2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Háromezer új munkahely Zalaegerszegen

2016. november 09. szerda, 18:13
Forrás: MTI Fotó: Antal Lívia
Az elmúlt két évben mintegy háromezer új munkahelyet teremtettek Zalaegerszegen, ahol a jövő évben további ezer álláshelyet kínálnak, bár a munkaerőhiány miatt ez egyre nagyobb kihívást jelent - közölte sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a város önkormányzatának a 2014-es helyhatósági választások óta eltelt két évét értékelve arról számolt be, hogy 2015-ben csaknem 1800 új álláshely jött létre. Mintegy 1300-at a Flex üzemcsarnokai biztosítottak, 150-150 új dolgozót a Zalaco sütőipari cége és az ADA matracgyártó üzeme alkalmazott, nagyjából 200 munkahelyet pedig az itt működő kis- és középvállalkozások.

Az idén további 1300 új munkahely jött létre, a jelentősebbek közül ebből a Flex mintegy ezer álláshelyet biztosított, a nyomdaipari Edelmann (képünkön) pedig 100 új dolgozót vett fel ötmilliárd forintból épült zalaegerszegi üzemcsarnokába. A polgármester jelezte: miután két év alatt mintegy háromezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen, 2017-ben újabb ezer álláshelyet szeretnének betölteni az itt működő cégek, bár az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiány miatt ez komoly kihívást jelent.

A jelentősebb cégek közül a Flex további 500 dolgozót alkalmazna - megközelítve ezzel a 4500 fős létszámot -, két újabb üzemcsarnok építésével az ADA további 200 alkalmazottnak kínál majd állást, kisebb-nagyobb vállalkozások pedig összességében még további százas nagyságrendű munkahelybővítést terveznek a zalai megyeszékhelyen.

Mindeközben a munkanélküliségi ráta is folyamatos csökkenést mutat, 2014-ben 4,7 százalék volt, tavaly 3,3, jelenleg pedig 2,8 százalék a regisztrált álláskeresők aránya, ami nagyjából 1100 embert jelent Zalaegerszegen. Balaicz Zoltán beszámolt arról, hogy a helyi iparűzési adóból befolyó bevételek folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. Míg 2014-ben 3,2 milliárd, tavaly 4,2, idén pedig várhatóan 4,4 milliárd forint folyik be a helyben működő vállalkozásoktól.

A gazdaság- és vállalkozásfejlesztési programok mellett a kultúra, a sport és az oktatás területét érintő beruházásokról, újdonságokról, de lakásépítésekről is beszámolt egyebek mellett Zalaegerszeg polgármestere. A következő évek nagyobb fejlesztései között említette a 40 milliárd forintból megvalósuló, önvezető járművek számára is alkalmas járműipari tesztpálya beruházását, egy nemzetközi logisztikai központ építését, illetve az R76-os gyorsforgalmi út megvalósítását. Ez utóbbi Zalaegerszegtől Pacsát és a sármelléki repülőteret érintve Balatonszentgyörgynél csatlakozik az M7-es autópályához, építési költsége a számítások szerint mintegy 160 milliárd forint lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK