, 2017-ben megépül három hagyományos járműdinamikai tesztelem, létrejönnek az autonóm járművek tesztelésére alkalmas specifikus részek, a kiszolgáló épületek és a kapcsolódó infrastruktúra beruházások. A második ütemben, 2018-tól kiépül a nagysebességű oválpálya, sor kerül a járműdinamikai tesztelemek további fejlesztésére és további kiszolgáló épületek létrehozására. A miniszter bízik abban, hogy 2019 végén egy teljesen megvalósult beruházást adhatnak át, a költségvetés biztosítani fogja az ehhez szükséges forrásokat.

A miniszter hangsúlyozta: a beruházás megerősíti Magyarország hosszú távú versenyképességét, járműipari pozícióját és segíti a vállalati-felsőoktatási együttműködést is.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK