2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újra pörög a nyaraló biznisz

2018. április 17. kedd, 18:54
szerző és fotó: Nemes Norbert
A balatoni ingatlanpiac tavaszi pezsdülése intenzív méreteket öltött, az árak a kedvező időjárásnak köszönhetően folyamatosan emelkedni látszanak és a keresleti oldal felfokozott bővülését tapasztaljuk Keszthelyen és a régióban is.

A környéken mindenki láthatja, hogy beindult az építkezési boom, ami hónapok múlva, akár túlkínálatot is okozhat. Az ingatlanközvetítők élete nem fenékig tejföl, a fizetésükért ők is keményen megdolgoznak. Hamis az állítás: miszerint az ingatlanosok az eladók kárán akarják nyélbe ütni az üzletet – nyilatkozta megkeresésünkre Lángi Péter, az egyik országos ingatlanforgalmazással foglalkozó iroda vezető munkatársa.

A szakember szerint egyre többen hajlandók egy szép helyen lévő nyaralóért 25 milliónál magasabb összeget is kifizetni, de e kategóriában továbbra is 12-15 milliós ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet. A balatoni ingatlanpiacon a pénz évszaktól függetlenül menedéket talál. Az árakat a szűkülő kínálat is hajtja. A túlkereslet újra 15 százalékosnál is magasabb. A használt nyaralók árai Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson is folyamatosan emelkednek, a használt üdülőegységekért pedig továbbra is Hévízen kell a legmélyebben a zsebbe nyúlni.  Keszthelyen elenyésző mennyiségben vannak közvetlenül a vízparton lévő üdülők. Hévízen nagyobb számban akad százmilliónál is magasabb összegért kínált, néhány éve emelt, prémium építőanyag felhasználásával kivitelezett eladó ingatlan. A vízpart közelségének „varázs-hatása” mostanság már maximum 900 méteres körben lett érvényes.

A fotó illusztráció

Ha már autót kell elővenni, akkor az, nagyjából mindegy, hogy 1-2-3 kilométer-e az út hossza. Újra értékes lett az örökpanoráma, amelyik óriási hatással van a keszthelyi hegységben feltalálható üdülőegységek, hétvégi házak áraira. A zalai Balaton-part községeiben, a tó partjának közvetlen környezetében ingatlantulajdonnal rendelkezők viszonylag gyorsan, akár heteken belül is képesek túladni a nyaralójukon akkor is, ha az felújításra szorul. Újból egyre erősödő adásvétel jellemzi a piacot, de a nyaraló biznisz szezonalitása várhatóan a későbbiekben gyorsan lecseng majd.  Érdekesség, hogy a keszthelyi halászcsárda fölött fekvő utcákban, korábban értékesíthetetlennek mondott, régi építésű, egykoron üdülőnek emelt, nem téliesített ingatlanok is elég gyorsan, viszonylag kedvező összegekért áruba bocsáthatóak. Az olcsóbban kínált balatongyöröki, vonyarcvashegyi és gyenesdiási nyaralókat leginkább olyan vásárlók keresik, akik korábban itt nyaraltak és kedvező tapasztalatokat szereztek egy apartmanban, panzióban, vagy nyaralóban.

 – Mi újság a telkek, házak, lakások, garázsok piacán?

– Az építési telkek iránt most már visszafogottabb a kereslet, de a kínálati oldal továbbra is rendkívül szűkös. Keszthelyen gyakorlatilag már nem létezik CSOK-ba bevonható összközműves építési telek, a háttér községekben sincsenek már nagy számban üres, jól beépíthető, olcsó telkek. Ha Sármelléken beindulna az air cargo, az a munkahelyek gyors felfutása mellett dinamikusan felfuttatná a falu ingatlanpiacát. E községben a jelenlegi árak háromszorosát érné egy lakótelepi lakás is. Lakásfronton az egyedi közművekkel ellátott, egyszobás otthonok újból aranyáron cserélnek gazdát Keszthelyen és Hévízen is. Újra nagyon kelendőek az egy-kétszobás parasztházak a háttértelepüléseken. A Balaton fővárosának szívében található házak, lakások, apartmanok jól tartják az árukat, függetlenül az építés évétől. A téglaépítésű családi házak árai még mindig az országos átlag fölött vannak. A családi házak átlagárai 35-50 milliós ártartományban szóródnak, de kivételes szerencsével akár 25-30 millióért is vehetünk családi házat Keszthelyen. Értékálló családi házhoz juthatunk persze 90-100 millió forintért is. A jelentős vásárlóerőt képviselők között Hévízen már jobbára csak külföldiek vannak, akik felerészben befektetési céllal, fele részben saját üdülési célra vásárolnak ingatlant. A fürdővárosban nagy a hiány a kisebb térmértékű családi házakból. A kiskastélyok, kúriák több százmilliós ingatlanok nagyon nehezen találnak gazdát, ám a politikai megnyugvás időszaka után, ezen szegmens felfutására is számítunk.

Alsópáhok és Cserszegtomaj továbbra is ingatlanpiaci „sztár községnek” számít. Érthetetlen módon nem pezseg úgy az ingatlanpiac sem Nemesbükön, sem Karmacson. Az országos ingatlaneladásokkal foglalkozó szakportálok hónapokkal korábban ráeveztek a Hévíz és Keszthely földrajzi közelségében lévő, a nyugalom szigeteiként aposztrofált: Vindornyafokra, Vindornyalakra, Vindornyaszőlősre, ám ez a trend most, valamiért megkopott. Pedig, aki zajtalan békére, nyugalomra, öko-, vagy bioéletre vágyik a Balaton közelségében, annak Zalaszántó és közelsége az ideális helyszín. A hitelhez jutás feltételeinek szigorítása magával hozta, hogy a panelpiac nemigen pörög. Sokaknak azonnal szükségük van készpénzre, ezért az ingatlanértékesítések közel negyede a piaci ár alatt történik. A jelenlegi lakásállomány 70-80 százaléka a nehezen értékesíthető kategóriába tartozik. Az ingatlanok energetikai tanúsítványában szereplő adatokra vevők lettek a külföldiek mellett már a hazai vásárlók is. Az új építésű ingatlanok iránt a kereslet nem lankad, de a mikrotérségben ilyen elvétve akad. Nehezen magyarázzuk, hogy a balatoni háttértelepülések ingatlanáraiban miért nincs jelentős emelkedés az elmúlt hónapokhoz, évekhez viszonyítva.

Keszthelyen a tavasz sem változtatott azon a helyzeten, hogy többen bérelnének, mint vásárolnának garázst. Sokan az ingatlanirodák szakértői segítsége nélkül, a precíz jogi hátterünket kihagyva próbálnak egyezségre jutni, de a fülünkbe jutott információk komoly csalódásokról is szólnak.  Az az ingatlanpiac egyetlen szereplője számára sem jelent újdonságot, hogy a kényelmi szempontok egyre dominánsabbak, de hogy egy keszthelyi, extrák nélküli garázsba 10-20 ezer forintért beszerelt piszoárnak negyedmillió forintos árfelhajtó hatása legyen, az a kollégáinkat is meglepte. Ha egy ingatlanban fél évtizednél öregebb a klíma, az elektromos kapu, vagy a garázsajtó, akkor az alkufolyamat erősebb hatással levezényelhető. Hogy a különleges adottságokra a vásárlónak külön pénzt kell szánnia, ez már persze egyáltalán nem számít újdonságnak.  

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK