2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Spórolás helyett szakszerűség a B.L. Agrokem Kft-nél

2023. december 27. szerda, 19:42
Szponzorált tartalom; Szerző: Sámel József
Szakmai hozzáértés tekintetében a jövő az eddigieknél kiélezettebb lesz. Aki erre alapoz, az hatékonyabban dolgozva, jó ár-érték arányban tud termelni, értékesíteni, és eredményes lehet – mondja az idei évet értékelve Simonfalvi Elemér, a keszthelyi székhelyű B.L. Agrokem Kft. ügyvezetője, hozzátéve: a partnereik számára minden területen tudnak segítséget nyújtani.

A jövőben is segítik partnereiket

- Év elején még úgy látszott, hogy a konszolidáló input (elsősorban műtrágya) ár kezdett visszamenni a korábbi szintre. A terményárak is olyan szinten voltak, amikkel lehetett kalkulálni, így viszonylag tűrhető esztendő elé nézhettek a termelők – fogalmazott. - Aztán év közben elindult egy jelentős terményár csökkenés, melyet nem követett a többi input (vetőmag, növényvédőszer) ár csökkenése. Ráadásul az időjárási körülmények sem voltak olyan szerencsések, mint az előző években. Mindezek miatt a nyári betakarítású növények (árpa, búza, repce) komoly deficitet okoztak a termelőknek. Ez az őszi vetési kedvet is erősen befolyásolta, árpát alig-alig vetettek, csökkent a búza vetésterülete, és a repcéé is jelentősen visszaesett. A termelők a következő évre próbáltak olyan növényeket választani, melyeknek alacsonyabb a finanszírozási igénye. Az őszi aratású növényeknél a szója és a kukorica volt az, ami pozitív eredménnyel zárt, a napraforgó körülbelül nullát hozott. A körülményeket nehezítette, hogy a banki szektorból rossz ütemben érkeztek a források, melyekkel át lehetett volna hidalni a pénzügyi zavarokat. Így az ágazatban komoly pénzügyi problémák keletkeztek, az árbevételek összességében alig-alig fedezték a kiadásokat. Sok termelő támogatásokra és banki hitelekre szorult, hogy túlélje az évet. E problémák megoldásában segítséget tudtunk nyújtani. Az általunk finanszírozott növényeknél prioritást mutattunk, a fizetési határidőket módosítottuk, illetve történtek átütemezések a fizetések vonatkozásában. A termények értékesítésénél – amennyire csak lehetett és amennyire értelme volt - türelmet mutattunk a termelők felé, segítve, hogy az eladást ne a legrosszabb időben végezzék. Ennek köszönhetően kicsit javult a helyzet, így például a kukorica, a búza és a szója esetében, de az olajosoknál (repce, napraforgó) eléggé beállt a piac az alacsony árszintre.

Simonfalvi Elemér úgy véli, az újév kicsit homályba vész. 

- Mindenki arra vár, hogy az input árak csökkenjenek. A műtrágya ára csökkent, de a régi gázárakat alapul véve még mindig magas, ezt a termelők nehezen értik. A vetőmag árak elkezdtek konszolidálódni, de további csökkenésre lenne szükség. Kérdés, hogy a növényvédőszer gyártók hogyan árazzák be a jövő évi termékeiket. Az áremelkedések miatt a növényvédőszer felhasználásban hatalmas, 20-30 százalékos volt a visszaesés. A kórokozókat, kártevőket, gyomokat el kell távolítani, ez nem történt meg teljesen. A növényvédelem hiánya miatt a hozamok a vártnál kisebbek lettek. A spórolás létét látjuk a következő évre is, pl. a gazdák próbálnak az olcsóbb hibridek felé fordulni. 

A szakember úgy véli, a szakmai hozzáértés tekintetében a jövő kiélezettebb lesz. 

- Aki erre alapoz, az hatékonyabban dolgozva jó ár-érték arányban tud termelni, értékesíteni, s sikeresen zárhatja a jövő évet. Arra buzdítom a gazdatársakat, hogy kérjenek szakmai segítséget a B.L Agrokem Kft.-től annak érdekében, hogy ne a spórolás, hanem szakszerűség legyen a prioritás.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK