2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Levegőből tették le a Lynx-gyár alapkövét

2020. december 17. csütörtök, 17:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszegen felépülő Lynx harcjárműgyár alapkövét honvédségi helikopterről tették le december 17-én, amit a ZalaZone Járműipari Tesztpálya fogadóépületében tartott rendezvény résztvevői kivetítőn kísérhettek figyelemmel. Ezzel kezdetét vette az a 60 milliárd forintos beruházás, amely a világ egyik legmodernebb hadiüzemének létesítését teszi lehetővé a tesztpálya szomszédságában, a zalai megyeszékhelyen.

Kezdetét vette a német–magyar vegyesvállalat 60 milliárd forintos beruházása Zalaegerszegen

Korom Ferenc, dr. Háry András, a ZalaZone Ipari Park Zrt. vezérigazgatója, Armin Papperger, Palkovics László,
Benkő Tibor, Maróth Gáspár, Vigh László és Balaicz Zoltán

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében elmondta: Magyarország kormánya a hadiipar és a honvédség fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd euró értékű programját indította el a német Rheinmettal európai védelmi ipari óriáscéggel közösen. Ennek keretében a Magyar Honvédség nehézdandárját 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel, amelyből 172 a zalaegerszegi gyárban készül majd. A szárazföldi haderő nehézfegyverzetének helyreállításával nagy lépést tesznek hazánk NATO-vállalásainak teljesítése érdekében. 

A miniszter szimbolikusnak nevezte, hogy a német–magyar együttműködésben megépülő, mintegy három hektár alapterületű Lynx gyár alapkövét a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében beszerzett helikopterről engedték le, és tették a helyére. Hangsúlyozta: az üzemmel új korszak kezdődik a hadiipar, a haderő és magyar gazdaság életében is, hiszen a meglévő magas technikai színvonalon is túlmutató, kiemelkedő hozzáadott értéket képviselő termelési ágat honosítanak meg. Mégpedig újra, hiszen Magyarország 40 évvel ezelőtt illetve a múlt század első felében komoly hadiiparral rendelkezett.

Kiemelte, az új korszak innovációs bölcsője Zalaegerszeg lesz, hiszen a nemzetközi szinten is jelentős újabb ipari-innovációs bázis a 45 milliárd forintos beruházással épülő járműipari tesztpálya mellett, annak páratlan adottságaira épülve jön létre. A ZalaZone Ipari Park Zrt. és a Rheinmetall Landsysteme GmbH közös vegyesvállalata, a Rheinmetall Hungary Zrt. Európa egyik legkomplexebb off-road tesztkörnyezetét is kialakítja. Az ezzel kapcsolatos off-road tesztelések tervezése már megkezdődött. A miniszter jelezte, a kormány hétfőn fogja tárgyalni és várhatóan elfogadni azt a hadiipari fejlesztési előterjesztést, amelynek egyik legfontosabb eleme a Lynx-gyár. A 60 milliárd forintból felépülő üzem a beszállítókat is beleértve több mint ötszáz embernek ad munkát 2023-tól. Nem csupán összeszerelő üzem lesz, kutatás-fejlesztésre és validálásra is alkalmas lesz.

A járműgyártás fejlesztése nemcsak a jövőt tekintve játszik fontos szerepet a magyar gazdaság életében, de gyógyírt jelenthet a járvány okozta jelenlegi gazdasági gyengülésre is. Éppen ezért kiemelt cél, hogy a szektor, illetve más betelepülő ágazatok beruházásai által folyamatosan emelkedjen a kutatás-fejlesztési kapacitások aránya Magyarországon, zárta beszédét a miniszter.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, a zalaegerszegi harcjárműgyár megépítése nemcsak a város és térsége, hanem Magyarország számára is hatalmas előrelépés. Figyelemre méltó vállalás a NATO tagjaként is, hiszen korábban „potyautasként" tekintettek hazánkra, most viszont példaértékűnek tartják a szövetségesek a magyarországi haderőfejlesztést.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos bejelentette: a német–magyar vegyesvállalat következő beruházásának helyszíne Várpalota, ahol robbanóanyagokat, nagy kaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemeket építenek. Várhatóan ide helyezik át az állam által megvásárolt Hirtenberger aknavetőgyár gránátgyártását is.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: zalaegerszegi gyár Európában egyedülálló lesz, mert olyan technológiákat is alkalmaznak majd, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Mint mondta, a kutatás-fejlesztés területén több mint 600 millió eurós befektetést terveznek a következő években Magyarországon. A vállalat düsseldorfi központjában december közepén írták alá azt a megállapodást, amely alapján magyar részvétellel kezdődhet majd meg egy modern, gumikerekes harcjármű fejlesztése. Ennek egyik helyszíne Zalaegerszeg lesz.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a magyar hadiipar fejlődése legújabb állomásának nevezte a létesülő Lynx-gyárat, ami a munkaerőpiacra és a térség gazdasági fejlődésére is kedvező hatással lesz.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta: a harcjárműgyár építése minden korábbi álmot felülmúló lépés a helyi gazdaság megerősítése érdekében, ami egyben újrapozícionálja a zalai megyeszékhely szerepét is.

Vigh László országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa a beruházás jelentőségét alátámasztva azt hangsúlyozta, hogy a haditechnikai kutatás-fejlesztés a járműipari fejlesztéseknek is irányt mutat.

A kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx gyalogsági harcjármű egy példányát a helyszínen működés közben is bemutatták a rendezvény végén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK