2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újabb nagyberuházást indít az ADA Zalaegerszegen

2018. január 13. szombat, 13:26
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres
Az osztrák tulajdonú ADA bútorgyártó konszern 5,2 milliárd forintos beruházással bővíti magyarországi termelését, ehhez a magyar kormány egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, a beruházási érték 20 százalékát.

Minderről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be budapesti sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere is.

Elhangzott: a legnagyobb osztrák bútorgyártó vállalat öt üzeméből három Magyarországon működik, és az eddigi 1360 fős magyarországi dolgozó létszámot tovább növelik, mintegy száz fővel. Az ADA újabb beruházása tovább javítja majd a magyar exportteljesítményt, és a magyar-osztrák gazdasági kapcsolatok is még szorosabbá válnak. Szijjártó Péter jelezte, hogy a nagyon alacsony munkanélküliség egyben új kihívást is jelent, ugyanis kulcskérdés a megfelelő számú és képzettségű munkaerő. A kormány ezért döntött úgy, hogy a munkavállalók lakhatásához nyújtott vállalati támogatásokat, adómentességeket növeli, ezzel is elősegítve a munkaerő mobilitást azokból a térségekből, ahol még mindig az átlagosnál magasabb a munkanélküliség.

Vigh László országgyűlési képviselő a zalaegerszegi fejlesztések közül kiemelte az épülő járműipari tesztpályát, valamint a konténerterminált. Jelezte azt is, hogy a zalai megyeszékhely mindent megtesz azért, hogy megfelelő munkaerő álljon rendelkezésre. Megemlítette a 600 millió forintból átalakításra kerülő ZÁÉV munkásszállót.

Balaicz Zoltán polgármester érdeklődésünkre elmondta: az ADA beruházásával tovább erősödik Zalaegerszeg és a megye ipara is. Emlékeztetett: 2015-ben épült meg az osztrák bútoripari cég új üzeme Zalaegerszegen, a déli iparterületen. Az egymilliárdos beruházás eredményeként egy nyolcezer négyzetméteres csarnok épült meg és 152 új munkahely jött létre. A cég fejlődése, valamint a megrendelés-állomány növekedése miatt az ADA újabb befektetésre szánta el magát.

Mint fogalmazott, az új beruházás 2018 nyarán indul és új, tízezer négyzetméteres csarnok épül a jelenlegi mellé, ezzel Zalaegerszeg és Bocfölde tulajdonképpen „összeérnek” majd. Újabb ötven munkahely jön létre, így a zalaegerszegi létszám több mint kétszáz lesz. Megjegyezte: az idei évben még további két EKD bejelentés várható a zalaegerszegi gazdaságfejlesztési beruházásokkal kapcsolatban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK