2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mérnökhallgatók versenye a tesztpályán

2019. július 19. péntek, 19:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Huszonkét országból, 72 csapattal és 2300 egyetemi hallgatóval szerdán megkezdődött a Formula Student East a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A pénteki napon még a gépátvétel zajlott, amely során az elektromos autóknak esőteszten is át kellett esniük. A járműipari konstruktőri versenyen saját fejlesztésű és építésű belső égésű és önvezető járműveikkel is versenybe szállnak csapatok. A szervezők várják az érdeklődőket a rendezvény szombati és vasárnapi napjára, amely Egerszeg-kártyával ingyenesen látogatható.

Szombat és vasárnap várják a látogatókat a Formula Student East megmérettetéseire

A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Kiss Dávid, a versenyt szervező Járműmérnökök Egyesülete elnöke elmondta, a Formula Student East mozgalomnak 2007 óta van magyar résztvevője. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) állított ki először csapatot, amely az első hazai futamot 2010-ben szervezte meg. Az idei négy magyar induló közt ott van a BME Formula Racing Team elektromos és önvezető kategóriában versenyző csapata (1. kép), a BME Motorsport, a Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Teamje, valamint a Kecskeméti Főiskola KEFO Motorsport csapata, mindhárman belső égésű kategóriában.

Csütörtöki Tamás, az első hazai csapat, illetve az egyesület rendezvényszervezésért felelős tagja hozzátette: 2016 óta kelet-európai régiós versenyként szervezik a magyarországi futamokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával jövőre már 90, 2021-ben pedig 100 csapat versenghet a Formula Student East magyar futamán, amivel a világ egyik legrangosabbja lesz a németországi versenyhez hasonlóan.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy a verseny annak az üzenete, hogy egy új technológiai világ érkezik. Ebben fontos szerep jut a járműipari tesztpályának, mint „Zalaegerszeg szilícium völgyének”, ahol a mesterséges intelligencia, az ötödik generációs mobilhálózat és a digitalizáció találkozik majd egymással. Megemlítette: Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtöki zalaegerszegi látogatásán bejelentette, hogy a tesztpályát több milliárd forintos újabb fejlesztéssel haditechnikai eszközök tesztelésére is alkalmassá teszik a későbbiekben, továbbá a honvédségi oktatásban is szerepet szánnak a létesítménynek.

Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője azt mondta, a verseny azt a technológiai portfóliót képezi le, amit a járműipari tesztpálya már most nyújt a piac szereplőinek. Jelezte, hogy jelenleg a tesztpálya három modulja használható, és jövő nyárra további három is használathoz közeli állapotba kerül.

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere azt mondta, hogy a mintegy 45 milliárd forintos beruházás keretében épülő tesztpálya olyan fejlesztéseket is generál, mint a szomszédságában épülő egyetemi kutatóközpont és a SmartField Kutatóközpont. Mindez a mérnökhallgatók versenyével azonos célt szolgál, az ipar és a felsőoktatás kapcsolatának erősítését, hiszen a piaci és kutatási igények összefonódnak ebben a környezetben.

A pénteki napon a sajtó munkatársai megtekinthették a gépátvétel folyamatát. Az előzetes műszaki ellenőrzés része volt a Tilt Test, amelynek lényege, hogy 45, illetve 60 fokos szögben megdöntve az autót, vizsgálják a folyadékok szivárgását. Az elektromos autóknál esőtesztet (Rain Test) végeznek. A fékteszt viszont mindenkinek kötelező. Csak az a csapat vehet részt a hétvégi versenyen, amely megfelel a technikai átvételen. A verseny több elemből áll: gyorsulás, kanyarsebesség, autocross (a Forma 1-hez hasonló körverseny) és hosszú távú verseny tartozik közé egyebek mellett. A csapatoknak üzleti és költségtervet, továbbá a jármű műszaki bemutatását is prezentálni kell az összesített eredményhez, tudtuk meg Kun Jánostól, az Arrabona Racing Team korábbi tagjától.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK