2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bemutatkoznak a Dúdolók

2021. december 20. hétfő, 17:29
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Dúdolók
A blues és a népzene alapjaiból merít az az új zenei formáció, mely december 23-án mutatkozik be először az adventi forgatag Dísz téri színpadán.

Új zenei formáció alakult

A Dúdolók együttes alapítója és vezetője, Hangya Béla lapunknak elmondta, Kandó Imre barátjával három éve játszanak együtt, ez adta tulajdonképpen az ötletet, hogy zenekarrá bővüljenek. Furcsa, de a szerveződést segítette a pandémia is, hiszen az elmúlt egy évben – koncertek és egyéb programok híján – mindenki jobban ráért a zenével foglalkozni. Így állt össze a Dúdolók csapata (mely első körben a Dúdoló Lila Cerkák nevet viselte, de végül a rövidebb verzió maradt), melyben Hangya Béla énekel, gitározik, de ő a zene- és a dalszerző is, Kiss Szilvia énekel, Vörös Gábor (a Piramis együttes tagja) basszusgitározik, Kránitz Tóni szájharmonikázik, Kandó Imre pedig cajon ütőshangszeren játszik.

Az akusztikus formáció a blues és a népzene gyökereihez nyúl vissza, a zenészek ugyanis mindkettőt afféle „alapnak” tekintik. A két stílus egymást kiegészítve, erősítve harmonikus egységet alkot. Hangya Béla elárulta, hogy a zenekar repertoárjába bekerült két József Attila vers is, köztük a Tiszta szívvel, mely itt NixFater címmel szerepel. Ehhez készült egy klip, ami a Bogács állatmenhely támogatására buzdít, így a verssorok új értelmet nyertek.

Az együttes két áthangszerelt számmal megemlékezik a legendás zalaegerszegi Matt zenekarról is, hiszen Béla ennek a csapatnak is az egyik meghatározó embere és dalszerzője volt.  A Dúdolók többi száma saját szerzemény, magyar szövegekkel. A Mennyország című daluknak pedig szomorú aktualitást ad Kóbor János halála, a koncerten neki ajánlják majd a szerzeményt. A Dísz téren tíz számmal lépnek fel, és ez lesz a zenekar bemutatkozása, első nyilvános szereplése. Persze a kor technikai eszközeinek hála, néhány szám már elérhető a Youtube-on és az együttes Facebook oldalán. A koncertre készül egy promóciós lemez is szerzői kiadásban, mely korlátozott mennyiségben hozzáférhető a barátok, ismerősök számára.

Az együttes szájharmonikása, a Shabby Blues Band-ből ismert Kránitz Tóni érdeklődésünkre elmondta: nagyon örült a megkeresésnek, mert már régóta szeretett volna valamilyen akusztikus formációban részt venni a Shabby mellett. Megtiszteltetésnek érezte a felkérést, és azt is, hogy a Piramis basszusgitárosával, Vörös Gáborral zenélhet. Mindenki élvezte a közös munkát.

A koncert december 23-án 16.30 órakor kezdődik a Dísz téren.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK