2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sikeressé tenni a zalai vállalkozásokat

2022. október 04. kedd, 12:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) harminc éve aktívan segíti és fejleszti a megye vállalkozásait. A szervezet élére új vezető került Kustán Gyula személyében, aki mögött szintén 30 éves szakmai múlt áll. A Posta Banknál kezdte pályafutását 1992-ben, ahol finanszírozással foglalkozott. A korábbi Budapest Bankhoz (ma MKB Bank) 1998-ban került. Ügyfélkapcsolati menedzserként dolgozott a zalaegerszegi fiókban, később fiókvezető lett, majd 2010-től megyei szinten vállalati üzletközpont-vezetőként tevékenykedett.

Kustán Gyulával, a ZMVA új vezetőjével beszélgettünk

– Szakmai életútjából kitűnik, hogy a banki szektorban olyan feladatköröket látott el, amelyek a vállalkozásfejlesztési alapítvány tevékenységében illetve céljaiban is megjelennek.
– Tényleg van ebben hasonlóság, a vállalkozásfejlesztési alapítvány azonban egy közhasznú szervezet. Működésünket ennek megfelelően szervezzük: finanszírozással, tanácsadással, információnyújtással, rendezvények szervezésével, projektek bonyolításával foglalkozunk. Inkubátorházunkban mikro- és kisvállalkozások számára kedvező lehetőséggel kínálunk bérleti lehetőségeket. Fontosnak tartjuk, hogy személyesen tudjunk Zala megye vállalkozóival kommunikálni. Négy városban tartunk fenn vállalkozói irodát: Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Lentiben és Keszthelyen. Mind a négy helyszínen felkészült munkatársaink látják el információkkal és tanácsokkal ügyfeleinket. Kollégáink olyan szakemberek, mindenben igyekeznek a vállalkozások segítségére lenni.

– A kisvállalkozások helyzetét most újabb külső körülmények nehezítik. Hogyan tudnak ezen enyhíteni?
– Valóban, kihívásokkal teli időszakban érkeztem a ZMVA-hoz. A pandémia hatásai még érződnek, ugyanígy a vállalkozások működését, fejlődését nehezítő újabb körülmények, az energiahordozók áremelkedése, az idei aszály, az áremelkedések és a hitelkamatok növekedése. Ezek együttesen erősen próbára teszik a Zala megyei vállalkozások alkalmazkodóképességét is.
Ezeket a negatív hatásokat kormányzati intézkedések tompítják. Mi a magunk eszközrendszereivel pedig további segítséget tudunk adni a megye vállalkozásainak. Ilyen segítség részünkről a hitelezési politikánk: a vállalkozásoknak nyújtott hiteleink kamatát úgy állapítottuk meg, hogy az a piacon elérhető saját forrású hitelek kamatánál mindig kedvezőbbek legyenek, továbbá ne terhelje a vállalkozásokat a kamat mellett egyéb kamatjellegű költség. Az Országos Mikrohitel Alap forrásaival kiegészítve pedig kifejezetten alacsony kamatszintet tudunk biztosítani folyósított hiteleinknél.
Jómagam azokat a vállalkozásokat tartom a legelismertebbeknek, amelyek a nulláról indulva tudnak tőkeerős cégekké válni. Azt gondolom, egy ország erejét alapjaiban határozza meg az alulról építkező vállalkozások sikeressége. Tőlünk nyugatra több száz éve természetes és töretlen ez a folyamat, nálunk viszont bő 30 éve indulhatott újra. Ebben a folyamatban is tudunk segíteni: nálunk egy megalapozott üzleti tervvel rendelkező kezdő vállalkozás is fel tud venni hitelt.  

– A Széchenyi Kártya MAX hitelügyekben hova fordulhatnak a vállalkozások?
– A ZMVA–VOSZ Pontokon, Zalaegerszegen és Nagykanizsán végezzük a Széchenyi Kártya MAX hitelkérelmek és lízingkérelmek befogadását. A hitelkérelmek felülvizsgálatában is a vállalkozások partnerei tudunk lenni. A gyorsaságra és a precízségre törekszünk ebben a feladatban, melynek érdekében kapacitásunkat kibővítve dolgozunk augusztustól. A kérelmek befogadásának ügyintézését, a kérelmekhez kapcsolódó tanácsadást a hiteligénylők részére ingyenesen biztosítjuk.

– Milyen más területeken tudnak még piaci, üzleti segítséget nyújtani?
– A kezdetektől fogva több olyan projektben veszünk részt, amelyben szaktudásunkkal piaci segítséget tudunk nyújtani a megye vállalkozásainak, legyen szó akár a vállalkozások együttműködéséről, akár a kedvező finanszírozási lehetőségek körének kibővítéséről. Valamennyi projektünkben alapjában véve azért dolgozunk, hogy hozzájáruljunk Zala megye gazdasági növekedéséhez.
Emellett fontos feladatot látunk el az Enterprise Europe Network (EEN) projektben való tevékenységünkkel, amely üzleti és innovációs partnerkereső szolgáltatásai révén hozzásegíti a vállalkozásokat, hogy még versenyképesebben tudjanak működni a külpiacokon, emellett gyakorlati támogatást nyújtunk a határokon átnyúló üzleti és innovációs tevékenységhez. A világ legnagyobb gazdaságfejlesztési hálózata az Enterprise Europe Network. Több mint 60 országban van jelen, a nyugat-dunántúli régióban, Zala és Vas megyékben a ZMVA látja el ezt a feladatot.
Az Alapítvány 1995-ben indította el inkubátorház programját, amellyel főként a tőkeszegény kis- és középvállalkozókat szólítjuk meg. A zalaegerszegi és a lenti irodáinkban kedvezményes áron vehetnek bérbe irodákat, oktató- és tárgyalótermeket, kiegészítve az ingyenes vállalkozói tanácsadói szolgáltatásunkkal. A program életképes, mert minden irodahelyiségünket bérlik.

– Milyen elvárásokkal tekint az Ön előtt álló feladatra?
– A Budapest Banknál a 300 millió feletti éves árbevételű cégekkel foglalkoztam. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál alapvetően a mikro- és kisvállalkozások finanszírozása és projektekben való részvételük elősegítése a feladat. Ez új terület, melynek ellátásában biztosan jól tudom kamatoztatni banki tapasztalataimat. Azt gondolom, ha az előbb bemutatott tevékenységeinkkel hozzá tudunk járulni a zalai vállalkozások sikerességéhez, akkor jól dolgoztunk, mert növekszik a megye gazdasági ereje. Ebben hiszek, és ezért valóban érdemes mindent megtenni – hangsúlyozta Kustán Gyula, az alapítvány vezetője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK