2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Épül az ország első duális szakképző központja

2019. október 11. péntek, 15:59
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elkezdődött Zalaegerszegen az ország első duális szakképző központjának építése, ahol a fiatalok, akár egyetemi, akár szakképzésben vesznek részt, az elméleti tudás mellett gyakorlati ismeretekre is szert tehetnek, mondta az innovációs és technológiai miniszter a 646 millió forintos beruházás projektindító rendezvényén.

Vigh László, Palkovics László, Balaicz Zoltán

Palkovics László kifejtette, hogy a 2014-ben létrehozott duális képzési rendszer alapvetően a nagyvállalatokra épült, de kiterjesztették a kisvállatokra is, miután azok is részt vesznek a duális képzésben. Az ehhez szükséges feltételek biztosításában azonban elmaradnak a nagyvállalatoktól. Ennek segítésére is épül Zalaegerszegen a duális szakképző központ, ahol a helyi gazdasági szereplőkkel, az iskolákkal és az önkormányzattal együttműködve tudják majd a duális képzést megvalósítani.

Jelezte, hogy a második negyedévben a magyar gazdasági növekedés 5,2 százalék volt, négyszer akkora, mint az Európai Unióban. Mint mondta, ennek hátterében az alkalmazott magas technológia áll, hiszen a magyar gazdaságot az ipar high-tech tartalma viszi előre. Ebből egyértelmű, hogy szükség van jól illetve magasan képzett szakemberekre, az ő gyakorlati képzésüknek biztosít helyet a leendő duális szakképző centrum.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a beruházás részleteiről elmondta: az 1400 négyzetméter alapterületű iparcsarnok a Széchenyi 2020 program keretében, az egykori laktanya parancsnoki épületének helyén épül fel. Az önkormányzat a TOP-programból 600 millió forint európai uniós támogatást, valamint 46 millió forint önerőt biztosít a beruházásra. Itt kap helyet a duális szakképző központ, amit a megyei ipar és kereskedelmi kamarával, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal és a közreműködő helyi vállalkozásokkal együtt indítottak el.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a létesítmény modern környezete szakmai ismeretek megszerzéséhez segíti hozzá majd a fiatalokat, ami könnyebbé teszi indulásukat leendő munkahelyeiken.

A 2020 szeptemberére elkészülő duális szakképző központban gépi forgácsoló-, hegesztő- és lakatosműhelyeket és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK