2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkészült a vezetéstámogató rendszerek tesztfelülete

2021. augusztus 06. péntek, 17:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán elkészült az a 70 méter széles és 600 méter hosszúságú felület, amely az ADAS (advanced driver assistance systems), vagyis a fejlett vezetéstámogató rendszerek vizsgálatát teszi lehetővé.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, ez a pályaelem az önvezető járművek különböző közlekedési szituációkban való biztonságos tesztelésére alkalmas. Ehhez gyalogost, kerékpárost, motorost, szarvast imitáló (dummy) bábukat illetve járműveket is alkalmaznak, vizsgálva az önvezető technológiák viselkedését a balesetekkel és ütközésekkel járó helyzetekben. Mint mondta, az elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas 45 milliárd forintba kerülő, 260 hektáron elterülő járműipari tesztpálya már mintegy 90 százalékban kész, és az év végére átadható lesz.

A modulok közül már elkészült a 300 méter átmérőjű dinamikus felület, a nyolc különböző burkolatú 200 méter hosszúságú fékező felület, a nagy kezelhetőségi pálya, valamint a 1,5 kilométeres autópálya-szakasz két végében egy-egy körforgalommal. Építés alatt áll a 18 hektáron elterülő, városi forgalmi környezetet imitáló smart city zóna, ahol a házak látszatát keltve 600 folyóméteres homlokzatot alakítanak ki az utak mentén. Szintén zajlik az öt különböző szintű – 5, 12, 18, 25 és 30 százalékos – emelkedő kialakítása is, valamint a kisebb kezelhetőségi pálya építése. 2017 áprilisában vette kezdetét a járműipari tesztpálya építése, amit üzemelés közben 2022 márciusában terveznek átadni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK