2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cziffra Fesztivál Zalaegerszegen

2024. április 03. szerda, 15:29
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Második alkalommal szervez közös programokat Zalaegerszegen a Keresztury VMK és a fővárosi Cziffra György Fesztivál. A zalai megyeszékhelyen április 25-27 között két helyszínen várják az érdeklődőket különféle koncertekkel.

 Pély Barna duó, Brahms-est és fiatal tehetségek

A részletekről a Korona Szalonban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Tóth László zongoraművész, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység-vezetője bevezetésképpen elmondta: a Czifra Fesztivál tavaly költözött először Zalaegerszegre, de a szervezőkkel már korábban is jó kapcsolata volt az intézménynek. Az esemény célja az, hogy emléket állítsanak Cziffra György zongoraművésznek. A tavalyi rendezvény olyan jól sikerült, hogy arra gondoltak, idén bővítik a repertoárt és több napos programsorozatot szerveznek a Cziffra Fesztivállal közösen.

Pély Barna zongorázott is a sajtótájékoztatón

Április 25-27 között két helyszínen (a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben és a Korona Szalonban) három esti koncertet láthat a közönség, emellett mesterkurzust is szerveznek zeneiskolás diákoknak. A fiatalok hegedű- és zongorakurzusokra jelentkezhettek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a fesztivál első napjára új produkcióval érkezik a Pély Barna duó, a második napon bemutatkoznak a Cziffra Fesztivál idei fiatal díjazottjai – Vida Mónika Ruth (zongora) és Lugosi Dániel Ali (klarinét) –, a záróesten pedig Brahms művei csendülnek fel Kelemen Barnabás és Balázs János Kossuth-díjas művészek jóvoltából.

Besszer Szilvia, a Ciffra Fesztivál igazgatója felidézte: 2016-ban jött létre a fesztivál, melyet Balázs János zongoraművész alapított. A missziója az volt, hogy emléket állítsanak Cziffra György zongoraművésznek, és országszerte rendezzenek különleges, színvonalas zenei eseményeket. Bár elsősorban a komolyzenéé a főszerep, a fesztivál azért „kikacsintgat” a jazz és az improvizációs zene világa felé. Így könnyedebb hangvételű estekre is sor kerül. A fesztivál egy jó értelemben vett, értékalapú nyitottságot képvisel, ahol van átjárás az igényes zenei műfajok között – tette hozzá.

Pély Barna, Tóth László, Besszer Szilvia és Lugosi Dániel Ali

Utóbbira jó példa Pély Barna énekes-gitáros-dalszerző, aki részt vett a sajtótájékoztatón. Sőt, gitáros létére zongorán elő is adta egyik dalukat. A zenész immár 25 éve a magyar jazz- és könnyűzenei élet meghatározó és sokoldalú szereplője. Ezt a sokszínűséget mutatja meg Bakó István szaxofonossal kiegészülve az április 25-i koncerten, melyre a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben kerül sor. 

A Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeket is mentorál, így lett az idei év egyik díjazottja Lugosi Dániel Ali klarinétművész. A zenész a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: csodálatos lehetőség számukra a fesztivál mentorprogramja, annál is inkább, mert változatos helyszíneken léphetnek fel, és olyan műveket is előadhatnak, amiket máshol nem. Április 26-án a Korona Szalonban Vida Mónika Ruth zongoristával lépnek fel, a „Fókuszban a fiatalok” sorozat részeként. A koncerten természetesen Cziffra György előtt is tisztelegnek – árulta el a fiatal klarinétos. 

A zalaegerszegi Cziffra Fesztiválra jegyek és bérletek is kaphatók. Jegyeket a Keresztury VMK intézményegységeiben, valamint online lehet vásárolni, bérletek kizárólag a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem jegypénztárjában érhetők el, 10 ezer forintos áron.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK