2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kényszerpihenő este 8 után

2021. január 11. hétfő, 09:01
Szerző: Pánczél Petra
Aki a könnyűzenei életben tevékenykedik és a rock and rollt nemcsak egy zenei műfajnak, hanem életformának is tekinti, valószínűleg nem viseli túl jól az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Normális esetben számára ilyenkor kezdődne az élet, vagy maga a munka. Vajon mit csinálnak a jelenlegi helyzetben a zenei élet egyes szereplői? Annál is inkább, mert a klubkoncertek és a családiasabb jellegű könnyűzenei események épp az őszi/téli, illetve tavaszi időszakra esnek.

Koncertek helyett dalszerzés, zenehallgatás

Az elmúlt közel egy esztendőben viszont alig volt lehetőség koncertezésre és a közönséggel való találkozásra. Hogy hogyan telnek az esték a korlátozások alatt? – erről kérdeztük Kránitz Tónit, a Shabby Blues Band frontemberét, Takáts Eszter dalszerző-énekest és Németh Ernő (Mazsi) koncert-és rendezvényszervezőt.

Kránitz Tóni (Fotó: ZalaMédia archív/pP)

- Örömteli is lehetne az idei év, hiszen 2021-ben ünnepeljük a Shabby Blues Band 30. születésnapját. A tervek szerint a szeptemberi vadpörkölt fesztiválon lesz a jubileumi koncertünk. Reméljük addig javul a helyzet és megszervezhetjük az eseményt – kezdte Kránitz Tóni. A környezetemben azt tapasztalom, hogy a bezártság és kilátástalanság miatt sokan letargikus, depressziós hangulatban vannak. Szerencsére a zenekarnál azért nem állt meg teljesen az élet. A karanténidőszakot arra használtuk, hogy összerakjuk az új lemezünket. Mindig ötévente jelenünk meg egy-egy újabb albummal, ez most amúgy is esedékes volt. A bezártság talán segítette picit az elmélyültebb munkát.

A zenész hozzátette: a próbák kicsit nehézkesebbé váltak a kijárási tilalom miatt. Mostanában péntek délutántól este fél nyolcig tudnak találkozni, gyakorolni. Már az új lemez anyagát próbálják. A „Szomorú boldogság” című album – mely nyilván egyfajta utalás is a mostani vírushelyzetre – tizennégy új, saját szerzeményt tartalmaz. A zenét és a szöveget Gedeon Attila írta, illetve két dalnak Gál Szabolcs a szerzője. Az együttes tagjai remélik, hogy idén decemberben sor kerülhet a lemezbemutató koncertre.

Takáts Eszter énekest kevésbé viseli meg a kijárási tilalom. Mióta Szentkozmadombjára költözött, kicsit átalakult az élete és a napirendje. Persze a koncertezés nagyon hiányzik neki, ám igyekszik kreatívan eltölteni a felszabadult órákat, este pedig inkább pihen.

Takáts Eszter (Forrás: Facebook/Takáts Eszter)

- Az igazság az, hogy este 8 óra után már alvással töltöm az időt, mivel minden nap 5 órakor kelek, hogy el tudjam végezni a feladataimat és ötletelni is tudjak újfajta zenei megoldásokon – meséli Eszter. A zene mellett új munkám is van: a szentkozmadombjai önkormányzat programszervezőjeként, közművelődési asszisztenseként tevékenykedem. Emiatt most épp képzésre járok, ugyanakkor a pandémia alatt az alkotói vénám is „beindult”. Erre is muszáj időt szakítani!

Mint mondja, úgy érzi, hogy hirtelen nagyon sok teendője lett, aminek örül, de még szoknia kell az új helyzetet.ú

- Igyekszem kialakítani egy konstruktív munkarendet, hogy jól tudjak működni szabadúszóként is, és alkalmazottként is. Még friss az egész, így bízom benne, hogy gyorsan beletanulok, és hasznos tudok lenni hosszútávon a környezetemben.

Érdekes helyzet ez, mert egyrészt az ember próbálja ugyanúgy élni az életét, tenni a dolgát, mint normálisan, aztán persze folyamatosan érzi, hogy sok minden mégsem úgy van – válaszolta kérdésünkre Németh Ernő

Németh Ernő (Fotó: pP)

- Szerencsére alapból is szeretek olvasni, zenéket hallgatni, ez most felértékelődött az utóbbi időben. Főleg a történelmi témájú könyveket, és a zenéről, zenészekről szóló olvasmányokat kedvelem. Utóbbi kiegészül a társművészetekkel is; képzőművészek, írók, költők életrajzát is szívesen olvasom. Programszervezőként is és zenekedvelő magánemberként is nagyon hiányoznak a koncertek, fesztiválok és ezek miliője. Vagyis maga a társasági élet. Kicsit nehezen is viselem ezt a helyzetet, sokkal hullámzóbb a kedélyállapotom, mint normális esetben – mesélte.

Azért ebben az „extrém szomorú” helyzetben is próbálja hasznosan eltölteni az esti órákat. Sokkal jobban figyeli például az online eseményeket, közvetítéseket, mint eddig. Úgy érzi, hogy sikerült ezzel a világgal jobban megismerkednie. Ezenkívül – sokak meglepetésére – megtanult főzni is, egyre nagyobb örömét leli benne. Közben reméli, hogy pár hónap múlva egy kicsit normálisabb irányba terelődik az életünk és újra lehet különféle rendezvényeket látogatni.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK