2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szakmai előadások a helyi termékekről

2023. október 05. csütörtök, 14:59
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Helyi termék” címmel rendezett konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Az eseményre a zalaegerszegi Alsóerdei Sport- és Élményparkban került sor.

Konferenciát szervezett az agrárgazdasági kamara

Mint az a program felvezetéseként elhangzott: a rendezvény a 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyv témaköreire fókuszál, az előadások tematikáját az ebben található írások alapján állították össze.

Süle Katalin

A konferenciát Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke nyitotta meg. Kiemelte: a helyi termékek meghatározzák mindennapi életünket, és divat is erről, illetve a fenntarthatóságról beszélni. De sajnos sokszor olyanok használják ezeket a fogalmakat, akik nem szakmai berkekben mozogni. A mostani tanácskozás közönsége viszont valós tartalommal tudja megtölteni e szavakat, és nemcsak divatból használják őket. Szerinte van fenntarthatóság, és van jövőkép vidéken, és a helyi termelők maximálisan ki tudják szolgálni a vevők igényeit az év minden napján. A helyi termékek továbbá hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, emellett közösséget is formálnak. A PR-en és a kommunikáción viszont még lehetne javítani – tette hozzá.

Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki a résztvevőket köszöntve elmondta: a városnak szoros és jól működő kapcsolata van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársaival. Bár Zalaegerszeg inkább az iparra és az innovációra alapozza jövőjét, természetesen nagyon fontos a mezőgazdaság is, illetve az, hogy jó minőségű helyi termékek kerüljenek a vásárlók asztalára. A város ezért hozta létre többek között a Göcseji Tudásközpontot a zalaegerszegi piacon. Mindez ugyanis egyfajta értékmentést, hagyományápolást is jelent és a mostani tanácskozást kezdeményező szervezetek fontos szerepet töltenek be e téren. 

A konferencián előadások hangzottak el az élelmiszergazdaság lehetőségeiről, a helyi termékek piacra jutásáról, a helyes élelmiszer-jelölés módjáról, de arról is, hogy mi van a nagybani piacon túl.

A rendezvényen néhány helyi termelő is bemutatkozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK