2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Környezetóvás a technológiákban és a projektekben

2021. december 23. csütörtök, 16:15
Szerző: Antal Lívia
A Szabadics Építőipari Zrt. tevékenységét idén az Év Vállalkozása címmel ismerte el Nagykanizsa Város Közgyűlése. A nagyvállalat idén is számos jelentős projektben vett részt a közműépítéstől a magasépítésig. Mindemellett technológiai fejlesztésre is fordított figyelmet a Modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása GINOP-pályázattal.

A Szabadics Építőipari Zrt. a kutatás-fejlesztésben is élen jár

A Göcsej tudásközpont és helyi termék piac épülete Zalaegerszegen

– Mi valósult meg ezen pályázat keretében?
– Úgy tartja a mondás, hogy jó munkához jó szerszám kell. Mi pedig küldetésünknek érezzük, hogy megrendelőink számára jó munkát végezzünk – válaszolt első kérdésünkre Kovács Tamás, a vállalat elnöke. – Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük az eszközparkunkat, ami magában foglalja a munkavégzéshez szükséges gépeket, kotrókat, teherautókat és a munkásszállításhoz használt buszokat is. Figyelmet fordítunk arra is, hogy hasznosítani tudjunk olyan fejlesztéseket, amelyek a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzést segítik elő rombolás nélkül. Ennek a talajradar egy nagyon jó példája, hiszen a tervezett nyomvonal előzetes feltárás nélküli vizsgálatával pontos információt kapunk a földben lévő keresztező közművekről. Nem mennek el órák, napok a kézi kereséssel, és nem okozunk ellátási problémákat egy esetleges kábelszakítással.
Idén egy másik jelentős fejlesztésként vásároltunk egy technológiát az azbesztcsövek állapotának robottal és hozzá kapcsolódó szoftverrel való felméréséhez. Működtetéshez kollégákat is kiképeztünk. Bízunk benne, hogy ez a technológia országosan is szerepet kaphat, mellyel elindulhat az ivóvízellátás egyik legnagyobb kockázatának megoldási folyamata.  

A Szabadics sportnap nyertes csapata

– A Pannon Egyetemmel karöltve a balatoni iszap építőipari felhasználásának lehetőségeit kutatják.
– A Pannon Egyetemmel egy sikeres pályázat keretében azt vállaltuk, hogy Balatongyörök és Fenékpuszta között elterülő mintegy 5 millió köbméter iszap hasznosítására építőipari terméket fejlesztünk ki, megteremtve ezzel a tó kotrásának további lehetőségét. A Balaton 2004 óta nem volt kotorva, ennek az egyik fő oka, hogy a kikerülő iszapot fogadó zagykazetták megteltek. Emiatt gondoskodni kellene kiürítésükről, illetve felhasználásukról, ami háromirányú lehet. Különösebb változtatás nélkül ez az anyag alkalmas a felhagyott bányák feltöltésére, de nincs ilyen a közelben. Meghatározott mixtura összeállításával hasznosítható lenne a mezőgazdaságban talajerő-javításra, illetve égetéssel építőipari felhasználásra. Mi ezt a vonalat tűztük ki célul, társul híva az egyetem égetési kompetenciáit. Olyan falazóanyag kifejlesztése a célunk, ami piacképes termék is lesz.  

– Milyen jelentős projektben vettek részt?
– Szerencsére ez az év is bővelkedett kihívást jelentő szép munkákban. Az év legnagyobb eseménye kétségkívül az volt, hogy befejeztük a több ezer gyermeknek élményt adó zánkai Erzsébet-tábor felújítását. Ez a projekt lett társaságunk legnagyobb lezárt projektje. A magasépítés területén büszkék lehetünk a fonyódligeti táborban végzett munkánkra, ahogy a zalaegerszegi termelői piac megépítésére is. Befejeztük Fenék-pusztán a Kis-Balaton Látogatóközpontot, míg Fonyódon a Berek Világa Látogatóközpont építését. A lenti fürdő gyógyászati tevékenységet elősegítő fejlesztése pedig folyamatban van.
A mélyépítésben a legnagyobb figyelmet érintő munkáink Zalaegerszeghez kapcsolódtak. A tesztpálya kivitelezési munkáit idén befejezzük, a harckocsigyár off-road pályájának fejlesztését pedig a terv szerinti ütemben végezzük. Szintén jól halad az alsóerdei szabadidőpark kivitelezése. Az alaptevékenységnek tekinthető közműépítési munkáink szerencsére lefedik a teljes dél-dunántúli területet, jelen vagyunk Tolnától Baranyán és Somogyon keresztül egészen Zaláig, a nyugati országrészig, fel egészen Vasig. A debreceni BMW-gyár alap-infrastruktúra-fejlesztése a terveknek megfelelően halad. Közműépítőinknek köszönhetően ki tudtunk lépni az országhatáron túlra is; Horvátországban, Csáktornya környékén szennyvízvezetéket, míg Romániában Kolozsvár közelében ivóvízhálózatot építünk ki.  
Szerkezetépítésben a legjelentősebb munkánk Miskolcon volt a várost elkerülő autópálya Y-híd-jának megépítése, de dolgoztunk Vas megyében a 86-os autóút is. Ha Zalaegerszegről Körmend felé megy valaki az elkerülő úton, akkor a ZalaZone területén láthatja kollégáinkat a Rheinmetall földből kinövő épületének a tetején is. Legnagyobb várakozással a föld alatti lőfolyosó munkáira tekintünk, ami szakmailag is jelentős kihívás lesz. Ilyent előttünk Magyarországon még nem épített más!

A Miskolcot elkerülő autópálya Y-hídja

– Ezekhez a nagy ívű projektekhez munkatársak is kellenek. Mi az elvük ezen a téren?
– Stratégiánk jelmondata szerint „A SZABADICS a megbízhatóság szinonimája a megrendelők és a kollégáink szemében!” Munkáink jelentős részét közbeszerzésen nyerjük el, amelyek szinte teljes mértékben közösségi igényeket elégítenek ki. Ehhez a felelősségteljes küldetéshez elkötelezett, szakmailag képzett kollégákra van szükségünk. Azoknak, akik nálunk dolgoznak, illetve bennünket választanak, szakmai és anyagi fejlődést segítő partnerséget ajánlunk a munkakörönként 3–5 évre szóló lojalitás programunkban.   
A vállalatunk értékrendjét tekintve abban hiszünk, hogy hosszú távon csak a természetes és mesterséges környezetünkkel összhangban lehet létezni, ezért a tulajdonosok értékrendjének megfelelően nagy figyelmet fordítunk arra, hogy abból a jóból, amit kapunk a közösségtől, vissza is adjunk. Idén is meg tudtuk rendezni a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány keretében a kis-balatoni gyermek építőtábort a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködve. Idén a megújult zalakarosi városközpont adott helyet a Szabadics Ride kerékpáros versenynek, amellyel az a célunk, hogy az ország legnagyobb ilyen rendezvénye legyen.

A Szabadics Ride csapata

– Milyen évet zárnak? Milyen feladatok várják Önöket a következő évben?
– Az évünk szerencsére a várakozásainknak megfelelően alakult. A járvány mintegy kétheti kivitelezési időt vett el brigádjainktól, azonban ez nem okozott visszafordíthatatlan károkat számunkra. Az sokkal fájóbb, hogy egy kollégánkat elveszítettük ennek a kórnak a következtében!
Szerencsére az év során megnyert projekteknek köszönhetően látjuk az előttünk álló feladatokat, minden kollégának a munkakö-réhez és a képzettségének megfelelő munkát fogunk tudni biztosítani. Büszkék vagyunk rá, hogy a Nagykanizsa környéki szennyvíz-fejlesztéseknek köszönhetően a társaság történetének legnagyobb összegű szerződését írhatjuk alá! – mondta végül Kovács Tamás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK