2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hangolódj a másikra

2019. május 22. szerda, 20:30
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A közelmúltban szakmai előadás és workshop helyszíne volt a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatás Intézmény. Az iskola egykori tanulója, Varga Ágnes, zeneterapeuta, gyógypedagógus, az Európai Zeneterápiás Szövetség vezetőségi tagja, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának tanársegédje és a zene terápiás hatását kutató doktorandusz a zeneterápia alkalmazási területeiről beszélt.

 Az intézmény tanári kara részéről jelentkezett az igény, hogy az órákon megjelenő, különböző problémákkal küszködő tanulókkal való bánásmódban mankót, kapaszkodót kapjanak. Ezért kérték fel a zalaegerszegi származású, egykori tanítványt, aki mind a zene, mind a gyógypedagógia terén otthonosan mozog, egy közösen gondolkodó délelőttre. 

     Szakmai nap a zeneterápiáról

- A zeneterápiában a zene egy eszköz és nem a cél, úgy mint a zenepedagógiában –mondta elöljáróban Varga Ágnes. – Európa más országaiban elismertebb ez a terület, mint nálunk. Ausztriában például a zeneterápia BA és MA szinten oktatott szakma és a társadalombiztosítás által finanszírozott szolgáltatás, mellyel többek között a nevelési tanácsadókban, kórházakban, pszichiátriákon, idős otthonokban, szülésnél vagy akár a börtönökben is élhetnek. Hazánkban jelenleg két felsőoktatási intézményben posztgraduális formában szerezhető meg ez a végzettség, de maga a szolgáltatás többnyire csak magánúton érhető el. 

- A te életedbe hogyan került ezt a módszer?

- A zene születésem óta a részem és Simon Ági néni furulya óráitól a klasszikus gitár órákon át, a jazz-énekig sok minden érdekelt. Volt idő, hogy minden nap zeneiskolában voltam és több helyi zenekarban is játszottam. Győrffyné Könczöl Tímea szolfézs és továbbképzős óráinak sokat köszönhetek, megértette és megszerettette velem a zene összefüggésrendszerét. Mégis csak két közgazdász diploma után, az első lányom születésével, az anyai ösztönök felszínre törésével párhuzamosan értelmeződött át úgy a zene számomra, hogy magasabb szinten is képződni kezdtem és igen elhivatottá váltam.

- Három órás előadást tartottál a témában. Lehetne ebből valamit nagyon sűrítve megosztani?

- Amikor otthon a kanapén hallgatunk valami jó zenét, az remek dolog, de még nem zeneterápia. Ahhoz ugyanis feltétlenül kell egy előre kitűzött cél, és egy igen sokoldalúan képzett, kompetens szakember, aki megtervezi és kíséri, kézben tartja a folyamatot. A cél igen sokféle, lehet fejlesztő jellegű (beszédindítás, koncentráció fejlesztése, kommunikációs késségfejlesztés, agysérülés utáni rehabilitáció), lehet pszichés irányultságú (különböző személyiségzavaroknál, szorongás csökkentése vagy akár prevenció kamaszkorban). A jó zeneterapeuta azon a szűk szakterületen dolgozik, amiben képződött és amiben gyakorlata van. Én például a logopédiai és a hallássérüléshez kapcsolódó témákban tartom magam kompetensnek. Fontos kiemelni, hogy a kliens részéről semmilyen zenei előképzettség nem szükséges. Hogy hogyan zajlik egy ülés, arra nincs recept. Minden esetben más. Függ a terápiás vagy fejlesztési céltól, a munkamódtól (hogy mindketten zenélünk, vagy csak én és a kliens csupán hallgatja), a környezettől (mert a kórház steril boxában még a széklábból is hangszer lesz). A csoportjaimban a kicsikkel rendszeresen bábozunk is, és rengeteg az ismétlés velük, hiszen az életkori sajátosságokhoz mindig idomul a módszertan. A mi hivatásunkban igen fontos a rugalmasság és másikra való hangolódás képessége. Mi úgy mondjuk, hogy „páciensből dolgozunk”. Az ő témájával, az ő ízléséhez igazodva, teljes elfogadásban. Itt a zenélés nem esztétikáról szól és nincsenek műfaji korlátok sem. Ha az a kisfiú ott a kórházi ágyon Edda rajongó, akkor bizony Eddát fogunk játszani!

-Sikerek?

- A zeneterápiában alapvetően folyamatban és nem alkalomban gondolkodunk, azaz a hosszútávú változásokra vagyunk berendezkedve. Mi a nagyobb siker? Hogy rádió bemondó lett egy korábban igen visszahúzódó, zártan beszélő fiatalember vagy, hogy hónapok munkája után kimond egy új szót egy kis tünemény? Az biztos, hogy a zene egyszerre hat érzelemre és értelemre. Ezt számos kutatás támasztja alá és én is nap, mint nap tapasztalom. 

- Végül is itt Zalaegerszegen mire jutottatok a zenetanárokkal?
 

- Nagyon nyitott kollektívával találkoztam. A közös gondolkodás során kiderült, hogy szükség és igény lenne speciális ismeretekre, mert sajnos a gyerekek nagy hányada olyan problémával küzd, amellyel kapcsolatban a zenetanárok nincsenek felkészítve. A továbbképzésre akár ide utazó oktatókkal, lokálisan is sor kerülhet egy pilótaprojekt keretében, amihez most forrást keresünk. Ha ez megvalósulna, akkor a helyi zeneiskola egyúttal mintával szolgálhatna más szakemberközösségek számára. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK