2023.05.29., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújult az inkubátorház Lentiben

2020. augusztus 15. szombat, 19:04
Szerző és fotó: Antal Lívia
Lentiben felújították a közel 20 éve épült inkubátorházat, amely a helyi kis- és középvállalkozások működését segíti. Az épület energetikai korszerűsítésére irányuló csaknem 227 millió forintos beruházás során 32 férőhelyes parkolót is kialakítottak, ahol kétállásos Smart töltőoszlopot helyeztek el az elektromos járművek számára. Az átadási ünnepségen részt vevő innovációs és technológiai miniszter ennek kapcsán két elektromos autót ajánlott fel a városnak a minisztérium nevében.

Horváth László, dr. Palkovics László, Vigh László és dr. Pál Attila

Dr. Palkovics László köszöntőjében a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásariól beszélt. Mint mondta, a 2020-as évet a tavalyi évben elért öt százalékos növekedéssel kezdték. A magyar gazdaság az idei első negyedévben 2 százalékos bővülést ért el. A júniusi mélypont után pedig ismét növekedéssel számolhatnak. Mint mondta, a fontos szektorok tekintetében jól vészelték át a válságot, mindazonáltal a magyar gazdaságnak több lábon kell állnia. Erre a járványhelyzet is rámutatott. Lentire is utalva kiemelte, hogy a turizmus továbbra is kiemelt terület. A válság által egyik leginkább érintett ágazat tavaly 11 százalékkal részesedett a GDP-ből. Mint mondta, az inkubátorház megfelelő kezdő lépést tud biztosítani a helyi vállalkozásoknak, ugyanakkor a kormánynak és a városnak feladata az, hogy további iparágak jelenjenek meg a városban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a vírus okozta válságból, meg kell erősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat. Jelezte: a kormány az Európai Unióval kötött partnerségi megállapodásban a kis- középvállalkozások versenyképességének javítását tűzte ki célul. A 2021–2027-es költségvetési időszakban is ezt tartják elsődlegesnek. A rendelkezésre álló 52 milliárd euró uniós forrás 33 százalékát ugyanis gazdaságfejlesztésre, ezen belül is a hazai tulajdonú kis- és közepes vállalkozások megerősítésére kívánják fordítani.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy Lenti és térsége sokat szenvedett korábban határmentisége miatt. Most viszont előnyére fordíthatja Szlovénia, Horvátország illetve Ausztria közelségét, amelyből profitálhat a város és a térség lakossága.

Horváth László, Lenti polgármestere ismertette a csaknem 227 millió forintba kerülő beruházást, melynek támogatására a város önkormányzata a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumban adta be pályázatát. Az elnyert összeghez a város 8 millió forint önerőt tett hozzá. A kívül-belül felújított inkubátorház irodáit és szolgáltatásait kedvező áron vehetik igénybe a projekt elsődleges célcsoportját alkotó kis- és középvállalkozások három éves időtartamra.

A lenti inkubátorházat a Zala Megyei Önkormányzat által létesített Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány működteti. Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy az általuk beadott uniós pályázatokkal a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő illetve munkahelymegőrző beruházásait kívánják segíteni. Ezt szolgálja a lenti inkubátorház felújítása is

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK