2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Munkába járás biztonságosan

2021. október 04. hétfő, 14:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Csesztregen állami, önkormányzati és magánberuházásnak köszönhetően biztonságossá vált a közlekedés a busszal, kerékpárral, gyalogosan és személyautóval munkába járók számára. Az ipari parkot is érintő főút felújítása, és az előtte lévő buszmegálló létesítése állami költségvetésből, a kerékpárút a Magyar Falu Programból, míg a 160 férőhelyes parkoló egy helyi foglalkoztató beruházásában valósult meg.

A gyalogos, kerékpáros, autóbuszos, személygépkocsis közlekedést érintő fejlesztések

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, Werner Gaigg, a Schunk Carbon Technology Kft. igazgatója,
dr. Klaus Löcker, a Schunk konszern autóipari üzletágának vezetője, Bedő Róbert polgármester és Dr. Mósoczi László államtitkár

Az átadási ünnepségen részt vett dr. Mósoczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a vidék lakosságmegtartó képességének érdekében az alsórendű úthálózat korszerűsítésére is odafigyel, hiszen azok minősége érdemben befolyásolja a kistelepülések gazdasági, foglalkoztatási helyzetét. Csesztreg ennek tudatában egymásra építve, állami és saját forrásokat felhasználva valósította meg a helyi cégeket is kiszolgáló közlekedési infrastruktúra-fejlesztéseket. Az államtitkár felidézte, hogy a Lenti–Bajánsenye összekötő út csesztregi 2,3 kilométeres szakaszát 2018-ban újították fel. A közel 600 millió forintos állami beruházásban 800 méter külterületi utat és a Kerka-hidat is rendbe tették. Akkor a csatlakozásokat is kiépítették az ipari parkhoz tervezett autóbusz-fordulóhoz, amely öt várakozóhellyel 2020 tavaszára készült el, szintén a Magyar Közút beruházásában. A 133 millió forintos fejlesztésben közvilágítás, gyalogos átkelőhely, vízelvezetés kiépítése és növénytelepítés is megvalósult. 

Az állami beruházásban megépült öt beállásos autóbuszmegálló

Csesztregen már az előző ciklusban megfogalmazódott a Femat Hungary Kft.-vel és a Schunk Carbon Technology Kft.-vel egyetértésben, hogy az ipari parkkal szemben egy korszerű, a 21. századi közösségi közlekedésnek megfelelő autóbusz-megállót létesítsenek. Bedő Róbert polgármester szavaiból az is kiderült, hogy korábban, a térségben is jelentős foglalkoztatatónak számító gyáregységek területére érkeztek és távoztak a dolgozókat szállító buszok, ami nem volt ideális. Elődje, Czupi Magdolna érdemeit is méltatva azt mondta, az elképzelés megvalósításába befektetett energia megtérült, amikor a magyar állam átvette az önkormányzattól és a két érintett cégtől a beruházó szerepét. Így újult a Lenti–Bajánsenye út csesztregi szakasza és létesült az öt beállásos buszforduló. Csesztreg önkormányzata ezt követően idén a település központjától közel 500 méter hosszúságú kerékpárutat épített ki az ipari parkig a Magyar Falu Programból elnyert 49 millió forintos támogatásból. Mindezzel a busszal, a kerékpárral és gyalogosan munkába járók számára teremtődtek meg a biztonságos közlekedés feltételei. A személyautóval érkező munkavállalók számára is megoldás született, amikor a Schunk Carbon Technology Kft. 160 millió forintból kialakította a 160 férőhelyes parkolót.

A Schunk beruházásában létesült parkoló

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a kormány támogatja a kistelepülések fejlesztési törekvéseit, amit alátámaszt, hogy Csesztregen az iskola 200 milliós felújítását is beleszámolva, több mint egymilliárd forint értékű beruházás valósult meg az elmúlt években. Mint mondta, Csesztreg azért is kivételes településnek számít, mert legalább annyi főnek van itt munkahelye, mint a falu összlakossága.

Dr. Klaus Löcker, a Schunk konszern autóipari üzletágának vezetője köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a csesztregi önkormányzatnak a beruházásokért. A parkoló létrehozásában nem csak ez, de az is motiválta őket, hogy megteremtsék a biztonságos közlekedés feltételeit munkavállalóik számára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK