2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új elemek a Modern városok programban

2018. március 08. csütörtök, 09:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Több beruházással, köztük a Hevesi Sándor Színház rekonstrukciójával bővül Zalaegerszeg Modern városok programja, mellyel kapcsolatban a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterrel tanácskoztak a városvezetők a Díszteremben.

Kósa Lajos (1. kép) azt hangsúlyozta, hogy a Modern városok program, mint az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési program, 3500 milliárd forintos összértékű fejlesztést tesz lehetővé az országban 2022-ig. Mindez kétmillió városlakót, a vonzáskörzeteikben lévő településekkel együtt pedig hat és fél millió embert érint. Mint mondta, Zalaegerszegen 240 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a programban, melyek között a legnagyobb tételt a megyeszékhelyt és az M7-es autópályát összekötő M76-os gyorsforgalmi út, valamint annak Zalaegerszeg és Vasvár közötti szakaszának megépítése jelenti. Ez utóbbival, melynek tervezése megkezdődött, a megyeszékhely az osztrák autópálya-hálózathoz is csatlakozhat.

Kitért arra, hogy alapvetően nem változnak a 2015-ben megkötött megállapodások programpontjai, viszont egyeztetéseket igényelnek az azóta felmerült ötletek és szükségletek miatt. Így Zalaegerszeg esetében is: melyek azok, amelyeket a korábban elfogadottakhoz képest érdemes újragondolni.

Ezek egyike a Mindszenty-zarándokközpont, amit a miniszter igazi zalaegerszegi specialitásnak nevezett. Mint mondta, ez egy sajátos összetett projekt, mert egyrészt több épület felújítását érintve a belváros rehabilitációját jelenti. Másrészt a vallási turizmust szolgálja a város és Magyarország szempontjából fontos történelemi emlékhely kialakítása révén. Jelezte, hogy a beruházás az eredeti elképzelésekhez képest valószínűleg többe fog kerülni, de ezt a kormány támogatni tudja.

Az intermodális közlekedési csomópont, vagyis a közös vasúti és buszpályaudvar kialakítása helyett előnyt élveznek majd a belváros tehermentesítését szolgáló közlekedési fejlesztések. Azért döntöttek így, mert a gyorsforgalmi útfejlesztésekkel két irányban is elérhetővé válik a megyeszékhely. Beszélt arról is, hogy a zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál megépítését összekapcsolják a város északi ipari parkjához vezető iparvágány létesítésével, amit a már épülő járműipari tesztpálya, valamint a fuvarozó cégek jelenléte indokol. Új elemként említette a Hevesi Sándor Színház épületének rekonstrukciója, miután valamennyi vidéki színház felújítása kormányzati stratégiai szándék. Mint mondta, a zalaegerszegi színház esetében elindul a tervezés, melynek 150-200 millió forintra becsült költségéről kormány-előterjesztés készül.

Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László, Kósa Lajos, Balaicz Zoltán és dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, mint mondta, szívén viseli a színház felújítását, amely évente 70 ezer nézőt fogad. A 35 éves épület teljes rekonstrukciója indokolt, ami jelenlegi számítások szerint másfél-két milliárd forintot igényel. Zalaegerszeg szempontjából a jövő beruházásának nevezte a 42 milliárd forintból épülő tesztpályát, ahol önvezető és elektromos járműveket tesztelnek majd. Húsz-harminc cég letelepedését várják, ami város számára az oktatásra, egészségügyre és más fejlesztésekre fordítható bevételeket is jelent. Kiemelte, hogy a tesztpályát az teszi egyedivé Európában, hogy össze lesz kötve a tesztútként is működő M76-os gyorsforgalmi úttal. Ez további tesztelési lehetőséget biztosít, mert az úttestbe integrált napelemek működtetik majd az elektronikus táblákat és jelzőlámpákat. Az elektromos autók vezeték nélkül kapnak áramot a tesztúton, ami 260 kilométeres sebességű haladásra is alkalmas lesz.

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy a kormány által életre hívott Modern városok program olyan mértékű fejlesztéseket engednek meg a megyei jogú városokban, így Zalaegerszegen is, melyekre korábban nem volt példa. A programelemekről szóló egyeztetés éppen ezért fontos a város számára, tette hozzá. Gazdaságfejlesztési szempontból óriási jelentőségűnek nevezte a tesztpályát, az M76-as gyorsforgalmi utat, ami a sármelléki repülőtér érintésével nemzetközi légi összekötést biztosít majd Zalaegerszeg számára. Ide sorolta a logisztikai központot, az ipari vágányt, valamint az 5G hálózatot. Mint mondta, a helyi közvélemény nagyon várja az új uszoda, továbbá az alsóerdei rekreációs park megépítését, melyek esetében már a közbeszerzési eljárások lefolytatásánál tartanak. Beszélt az új elemként megvalósuló beruházásokról is, így az új mentőállomás már megkezdett tervezéséről, és a mintegy 700 millió forintba kerülő megépítéséről. Jelezte, hogy a tanácskozáson szó esett a TOP-program kiegészítéséről is, mivel a teljes kerékpárút-hálózatot fel szeretnék újítani, ahogy új szakasszal bővítenék a belső tehermentesítő utat, melynek terveit elkészítik. A további tervek között említette a sportcsarnok felújítását, melyről tárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK