2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tematikus nyílt napot rendeztek a térség ipari szereplőinek

2023. október 26. csütörtök, 09:52
ZalaMédia
A vállalatokkal, cégekkel és vállalkozásokkal való szorosabb együttműködés kialakítása volt a célja a Pannon Egyetem és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város szervezésében megvalósuló Ipari Nap rendezvénynek, melyet szerdán tartottak a Zalaegerszegi Egyetemi Központban. A munkaerőpiaci igények és az oktatásfejlesztési célok hosszútávú együttműködést igényelnek, mely a Pannon Egyetemnek és a vállalatoknak is közös érdeke.

Lehetőséget mutatnak a Zalaegerszegen működő iparvállalatoknak

Az Innovációs és Tudásközpontban tartott program elején dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora mondott köszöntőt, melyben az egyetemen meglévő tudományos kapacitást és az erős szakmai háttérrel, tudományos potenciállal rendelkező tudást ajánlotta fel a jelenlévő cégek képviselőinek.

- Fontos időről időre megmutatni, hogy a Pannon Egyetem milyen képességekkel rendelkezik. A modellváltás kapcsán, talán attól függetlenül is új pályára állt egyetemünk, és nyugodtan nevezhetjük most már a fenntarthatóság egyetemének a szó valós értelmében. Olyan tevékenységeket folytatunk, melyek a XXI. század legnagyobb kihívásában, vagyis a fenntarthatóság megoldásában nyújthat mindenki számára segítséget - fogalmazott dr. Gerencsér András.

Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében elmondta, régóta hisz abban, hogy egy város és egy térség életét nagyban segítheti, hogy felépít egy olyan egyetemi centrumot, melynek vonzáskörzetében széles ipari és gazdasági fejlődés indulhat el.

- Nem képzelhető el egy térség igazi jövőbe irányúló fejlődése anélkül, hogy sok okos ember nincs egy helyen. Ezek az emberek az egyetemeken és a vállalatoknál találhatóak meg. Arra készülünk, hogy az egyetem lesz ennek a kapcsolatnak az építőmestere, és akkor olyan radikális problémákkal tudunk foglalkozni, mint a fenntarthatóság problémája. Örülnénk, ha elindulna a minőségi beszélgetés az egyetemi karok és a vállalkozások között, aminek a következményeként sok hasznot fogunk hozni Zalaegerszegnek és környékének is.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere beszédében az elmúlt tíz évre tekintett vissza, mely idő alatt folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg város gazdasága, ami rengeteg kihívást is jelentett mindenki számára.

- Oly mértékben lekötött mindenkit a fejlesztés, hogy lazultak azok a kapcsolatok, különösen a koronavírus-világjárvány után, amelyek összefűztek bennünket. Rendkívül fontos küldetése van a Pannon Egyetemnek és a Zalaegerszegi Egyetemi Központnak abban, hogy lehetőséget mutasson a Zalaegerszegen működő iparvállalatoknak. Megmutassák, hogyan lehet az egyetemmel szorosan együttműködve biztosítani az utánpótlást, hozzájutni jó szakemberekhez, megtalálni azokat a közös szinergiákat, kapcsolódási pontokat, ahol esetleg pályázatokat, közös kutatásfejlesztési és innovációs projekteket, vagy egyéb területekre, akár a közéletre vagy a helyi kultúrára kiterjedő együttműködéseket lehet megvalósítani – mondta Balaicz Zoltán.

A köszöntők után a Pannon Egyetemet dr. Gelencsér András, rektor mutatta be a résztvevőknek, majd sorban következtek a Karok és Egyetemi Központok bemutatkozásai. Házigazdaként a Zalaegerszegi Egyetemi Központ felépítését és működését mutatta be a cégek képviselőinek dr. Palányi Ildikó, mb. főigazgató. Prezentációja zárásaként egy új lehetőséget is felvázolt a jelenlévőknek:

- Az elmúlt hónapokban nagyon sok vállalat keresett meg bennünket, aminek nagyon örültünk. Ennek a talaján elindulva, a munkatársaim az elmúlt napokban azon is dolgoztak, hogy egy Zalaegerszegi Egyetemi Vállalati Klub létrehozásának a feltételeit megteremtsék. Szeretnénk az itteni cégeket bevonni egy szakmailag aktív és domináns vállalati klubba. Igyekszünk szakmai fórumokat szervezni a részükre, persze nem túlterhelve őket ezzel, és a klubnak a célja az is, hogy oktatási, kutatási és munkaerőpiaci egyeztetéseket kezdeményezzünk közösen- mondta dr. Palányi Ildikó.

Hozzátette, hogy nagyon várják a vállalatoktól a valós életből vett projektfeladatokat. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ képes arra, hogy vállalati igényekre szabott képzéseket kínáljon, hiszen a szakmai gyakorlat és a duális képzés keretében már eddig is nagyon jó együttműködés alakult ki a partnerekkel, amit szeretnének a jövőben is folytatni, illetve a résztvevők körét kiszélesíteni.

A Pannon Egyetem Karainak, Központjainak és Duális Képzési Központjának bemutatkozása után, egy finom ebéd elfogyasztása mellett lehetősége nyílt a cégek és a vállalatok képviselőinek a kapcsolatfelvételre és a felmerülő kérdések megválaszolására. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK