2018.04.22., vasárnap - Csilla,NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Épül a kezelhetőségi pálya

2017. november 21. kedd, 16:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
Már mutatja leendő formáját a zalaegerszegi próbapálya, ahol a handling, vagyis a kezelhetőségi pálya építésén is dolgoznak valamennyi tesztelem kivitelezésével együtt. A különböző felületekkel megépülő kezelhetőségi pályát első alkalommal mutatták be a sajtó munkatársainak.

Az objektum kívül egy nagy-sebességű kezelhetőségi pályából áll, melynek teljes hossza 2032 méter, burkolatszélessége 12 méter. Itt az egyenes szakaszok hossza és az ívsugarak lehetővé teszik a 120 km/h sebesség elérését – magyarázta a helyszínen Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa. A nagysebességű pályán belül épül meg a kis-sebességű kezelhetőségi pálya, amelyen ugyanazokat a teszteket maximum 60 km/h sebességgel lehet végezni. Teljes hossza 1334 méter, burkolatszélessége 6 méter.

Az épülő handlingpálya-szakaszok

Emellett több, különleges burkolatú rövidebb betétszakaszt is létesítenek. Lesz egy kátyús, leromlott állagú, egy bazaltburkolatú, egy egyenes és íves, kialakítású, hullámos burkolatú, egy dombos útszakasz, valamint egy ötszázalékos oldalesésű pályaszakasz. Továbbá kialakítanak egy bazaltburkolatú körtárcsát, amelyen sodródási, farolási műveletek végezhetők, valamint egy olyan betétszakaszt, ahol a vizes úton való csúszás szimulálható. A tesztelések célja a járműviselkedés és -kezelhetőség, valamint a műszaki beállítások vizsgálata.

A különböző tesztpálya-elemek – mint a kezelhetőségi, a dinamikus pálya, vagy a fékezőfelület – eltérő domborzati viszonyok között épülnek meg, illetve kerítéssel is el lesznek választva egymástól. Az ipari kémkedést megakadályozandóan így egyik fejlesztőcég sem látja, mit csinál a másik.  

A járműipari kutatás-fejlesztés egyedi bázisaként megépülő zalaegerszegi tesztpályán az elektromos hajtású járművek mellett az autonóm, önvezető járművekkel is folynak majd kísérletek, mégpedig a smart cityben. Ez egy városi környezet jelzőlámpákkal, kereszteződésekkel, gyalogátkelőkkel, parkolókkal, ahol valós közlekedési szituációkban tesztelik az automatizált járművek viselkedését.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK