2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jelentős beruházások a ZÁÉV kivitelezésében

2020. december 09. szerda, 16:49
Szerző: Antal Lívia
A zalaegerszegi Göcseji Múzeum felújítása, a Mindszentyneum, az új városi uszoda építése vagy a nagykanizsai multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok kivitelezése mind olyan specifikus feladat, amely tovább növeli a ZÁÉV Építőipari Zrt. rangját a magyar magasépítésben. Valamennyi beruházás ütemterv szerint halad a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére, bár a pandémia miatt az ország egyik legjelentősebb építőipari nagyvállalatának is módosítania kellett a 2020-as esztendőre meghatározott üzleti terveit.

A cégcsoport számít az építőipar fellendülésére

A Göcseji Múzeumhoz épülő Mindszentyneum látványterve

Dormán József vezérigazgatóval beszélgettünk, akit május elsejével neveztek ki a zalaegerszegi székhelyű vállalat élére. A posztra tapasztalt felsővezetőként került, hiszen ezt megelőzően vállalkozási igazgatóként dolgozott. Tudása mögött a cégnél eltöltött hosszú évek is állnak.
– Valóban, lassan 25 éve vagyok már itt. Saját nevelésű munkatársaként végig jártam a ranglétrát, előkészítő mérnökként, művezetőként kezdtem, majd jutottam egyre feljebb. A ZÁÉV Zrt. egyik értéke éppen a humánerőforrásra irányuló belső szervezetfejlesztésben rejlik. Az idősebb kollégák átadják tapasztalataikat a fiatalabbnak, így felnő egy új generáció, amely tovább viszi a céget. Peresztegi Imre korábbi elnök-vezérigazgató a továbbiakban a vállalat elnöki feladatait látja el. Vezérigazgatóként bizalmát élvezve, ezen cégkultúra mentén szeretném folytatni az elődök által megkezdett munkát, és még magasabb szintre emelni a ZÁÉV nívóját. Ehhez rendelkezésre áll egy jó szakembergárda, amellyel továbbra is növekedési pályán tarthatjuk a vállalatot.

A zalaegerszegi új uszodánál már homlokzati elemeket rakják

–  Ez az év azonban nem várt kihívást hozott a koronavírus-járvánnyal, befolyással bírva az építőiparra is. Mit jelentett ez a ZÁÉV életében?
– Az idei esztendő a pandémia miatt felemásra sikeredett. Menet közben ugyanis korrigálni kellett üzleti tervünket, ami az év végére a nehézségek ellenére is teljesülni látszik. A beruházások élénkülését tapasztalva a jövő  azonban bizakodással tölt el bennünket. Az állam is élen jár a beruházások serkentésében, mely által ismét több munkalehetőség kínálkozik a piacon. A járvány ideje alatt nagyprojektjeink nem álltak le, viszont a megrendelői döntések elhalasztódtak ősz végére. Ezzel párhuzamosan a magánmegrendelők is megtorpantak, mindenki kivárásra rendezkedett be. Mindez együttesen hatott ki az építési piacra.

– Ahogy mondta, a nagyprojekteken folyamatosan tudtak dolgozni idén. Hol tartanak most ezek a beruházások a zalai megyeszékhelyen?
– Zalaegerszegen három nagy tendert nyertünk el. Az év elején kezdtük meg a Göcseji Múzeum neobarokk épületének felújítását, ami a környezetrendezéssel együtt 2021 végére készül el. Júliusban alapkőletétellel indult a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, vagyis a Mindszentyneum kivitelezése, amelynek befejezési határideje 2022 tavasza. A Göcseji Múzeum rekonstrukciója eredeti építészeti jegyeinek megtartása miatt különleges feladat, a Mindszentyneum pedig a pinceszint földkiemelése és víztelenítése során alkalmazott egyedi technológia miatt jelentett kihívást. A megyeszékhelyen az új verseny- és tanuszoda építése is az ütemterv szerint halad. Igazán látványos szakaszához érkeztünk, hiszen már a homlokzati paneleket emelik be munkatársaink. A maga nemében szintén különleges a nagykanizsai multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok. A szerkezetkész épület bokrétaünnepét november 22-én tartották. A beruházás a jövő év végére készül el.

Madártávlatból az épülő nagykanizsai sportcsarnok

– Ha kitekintünk a megyéből, milyen munkákat említene meg?
– Szombathelyen idén fejeztük be a Nyugat-magyarországi Utánpótlás Nevelési Centrum építését. A fővárosban nemrég kezdtük el a Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezését a Magyar Építő Zrt.-vel közösen konzorciumban. A létesítmény a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra készül. Szintén konzorciumban épül az Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont a Városligetben. Laki-telken a népfőiskola részére létesítünk egy új hotelt. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új oktatási és kutatási épületének kivitelezésével már a befejezéshez közeledünk. Budapesten a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium felújításával és épületbővítésével elkészültünk. A beruházást Orbán Viktor miniszterelnök október közepén adta át. Ez évben került átadásra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére a műemléki védelem alatt álló Ludovika Szárnyépülete is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított Ludovika Szárnyépülete

– Növekedhet az építőipari termelés volumene jövőre?
– Mind az állami, mind pedig a magánrendelések tekintetében újra élénkült a piac, ami biztató, hogy jövőre is hasonló nagyságrendű projektekben vehetünk részt. A ZÁÉV Zrt. mögött immár több mint hetven éves tapasztalat áll, ezt bizonyítja számos nagy volumenű beruházás országszerte cégünk kivitelezésében. A humánerő-fejlesztés, a szakképzés, a digitalizáció irányába tett lépéseink, az integrált vállalatirányítási rendszerünk folyamatos fejlesztése együttesen olyan erőforrást és stabilitást képvisel, ami miatt cégcsoportunk továbbra is meghatározó szereplője lehet a magyar magasépítési piacnak – zárta a beszélgetést Dormán József vezérigazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK