2024.02.27., kedd - EdinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megépült az M76-os autóút első szakasza

2020. október 25. vasárnap, 17:05
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os autóút Balatonszentgyörgy és az M7-es autópálya holládi csomópontja között megépült első, 5,6 kilométeres kétszer kétsávos szakaszát október 22-én. A forgalom megnyílt az új útszakaszon, amelyen 110 kilométer/órás maximális sebességgel haladhatnak a személygépkocsik.

A közlekedők másnap birtokba vehették

Ágostházy Szabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára (2. kép) kifejtette, a kormány 2016-ban 3200 milliárd forintos útprogramot indított. Ennek részeként a gazdasági növekedés ösztönzése, a versenyképesség további erősítése, valamint az új munkahelyeket teremtő beruházások előkészítése érdekében valamennyi megyeszékhelyet bekötik a gyorsforgalmi úthálózatba, az autóutakat pedig minél előbb és minél nagyobb számban elvezetik az országhatárokig. Mint mondta, az M76-os Balatonszentgyörgy, Zalaegerszeg és Körmend összeköttettetését biztosító autóút kiépítése ezen célkitűzések teljesítéséhez járul hozzá. Elkészült a Balatonszentgyörgy és az M7-es autópálya holládi csomópontja közötti első, 5,6 kilométeres szakasza, ami az M9-es gyorsforgalmi körgyűrű része is lesz. Egy hónappal ezelőtt a 76-os számú főút zalaegerszegi másfél kilométeres bevezető szakaszát adták át. Külön kiemelte: az M76-os a hazai kutatás-fejlesztés és innováció egyik legjelentősebb beruházásához, a 45 milliárdból épülő zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpálya még jobb hasznosításához is hozzájárul. Az új autóút egy része ugyanis „okos útként” épül meg, ami közúti tesztkörnyezetet biztosít majd az elektromos és önvezető járművek számára.

Az ITM államtitkára jelezte továbbá, hogy az útprogram négy évvel ezelőtti indításakor 14 megyei jogú város volt elérhető négysávos úton. Azóta Salgótarján, Szombathely, Veszprém és Eger bekötésével már 18-ra emelkedett számuk. Kivitelezés zajlik Zalaegerszegen kívül Sopron, Békéscsaba, Kaposvár és Szolnok irányába, melynek eredményeként mind a 23 megyei jogú város elérhetővé válik gyorsforgalmi úton 2025-ig. A folyamatban és az előkészületben lévő fejlesztésekkel valóra válik az a kormányzati cél is, miszerint az ország bármely településéről 30 percen belül legyen elérhető négysávos főútvonal. Ez a program indításának idején, 2016-ban még csak a települések felénél teljesült, de 2025-re már háromnegyedükre lesz igaz, hogy 30 perces távolságra fekszenek a gyorsforgalmi úthálózatoktól.

Vigh László, Zalaegerszeg és térsége országgyűlési képviselője, miniszteri biztos egyebek mellett azt mondta, hogy az M76-os tesztútja a beépítendő technológiáknak köszönhetően számtalan mérési lehetőséget biztosít majd a tesztpályáról kijövő autóknak. Kiemelte, az M76-os megépítésével a megyeszékhely országos gyorsforgalmi úthálózatba bekötése is teljesül. Manninger Jenő, Keszthely és térsége parlamenti képviselője nagy előrelépésnek nevezte a gyorsforgalmi út megépülését, amellyel Zalaegerszeg és Keszthely végre közúti közlekedési csomóponttá válhat, ami a gazdaságfejlesztésre is kedvezően hat majd. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt emelte ki, hogy Keszthely és a sármelléki nemzetközi repülőtér bekötésével valóban térségben gondolkodva létesül az M76-os autóút a Modern városok program keretében. A megyeszékhely és a főváros közötti gyorsforgalmi összeköttetéssel eleget tesznek a befektetői elvárásoknak, amivel tovább erősödik a város gazdasága.  

Nagy Róbert, a beruházó, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója (3. kép) elmondta, a most átadott szakasz legjelentősebb műtárgya a 365 méter hosszúságú híd, ami alatt két önálló vasútvonal, egy mellékút és egy kerékpárút fut. A híd fő funkcióját a Fenékpusztáig megépítendő 3 kilométeres szakasz elkészültével nyeri el 2022 januárjára. A további kivitelezési feladatokat a NIF egy ütemben, de két építési szakaszban valósítja meg. Az építési közbeszerzési eljárásokat várhatóan 2021 tavaszán indítják meg, de az előkészítési munkák már jelenleg is zajlanak. Az M76-os autóút építése a Fenékpuszta és Sármellék közötti 11 kilométeres szakasszal folytatódik. Ennek részeként kötik be a sármelléki repülőteret, 6,5 kilométeres kerékpárutat, valamint egy pihenőhelyet létesítenek. A 71-es számú főút négysávosításával Keszthely bekötését is megtörténik. 

Kiss Róbert, a kivitelező Strabag Zrt. ügyvezetője, Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Vigh László országgyűlési képviselő,
Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár,  Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő

A következő szakasz Sármelléktől Zalaegerszeg keleti részéig vezető 23,5 kilométer lesz. Ezen belül épül meg az önvezető és elektromos autók közúti vizsgálatához a 11 kilométeres speciális tesztszakasz 5G mobilhálózattal, mozgatható terelőfalakkal, továbbá az úttest automatikus jégtelenítését szolgáló rendszerrel. Az innovatív elemek fejlesztésében együtt dolgoznak az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel. Ezen a szakaszon autópálya-mérnökséget is létesítenek Nemesrádónál. Az M76-os zalaegerszegi keleti bekötésétől északra halad majd 9,2 kilométeren, közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatot biztosítva a tesztpályához, valamint a leendő kamionterminálhoz és logisztikai központhoz. A projekt utolsó szakaszával tehermentesítik Zalaegerszeget az északi ipari parkból induló forgalomtól.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK