2023.03.26., vasárnap - EmánuelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az őstermelőknek is kihívás a kereslet csökkenése

2020. április 09. csütörtök, 12:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
A koronavírus-járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok, ahol friss, egészséges hazai áruhoz juthatunk, mentesülve a felesleges utazástól, ajánlja többek között az agrártárca. Ugyanakkor az értékesítés életben tartása az őstermelőket is kihívás elé állítja a piacok korlátozott látogatása, valamint a vásárok bezárása kapcsán. Cikkünkben három zalai családi gazdálkodást illetve őstermelőt kérdeztünk erről.

Pózvai István párjával családi vállalkozásban őstermelőként húsfeldolgozással foglalkozik, Búcsúszentlászlón.
– Mi nem árulunk piacon, amely alól kivételt képez a havi egy alkalommal nyitva tartott felsőrajki termelői vásár. Ez most a járványügyi helyzet miatt kiesik, mert márciusban bezárt határozatlan időre. Veszteségről jelen pillanatban nem beszélhetünk, mert többségében rendelésre dolgozunk. Természetesen mindig valamivel több terméket állítunk elő, hogy a meglévő vevőkör mellett a beugró vásárlókat is ki tudjuk szolgálni. A járványügyi helyzet miatt most mi végezzük a kiszállítást. A szükség ugyanis törvényt bont, és ezt így látja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, hiszen mindenki jobban járj azzal, hogy a megrendelt árut kimérve, becsomagolva, felcímkézve a helyszínre szállítjuk, (hasonlóképpen az éttermekhez), minthogy mindenki idejöjjön.

A húsvéti időszaktól egy kicsit tartottunk, ha olyan kijárási korlátozás lépett volna érvénybe, ami esetleg akadályt jelentett volna a munkavégzésében, az áruk szállításában. Szerencsére ez nincs így, mi pedig tesszük a dolgunkat, ahogy eddig, hiszen az emberek nem maradhatnak élelmiszer nélkül. Egy gondunk van, hogy áprilisban lejár az engedélyünk, melynek meghosszabbításához az egészségügyi kiskönyvet is újra kell érvényesíteni. Az egyik vizsgálat éppen a tüdőszűrés, amit most újraindítottak a kórházban. Kérdés, hogy az ember bevállalja-e az órákig tartó várakozást a kórházban, ebben a járványügyi helyzetben, vagy két-három hónapra szüneteltesse tevékenységét, ha a lejáró okmányok érvényességi idejét nem tolják ki. Ez megfontolandó részünkről, hiszen a munkahelyek elvesztése miatt a kereslet visszaesése várható az elkövetkező hónapokban. 

A Zalai Réti Tanya gazdái Réti Alfréd és Kovács Mariann rendszeresen készít sajtot kecskék és tehenek tejéből Kerecsenyben, ahol az önkormányzat évek óta foglalkozik növénytermesztéssel a Start közmunkaprogram keretében. Réti Alfréd polgármester elmondta, a közmunkaprogramban jelenleg még nem érzik a járvány hatását, hiszen az első termények, mint a káposzta és a burgonya értékesítése csak május közepén indul el. Őstermelőként azonban már most szembesülnek értékesítési nehézségekkel. Termékeiket ugyanis piacokon árusítják, ahol most az óvintézkedések miatt (délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják a piacokat) sokkal kevesebben vásárolnak. Emiatt ők is kevesebbet tudnak árulni, sőt az állatok által adott tejet sem tudják maradéktalanul feldolgozni. Mint fogalmazott, kivárásra rendezkedtek be. A sajtokat hónapokig lehet érlelni, de számukra ez is véges. Ugyanis nem rendelkeznek tároláshoz szükséges helyiségekkel, illetve technológiákkal, mert a sajtokat hagyományosan, kézműves módszerekkel állítják elő.

Gorza Bende Mária és férje Gorza Ferenc 1986 óta foglakozik tojótyúk tartással. Egervári házuk udvarán kezdték, később a szomszédos Gősfára költöztették át a telepet.
– Munka mellett kezdtünk bele a tevékenységbe. Férjem 1990-ben lett munkanélküli. Nyilván őt bocsátották el először, hiszen neki volt már úgymond egy másodállása. Az egervári tsz-t 1997-ben számolták fel, ahol mindenesként dolgoztam, és amit utolsóként hagytam el. Utána családi gazdaságként működtünk tovább, hiszen három gyermek mellett már nem lehetett eljárni dolgozni. Állandóan bővítettük a telepet, ahol jelenleg közel tízezres állománnyal dolgozunk. Nagyon észnél kell lenni, a telepen nagyon komolyan vesszük a fertőtlenítést a koronavírus kapcsán is. Itt volt a madárinfluenza is, ami szerencsére elkerült bennünket. Szóval, állandóan ki vagyunk téve a veszélynek. Nem elég megtermelni a tojást, de mi a biztosíték arra, hogy el is tudjuk adni. Mi nem úgy vesszük, és továbbadjuk, hanem magunk állítjuk elő. A tyúkokat saját takarmánnyal etetjük, melyhez közel 300 hektáron termelünk kukoricát, búzát, káposzta repcét. Ezért is tudjuk azon az áron adni a tojást, amin kínáljuk. Májusban érkezik az új állomány, kérdés, hogy addigra fel tudjuk-e számolni a régit, vagyis el tudjuk-e adni a tyúkokat. Bízunk abban, hogy nyárra lecseng a járvány, mire az új állomány beindul. A tojásokat jelen pillanatban a szabadpiacokon tudjuk értékesíteni, hiszen bezártak a vendéglátóegységek, ahová jelentős mennyiséget szállítottunk eddig. Reméljük, hogy nyárra a vendéglátóegységek is újranyithatnak, és akkor a tojásértékesítés terén is minden visszaáll a megszokott kerékvágásba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK