2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták Kispáli bekötőútjának felújított szakaszát

2019. június 30. vasárnap, 15:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kispáliban átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett húzódó bekötőút 600 méteres felújított szakaszát, melyről a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár úgy vélekedett: a sikeres településfejlesztés a színvonalas közlekedési infrastruktúra kialakításával kezdődik.

Zalaegerszeget is érintik a térségi útfejlesztések

Barabás Miklós, a kivitelező Hydrocomp Kft. ügyvezetője, Vigh László, dr. Mosóczi László, Horváth Zsuzsanna, Balaicz Zoltán, Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere

Dr. Mosóczi László kiemelte: a kormány számos, az önkormányzatokkal kötött megállapodáson alapuló lépéssel segíti a települések és vonzáskörzetük fejlődését. Több éve zajlik a megyei jogú városok és térségeik gazdasági lehetőségeit javító Modern városok program, idén pedig útjára indították a falusi életminőség javítását és a vidéki lakosság megtartását szolgáló Magyar falvak programot. Hangsúlyozta: a vidék életminőségében a közúti infrastruktúra minősége sem hanyagolható el. Ez a felismerés vezette Kispáli önkormányzatát, amikor a kezelésükben lévő bekötőút felújítására vállalkoztak. A buszforduló létesítését is magába foglaló beruházást a kormány tavalyi döntésével 71,5 millió forinttal támogatta. A hazai közúthálózat fejlesztése az ország minden részében, így Zala megyében is elősegíti a helyi gazdaság élénkítését, a helyi életminőség növelését. 

Mint mondta, ez Zalaegerszeg esetében is így van, hiszen ezt szolgálva már épül a zalai megyeszékhelyt az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út. Az összeköttetés 45 kilométeres szakasza „okos útként” valósul meg, amely a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva a közúti tesztelési lehetőséget biztosítja majd a hagyományos és önvezető járművek fejlesztői számára.

Jelezte: előkészítés alatt áll az M76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és Körmend közötti szakaszának építése. A kormány idei döntése alapján a Zalaegerszeg, Rédics és Lendva vasútvonal tervezése is megkezdődött. A falusi összekötő- és bekötőutak felújítását évente 50 milliárd forinttal támogatja a kormány a Magyar falu programban. Zala megyében ennek első ütemében 7 útszakasz, összesen több mint 13 kilométeren újul meg. Példaként említette a Zalaegerszeg–Pórszombat összekötő utat, melynek közel egy kilométeres szakaszát Teskánd és Dobronhegy között teszik rendbe. Mint mondta, a második ütem előkészítésére és tervezésére 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az igencsak rossz állapotú útszakasz felújításával régi vágya teljesült Kispáli lakosainak. A megmaradt útszakasz rekonstrukciója sem marad el. Előtte azonban meg kell várni a járműipari tesztpálya építésének befejezését, mert oda még több ezer tonna követ hordanak be.

Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere köszönetét fejezte ki a kormányzati támogatásáért, melyből megújulhatott a 600 méteres a kátyúkkal szabdalt útszakasz. Ennek köszönhetően feleslegessé vált a rossz útminőségre figyelmeztető közlekedési tábla, amit László Zoltán alpolgármester szerelt le, miután szalagátvágással és söröshordó-gurítással átadták a forgalomnak az új utat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK