2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták a Flex világszinten is első automatizált raktárát

2022. július 15. péntek, 17:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
Magyarországot szuverén országgá teszik, önvezető országgá, amely nem csak önmaga ellátására képes a gazdaság, az ipar és más ágazatok területén, de arra is, hogy Közép-Európa legerősebb országa legyen, hangsúlyozta az építési és beruházási miniszter a zalaegerszegi Flex Zala Automotive Gyáregység közel 2 milliárd forintból, 41 százalékban állami támogatásból felépült automatizált raktárának átadásán.

Zalaegerszegen fogják gyártani a robot taxik komputerét

Lázár János (1. kép) kiemelte, 2010-ben erre vállalkoztak, melyre immár háromszor kaptak felhatalmazást a választoktól. A kormány a háború fenyegetése ellenére sem mond le erről a céljáról. Ezt a helyzetet, ezt a gazdasági válságot, recessziót lehetőségnek kell tekinteni, ebben a pillanatban kell beruházni a jövőbe, és ebben a pillanatban kell megadni a magyar gazdaságnak azt a lehetőséget, hogy a válság után újabb szintre tudjon lépni hazai és külföldi befektetők segítségével. A fókusz a következő években éppen ezért az ipari, gazdasági beruházások újraindításán lesz, olyanokon, amelyek munkahelyeket tartanak meg, illetve újakat hoznak létre, és amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez.

 A miniszter hangsúlyozta, a kormány tudatos célja az, hogy ne csak Budapestre fókuszáljon a magyar gazdasági növekedés, hanem legyenek olyan vidéki központok, vidéki nagyvárosok, amelyek egy nagyobb térség, régió számára is húzóerőt jelentenek, és az ott élő emberek számára garantálják a jó minőségű életet. Ehhez jól prosperáló városokra, de elsősorban jól működő gazdaságra van szükség. Mint mondta, Zalaegerszeg jól használta fel a magyar adófizetők forrásait, így a következő időszakban is számíthat a kormányra. A háború miatt azonban át kell értékelniük a jelenlegi tízezer milliárdnyi állami beruházást, így a Modern Városok Programot, mert tartalékot kell képezniük. Zalaegerszeg szempontjából ez azt jelenti, hogy a regionális vasútfejlesztést és az M76-os autóút építését felfüggesztették. E két fontos beruházást azonban a későbbiekben megvalósítják, hogy a zalai megyeszékhely ipari központtá váljon, szögezte le a miniszter.

Balaicz Zoltán, Lázár János, Péter Ágota, Jean-Francois Zoeller, a Flex Automotive WW alelnöke, Vigh László és Bekk Róbert

Péter Ágota, a Flex magyarországi alelnöke elmondta, hogy az 1994 óta működő zalaegerszegi gyáregység a Flex egyik legjelentősebb autóipari központjává vált, mindemellett a régió legfontosabb munkáltatója, csak a zalai megyeszékhelyen több mint 4 ezer embernek adnak munkát. A Flex az elmúlt három évben több mint 45 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ennek fele Zalaegerszegen az autóipari szektorban realizálódott. Kiemelte, az 1800 négyzetméteres csúcstechnológiát képviselő automatizált raktár létesítésével a beruházás-sorozat egyik legfontosabb állomásához érkeztek, amely a Flex világszintű környezetében is a legelső, de a hazai intralogisztikai piacon is egyedülálló.

A beruházás alapkövét 2021 májusában tették le. 2021 decemberében már állt az új épület, ahol idén júniusra építették ki a logisztikai infrastruktúrát. Közölte, hogy a próbagyártás során sikeresen zajlott le az önvezető autó fedélzeti komputerének töréstesztje, amely a budapesti Design Központjuk fejlesztése. Ez az első olyan termékük, amelynek tervezése és gyártása is Magyarországon történik. Hozzátette, 2023-ban a New York-i és a berlini utcákon közlekedő robot taxi lelkét adó számítógép a zalaegerszegi gyárból fog kikerülni. A jövő terveivel kapcsolatban azt mondta, hogy a Flex öt évben belül Magyarország legnagyobb autóipari alkatrész-beszállítója lesz.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya környezetében zajló beruházásokat ismertette. Ezek közül megemlítette a már elkészült Rheinmetall harcjárműgyárát és az AVL kutatóbázisát, valamint a TÜV Rheinland és a Bosch letelepedését. Mindez azt jelzi, hogy Zalaegerszegen olyan gazdasági központ alakul ki, ami szimpatikus a befektetőknek, mondta.

A beszállítottt alkatrészek azonosítása, az automata rendszerbe való betárolása zajlik

A Flex azontúl, hogy Zalaegerszeg legnagyobb munkaadója és a legnagyobb adófizetője, a társadalmi felelősségvállalásból is követendő példát mutat, emelte ki Balaicz Zoltán polgármester. A vállalat ugyanis támogatja az oktatást, a kultúrát és a sportot, valamint a város jótékonysági akcióit. Az önkormányzat viszonzásul több száz milliós ráfordítással kerékpárutat létesített a gyáregységhez, valamint támogatta a parkoló és a buszmegálló építését. Jelezte, hogy a Flex további beruházásaihoz milliárdos nagyságrendű közúti infrastruktúra kiépítését tervezik a Kovács Károly Városépítő Programból finanszírozva.

Az átadási ünnepségen köszöntőt mondott Jean-Francois Zoeller, a Flex Automotive WW alelnöke. A világszínvonalú robotizációs megoldásokkal felszerelt raktár működését Bekk Róbert, a Flex Zala Automotive raktárvezetője mutatta be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK