2022.09.28., szerda - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Több mint félmilliárdos gazdaságfejlesztési beruházást hajt végre a Flex Zalaegerszegen

2020. június 02. kedd, 17:54
Közlemény
Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban jelentették be a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Kft., vagyis a FLEX zalaegerszegi üzemének 566 millió forint értékű gazdaságfejlesztési beruházását, melyhez a Kormány 282 millió forint támogatással járul hozzá. A cég az autóipari divíziójához kapcsolódó fejlesztést valósít meg és új munkahelyeket is teremt.

A bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Péter Ágota, a FLEX magyarországi alelnöke, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester.

Állami támogatással valósul meg a fejlesztés


 

A sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: A világjárvánnyal szembeni sikeres egészségügyi védekezés után a gazdasági védekezés sikerre vitele a következő feladat, most a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtása a legfőbb prioritás. A versenyképesség-növelő támogatási program lezárult, a végleges adatok szerint 806 pályázat érkezett, a jelentkező vállalatok 376 milliárd forintnyi beruházás végrehajtását vállalták, és ezzel mintegy 143.600 munkahelyet védenek meg. A kormány eredetileg 50 milliárd forintos kerettel indította a pályázatot, majd ezt az összeget megtriplázta, 150 milliárd forint áll rendelkezésre. A beérkezett támogatási igény 178,5 milliárd forint, a 150 milliárd forint feletti részre kérni fogják a kormány kiegészítő támogatását. Szó volt arról is, hogy új világgazdasági verseny indul, amelyben új szereplőkkel kell szembenézniük a hazai vállalatoknak, és az erőviszonyok is átalakulnak. Felidézte, hogy nem ez az első alkalom, amikor Magyarország és a magyar gazdaság ilyen típusú kihívásokkal szembesül.

Tíz évvel ezelőtt is hasonló helyzetben volt az ország, de most nem egy végletekig legyengült gazdaság néz szembe a nehézségekkel, hanem a magyar emberek és vállalatok munkájának köszönhetően Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága. A kormány célja, hogy megvédje a veszélybe került összes munkahelyet és legalább annyi új munkahelyet hozzanak létre, amennyit a járvány, illetve az azt követő nehézségek elvesznek. Munkahely csak beruházásból jön létre, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb segítséget és támogatást megkapják azok a vállalatok, amelyek fejlesztésre használják fel a mostani időszakot. Az elmúlt években folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg gazdasága. 2014 óta négyezer új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma pedig 2,3 százalékra csökkent. A munkaerőhiány egyre nagyobb akadálya lett az újabb beruházásoknak és bővítéseknek. A koronavírus világjárvány és a nyomában érkező világgazdasági válság sajnos sok mindent felülírt azóta.

A feltételek megteremtése érdekében 600 millió forintos beruházás keretében elkészült a 180 férőhelyes, modern munkáshotel, egymilliárd forintos projekt keretében felavatták az egyetem innovációs és tudásközpontját. 646 millió forintos ráfordítással épül a duális szakképző központ, 320 millió forintos beruházással befejezéséhez közeledik a gazdasági inkubátorház harmadik üteme. 2015-ben az országban elsőként nyerte el a Tudományos és Technológiai Park minősítést a város északi ipari parkja, 2016-ban a város elnyerte a „Befektetőbarát Település” címet, 2018-ban pedig Zalaegerszeg vehette át „Az év ipari parkja” kitüntetést.

Szintén a gazdaság fejlődését szolgálja a 170 milliárd forintos beruházással a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret is érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése. Zajlik a Zalaegerszeget az osztrák határhoz vezető M8-as úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezése is. 45 milliárd forintos ráfordítással épül az északi ipari parkban, 265 hektáros területen az elektromos és az önvezető autók kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa, a járműipari tesztpálya.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK