2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Első jegy a digitális gazdaság felé

2019. május 20. hétfő, 12:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ezzel a beruházással megváltottuk az első jegyet a digitális gazdaság és a jövő felé, hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a 45 milliárd forintos költséggel 265 hektáros területen épülő, európai szinten is egyedülálló, a hagyományos mellet az elektromos, és az önvezető gépjárművek tesztelését, kutatás-fejlesztését lehetővé tevő zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének ünnepélyes átadásán.

Átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya építésének első ütemét

Orbán Viktor miniszterelnök

A miniszterelnök azt mondta, a zalaegerszegi helyszín kiválasztásában nagy fontossággal bírt, hogy itt az ország nyugati része tulajdonképpen három országgal is határos. Éppen ezért, „ha mindent jól csinálunk, akkor itt regionális szakmai központ jöhet létre”. Kiemelte, hogy jelenleg 620 járműipari vállalat tevékenykedik az országban. A világ első húsz meghatározó járműgyártója és beszállítója közül pedig 15-nek működik gyára hazánkban. Mivel ezek kiélezett versenyben vannak egymással, a nemzeti érdek megköveteli, hogy ezek a hatalmas cégek ne csak, mint összeszerelő műhelyre gondoljanak Magyarországra, hanem úgy is, mint a saját járműipari kutatás-fejlesztéseik lehetőségére. Ezt támasztja alá, hogy hazánkban jelenleg tízezer járműipari fejlesztőmérnök dolgozik, és tízezerre tehető a telekommunikáció területén dolgozó mérnökök száma is. Mindeközben ma Magyarországon negyven járműipari kutatóhely működik, melyek fejlesztésére ez idáig összesen 800 milliárd forintot fordítottak. 

Mint fogalmazott, a mai napon ez a járműipari stratégia egy újabb elemmel gazdagodik, melynek 45 milliárd forintos beruházási forrását a magyar költségvetés biztosította.

A közelgő európai uniós választások kapcsán kitért arra, hogy a pénzügyi és a migrációs válság, valamint a Brexit is arra figyelmeztet, hogy meg kell őriznünk az identitásunkat, meg kell védeni a biztonságunkat, és tovább kell erősítenünk a versenyképességünket. Ennek folytán azt hangsúlyozta, hogy az innovációra, a kutatás-fejlesztésre fordított összegek esélyt adnak arra, hogy nemzetközi és regionális léptékben is erősödjön Magyarország versenyképessége. Ez a beruházás is azt mutatja, hogy bízunk Magyarország és Európa gazdaságának jövőjében.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Orbán Viktor miniszterelnök, Balaicz Zoltán polgármester, és Palkovics Lászó innovációs és technológiai miniszter

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének elemeit mutatta be. Elkészült a kezelhetőségi pálya, ahol menetstabilitási rendszereket, kormányszerkezeteket, fékrendszereket és sávtartó funkciókat fognak tesztelni. Szintén elkészült az Európában legnagyobb, 300 méter átmérőjű, menetdinamikai vizsgálatokra alkalmas aszfaltfelület. Megépült a többféle útállapotot és útviszonyt imitáló fékpálya, a valós közlekedési helyzeteket szimuláló smart city első üteme, továbbá a kutatás-fejlesztéseknek helyet adó technológiai épület valamint a Z-fogadóépület.

A vendégek kisfilmet tekinthettek meg a járműipari tesztpályáról az ünnepségen

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel 2015. április 14-én írták alá a Modern Városok Program szerződését, melyben a legfontosabb pontok a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre vonatkoztak. A miniszterelnök 2016. május 19-én jelentette be, hogy a kormány Zalaegerszegen építi meg a járműipari tesztpályát, melynek alapkőletételére 2017. május 19-én került sor. Mint mondta, most, két évvel később ünnepélyesen is átadhatjuk ennek első ütemét. Mindeközben a megye történetének legnagyobb beruházásaként, elindult 170 milliárd forintos ráfordítással a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret is érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése. Folytatásként már készülnek az M8-as úthoz való kikötés tervei is. Mindez fellendítette a gazdasági életet, hiszen 2015 óta négyezer új munkahely jött létre a városban, a munkanélküliség aránya pedig 2,5 százalékra csökkent.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK