2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zöld technológiákkal a zöld gazdaságért

2021. szeptember 25. szombat, 16:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elektromos buszok üzembe állítása, a vasútijármű-gyártás újraindítása, az áramfelesleget felhasználó hidrogéntechnológia alkalmazása célja többek között a magyar kormány gazdaság zöldítését szolgáló intézkedéseinek. A zalaegerszegi GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia második napján dr. Palkovics László előadásában részletesen hallhattak erről a jelenlévők.

Az innovációs és technológia miniszter (1. kép) a világ ipari termelését meghatározó technológia trendekről beszélt. Mint mondta, cél az, hogy ezek ne csak jelen legyenek Magyarországon, de itt is történjen fejlesztésük és gyártásuk. Ez alapján határozták meg azokat a területeket, amelyek a fenntarthatóság és a zöld gazdaság irányába mutatnak az elkövetkező tíz évben. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország két év múlva a második legnagyobb akkumulátorgyártási kapacitással fog rendelkezni Európában, Németország után. A gyártóüzemek azokban a városokban kapnak helyet, ahol autógyártás is zajlik, hiszen ezek az üzemek át fognak térni erre a technológiára. Az Európai Unió által 2050-re meghatározott karbonsemlegesség elérése érdekében több támogatási projektet indítottak el. Ilyen a helyi energiaközösségek létrehozása, valamint a közösségi közlekedési rendszerek zöldítése. 2022. január elsejétől már csak emisszió-mentes buszok állhatnak forgalomba a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városokban. Megemlítette, hogy már a második körre zajlik annak a pályázati kiírásnak, amelynek részeként Zalaegerszeg is elektromos buszokat szerezhet be.

A Zöld busz mintaprojekt keretében márciusban bemutatott elektromos hajtású busz Zalaegerszegen

A miniszter beszélt a vasúti ipar fejlesztéséről, a korábban jelentős vasútijármű-gyártás újraindításáról, amelyre kétezer milliárd forint terveznek elkölteni a következő nyolc évben. Az új vasúti járművek jelentős részének már emisszió-mentesnek kell lennie, emelte ki. A zöld acélipar megteremtésében a szénalapú előállítás helyett fontos szerepet szánnak az elektromos áramnak, illetve a hidrogénnek. Mint mondta, a hidrogén kifejezetten fontos anyagnak számít, mert a felesleges áramot hidrogénné lehet átalakítani, amellyel ki lehet egyenlíteni a hálózati terheléseket. A kormány által elfogadott hidrogénstratégia mellett a körforgásos gazdaság megteremtését szolgáló intézkedésekről is tájékoztatást adott. Egyik eleme a teljes hulladékgazdálkodás koncesszióba adása, melynek célja a keletkezett hulladék kontrollált és hatékony újrahasznosítása. Végül azt hangsúlyozta, hogy a környezet és a gazdaság zöldítésében hatalmas potenciál is rejlik, amelyből profitálnia kell a magyar gazdaságnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK