2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő mobilitásának helyszíne

2022. november 16. szerda, 18:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták az AVL zalaegerszegi járműmérnöki központját, amelyet több mint tízezer négyzetméteren épített fel a grazi székhelyű, a globális járműipar egyik meghatározó innovációs és kutatás-fejlesztési vállalata a hagyományos és a jövő járműveinek tesztelésére, közvetlen hozzáféréssel a tesztpályához.

Átadták az AVL járműmérnöki központját Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán, Palkovics László, Helmut List, Vigh László, Dirk Janetzko, Mario Brunner és Robert Fischer

Magyarország egyre fontosabb szereplő az autóipari kutatás-fejlesztésben – mondta Palkovics László leköszönt technológiai és ipari miniszter, hozzátéve azt, hogy a támogató beruházási környezet mellett a folyamatosan gyarapodó innovációs ökoszisztéma is hazánkba vonzza a világ vezető vállalatait. Kiemelte, az elmúlt egy évtizedben azon dolgoztak, hogy a tudásalapú, jövőorientált szektorokban erősítsék az ipar teljesítményét, lehetőség szerint minél több hazai hozzáadott értékkel. Kezdetektől az volt a cél, hogy a hazai ipar high-tech, zöld és magyar legyen, amihez a kormány megtette a szükséges gazdasági és szabályozási lépéseket.

A volt miniszter úgy fogalmazott, a mai megnyitó is azt jelzi, hogy fontos eredményeket értek el. A világ 26 országában mintegy 11 ezer munkatársat foglalkoztató AVL Magyarországon 2002-ben telepedett le. Az AVL Hungary mára élvonalbeli kutató-fejlesztő centrummá vált, három budapesti telephelye mellett Kecskeméten és most már Zalaegerszegen is létrehozta fejlesztőközpontját, így a magyar műszaki innováció eredményei öt kontinensre juthatnak el. Az AVL emellett a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya üzemeltetésében is részt vesz.

Az AVL idén ünnepli magyarországi működésének huszadik évfordulóját, mondta Helmut List, a konszern elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta, az AVL kifejezetten azért létesítette új zalaegerszegi tesztközpontját, hogy ügyfeleinek a világon egyedülálló, legmodernebb infrastruktúrát biztosítson jelen és a jövő mobilitásának meghatározó technológiái terén.

Dirk Janetzko, az AVL Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt tette hozzá, hogy Zalaegerszegen a magyar kormánnyal együtt teremtették meg ennek lehetőséget a jelenleg 35 dolgozót foglalkoztató új járműmérnöki központban, amely 150 szakértő számára kialakított modern irodával és a több mint 50 tesztjármű és prototípus valamennyi rendszerének és funkciójának tesztelését biztosító 1340 négyzetméteres műhellyel segíti ezt. Mindemellett közvetlen kapcsolatban áll az autonóm és elektromos járművek biztonságos és hatékony fejlesztésének legújabb kísérleti terepével, a járműipari tesztpályával.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, az AVL jelenléte nemcsak gazdaságfejlesztési szempontból jelentős, hiszen kihat a város mindennapjaira, és minden olyan szegmensre, amitől város egy város. Kiemelte, 2016-ban ezen a területen csak erdők és mezők voltak, de Palkovics Lászlónak köszönhetően olyan gazdasági ökoszisztéma alakult ki, ahol együtt van a termelés, a kutatásfejlesztés, az innováció, a szakképzés és a felsőoktatás, és amely további beruházásokat vonz Zalaegerszegre. 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megerősítve az elhangzottakat azt mondta, Palkovics László olyan fejlődést indított el a járműipar Szilícium-völgyének felépítésével, amely évtizedekre, de akár évszázadokra is meghatározhatja Zalaegerszeg, Zala megye és az ország sorsát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK