2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dél-Amerikától Európán át Ázsiáig

2020. december 18. péntek, 18:31
Szerző: Antal Lívia
A 3B Hungária Kft. anyagmozgató és szállító rendszereit 2020-ban is világszerte exportálta, Ecuadoron át a Moszkvától kétezer kilométerre található acélműig. A termékfejlesztésben és innovációban jártas zalaegerszegi cég idén is teljesítette üzleti terveit, ami nem volt egyszerű a koronavírus-járvány miatt.

Három kontinensen dolgozott idén a 3B Hungária Kft.

– Ha felszínesen nézzük, mondhatnánk nem, de ha a dolgok mögé tekintünk, cégünket is komolyan érintette a járvány. A korábbi évekhez képest ugyanis idén sokkal többet kellett dolgoznunk azért, hogy eredményeinket elérjük – vezette fel a beszélgetést Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezt a következő példával érzékeltetném. Egy német vállalatnak évente egy milliárd forint értékben szállítunk berendezéseket. Idén a vírushelyzet miatt felére csökkentette megrendelését, ami cégünknek 500 millió forintos bevételkiesést jelentett. Nagy fejtörést okozott, hogy az „elveszett” félmilliárd forintot honnan, milyen munkákkal tudjuk pótolni. Mindezek ellenére teljesíteni tudtuk exporttervünket, termékeink olyan 80 százaléka idén is külföldre ment. A járvány árnyékában mindazonáltal nem volt egyszerű élni, de szerencsésnek nevezhetjük magunkat: nem volt annyi fertőzött, ami akadályozta volna a termelést. Viszont több munkanap kiesett.

– Milyen érdekes feladatok kísérték az évet?

– Belgiumba úszószállító szalagokat (2. kép) vittünk egy épülő hatalmas kavicsfeldolgozó üzembe, melynek összeszerelését éppen a járvány első hullámában kellett volna befejeznünk, illetve átadnunk. Mivel lezárták a határokat, nem tudtunk kiutazni. A megrendelő cég segítségével kellett keresünk Belgiumban embereket, akikre rá lehetett bízni a munka befejezését. Ez is a járványhelyzet kellemetlenségei közé tartozott, mindazonáltal nagyon szép és izgalmas feladat volt. Már jó néhány úszószalagot építettünk külföldön és hazánkban is, de a belgiumi teljesítményében sokkal nagyobb volt a korábbiaknál. Az év elején Moszkvától mintegy kétezer kilométerre keletre fekvő acélműben is dolgoztunk, ahol csőszalagot szereltünk. Itt is okozott problémát a vírus. A szerelést helyben irányító kollégánk utaztatásának megszervezése ugyanis nem bizonyult egyszerűnek, mert sorra mondták le azokat a repülőgépjáratokat, amelyekre helyet foglaltunk. Három hétbe is tellett, hogy haza tudjon jönni.

Ecuadorba anyagmozgató berendezéseket szállítottunk idén egy svájci cég ottani finom kőliszt gyártó üzemébe, amit a gyógyszer- illetve a kozmetikai ipar számára állítanak elő.  Az anyagmozgató berendezések mellett nagyon sok osztályozó berendezést is készítünk. Ezen a területen is volt egy rendkívüli munkánk, minden eddigi méretet meghaladó szitát gyártottunk egy német építőipari cégnek.

– Milyen munkák ígérkeznek jövőre?

– A járvány ellenére jók a kilátásaink, mert kapacitás-lekötésünk több hónapra biztosított 2021-ben. Persze, ha nem változik a helyzet, a munkák megvalósításába sokkal több energiát kell majd fektetnünk. Mindenesetre megnyugtató, hogy nem kell üzemünk bezárásától tartanunk, mert van megrendelésünk.

– A gyártás mellett fejlesztésekkel is foglalkoznak. Melyek ezek?

– Hulladék-feldolgozó technológiánk fejlesztésében újabb mérföldkőhöz érkeztünk, miután megkezdtük a hulladék energetikai hasznosítására kifejlesztett berendezés (3. képen a látványterv) tesztelését üzemünkben. Reméljük, hogy jövőre már élesben is megtehetjük. A világ a körkörös gazdaság és lokális energiatermelés megvalósítása felé mozdult el. Az általunk kifejlesztett technológia ezt szolgálja, amellyel a kommunális hulladék 45 százalékát tudjuk eltéríteni a lerakástól.

A hatékonyság növelése érdekében alkalmazzuk az alkatrészek azonosítását szolgáló rádiófrekvenciás rendszert (idegen nevén az RFID), amivel nyomon követhetőek a felcímkézett alkatrészek helyük szerint. Üzemünkben majdnem 12 ezer négyzetméter területen történik a gyártás és a szerelés. A technológia abban segít, hogy valamennyi szükséges alkatrész egyszerre legyen ott az adott termék gyártásánál.

A minőség-ellenőrzés terén 3D szkennelési technika alkalmazásával olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel ki lehet szűrni a hibás alkatrészeket, termékeket. Belső anyagmozgató rendszerünk továbbfejlesztésén is dolgozunk, amelyhez szintén szükséges, hogy az azonosítás is magasabb szintű legyen. A termelékenység növelését szolgálja az adatvezérelt vállalatirányítás bevezetése is, amivel az ösztönös vezetést váltjuk fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamennyi munkatársunk képernyőjén megjelenik, hogy műszakjában aznap milyen feladatokat kell elvégeznie. Ez nagy kihívás, mert a feladatokat a fölé- és alárendeltségek szerint a termelés minden egyes munkahelyére lebontva kell meghatározni – mondta végül Nagy Zoltán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK