2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Aratják a búzát Zalában

2023. július 20. csütörtök, 18:56
Szerző: ZalaMédia, MTI
Megkezdődött a közel 31 ezer hektáron termelt őszi búza aratása Zala vármegyében. Eddig 6 ezer hektáron takarították be a termést, az átlaghozam 5,6 tonna hektáronként - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.

A viharos időjárás sok helyen megdöntötte a vetést

A repce hektáronkénti átlagtermése 2,8 tonna: a 12 ezer hektáros vetésterületen 9 ezer hektárt vágtak le - tájékoztatott Sabján Krisztián. Őszi árpából átlagosan 5,3 tonna termett hektáronként, a közel 7 ezer hektáros területen már végeztek az aratással. A tavaszi árpa több mint 70 százaléka is magtárakba került, a 750 hektáros vetésterületen 4,8 tonna a hektáronkénti átlaghozam. A 695 hektáron termelt tritikálé 20 százalékát takarították be, a hektáronkénti átlagtermés 5,2 tonna volt. A rozs hektáronkénti átlaghozama 3,9 tonna, a 106 hektáros terület egyharmadán végeztek az aratással - fűzte hozzá.

Illusztráció (Forrás: Agrárszektor.hu)

A tavaszi becslések idején őszi kalászosokból jó termésre számítottak a gazdák, de a hirtelen jött kánikula miatt sok a kényszerérett mag. A viharos időjárás pedig sok helyen megdöntötte a vetést, a termés egy részét a modern kombájnok sem tudják betakarítani - jelezte a NAK vármegyei elnöke. Kitért arra is, hogy a viharok miatt többször le kellett állítani az aratási munkákat.

Zalában mintegy 30 ezer hektáron kukoricát, 9 ezer hektáron pedig napraforgót is termelnek. A sok csapadék és a magas hőmérséklet hatására a tavaszi vetések szépen fejlődnek és jó termést ígérnek.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK