2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tesztpálya okos gyorsforgalmi úttal

2017. március 10. péntek, 19:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
2019-re már teljes funkcionalitásában fog működni a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, mely a közúti tesztelés lehetőségének hazai és nemzetközi megoldásával része lesz egy „közép-európai tesztzónának”. Az R76-os gyorsforgalmi út éppen ez okból okos autóútként épül meg Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között.

Minderről több minisztérium államtitkárával tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatón beszélt Palkovics László, a tesztpálya kormánybiztosa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, a próbapályán való tesztelés mellett fontos az is, hogy a gyártók autonóm járműveiket a közúti közlekedés körülményei között is kipróbálhassák. Éppen ezért ezt a lehetőséget biztosítani kívánják Zalaegerszeg, Budapest és Győr, valamint Graz, Zalaegerszeg és Maribor között. A tesztpálya funkciójának közúti kiszélesítését szolgálja a zalai megyeszékhely Smart City, vagyis okos város programhoz kapcsolódó fejlesztése is.

Zalaegerszeg a Smart City programban is

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára azt mondta, az R76-os Budapesthez, míg a járműipari tesztpálya a világ egészéhez hozza közel Zalaegerszeget. Kiemelte, hogy a magyarországi járműgyártás fejlődéséhez, a hazai kkv-k beszállítói szerepének megerősítéséhez elengedhetetlen, hogy a kutatásfejlesztést Magyarországon végezzék. A 40 milliárd forintból megépítendő próbapálya egyedi lesz Európában, mert az elméleti és laboratóriumi próbák mellett életszerű helyzeteket is teremt a teszteléshez. Épül egy oválpálya a nagy sebességgel való közlekedés kipróbálására, valamint egy intelligens várost szimuláló pálya, ahol az autonóm járműveket tesztelik különböző akadályok között.

Jelezte továbbá, hogy Nemzetgazdasági Minisztérium már átutalta az első hatmilliárd forintot a projekt előkészítéséhez. Rendelkezésre fognak állni a feltételek az alapkőletételhez és az első ütem 2018 tavaszi átadásához. Tavaly novemberben már aláírták az együttműködési megállapodásokat azon európai járműgyártókkal, telekommunikációs cégekkel és magyarországi képviseleteikkel, melyek használni kívánják a tesztpályát kutatásaikhoz.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt fűzte hozzá, hogy az új generációs távközlési szolgáltatások, az 5G-hálózat első magyarországi települése Zalaegerszeg lehet, ami kiderül május 19-ére, a tesztpálya alapkőletételére.

A sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a 165 milliárd forintból megépülő R76-os gyorsforgalmi út végre összeköti Zalaegerszeget Budapesttel, mellyel a lakosság és a helyi vállalkozások régi kérése teljesül. Szintén kiemelte annak jelentőségét, hogy az R76-os a járműipari tesztpálya funkcióját erősítendően okos elemekkel épül meg. Várhatóan két év alatt épül meg, a beruházás alapkövét idén ősszel tervezik lerakni. Manninger Jenő, a keszthelyi térség országgyűlési képviselője azt mondta, a gyorsforgalmi út Hévíz, Keszthely és a sármelléki repülőtér bekötésével az egész megye gazdasági fejlődését szolgálja majd.

Első sor: Palkovics László, Lepsényi István, Balaicz Zoltán, Vigh László és dr. Sifter Rózsa.
Hátsó sor: Manninger Jenő, dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke,
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár és Kara Ákos

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere úgy vélekedett, hogy a hét változat után elfogadott végleges nyomvonal a legolcsóbb és a legjobb megoldás, mert a sármelléki nemzetközi repülőteret is összeköti az M7-essel. Ennek előnyét a járműipari tesztpálya mellett a megépítendő logisztikai konténerterminál is élvezni fogja, így közúton, vasúton és légi úton minden adott lesz ahhoz, hogy a város jelentős logisztikai centrum szerepét tölthesse be. Az R76-os gyorsforgalmi út, valamint a járműipari tesztpálya létesítéséhez egyaránt illeszkedik a Smart City intelligens városfejlesztés, melyhez az önkormányzat a TOP-program által saját fejlesztéseket is meg kíván valósítani. A polgármester jelezte továbbá, hogy Zalaegerszeg és Vasvár közötti gyorsforgalmi út terveztetése elindult, 2019-re már várhatóan rendelkezésre állnak az engedélyes és kiviteli tervek.

2019-re a járműipari tesztpálya második üteme is befejeződik további járműdinamikai modulok és tesztzóna funkciók, valamint a nagysebességű oválpálya megépítésével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK