2024.05.22., szerda - Júlia, RitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két óra kötetlen éneklés

2019. november 05. kedd, 19:41
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A botfai népzenei életnek évtizedek óta messze híre van. Most újabb összetevő gazdagíthatja mindezt. A Válicka Citerabarátok Egylete szervezésében népdal műhely kezdte meg működését november elején. A minden korosztályt, laikusokat, énekeseket, énektanárokat megszólító program egy-egy tájegység dalaival való ismerkedésre, közös éneklésre ad módot, kötetlenül.

 A minőségi tanításra Ferincz Adrienn népdalénekes, a Válicka citerazenekar és a Gyéres Műhely énekenője-hegedűse a garancia. Ő a program ötletgazdája is.

 Népdal műhely Botfán

- Régóta tervezem, hogy valamilyen formában népdalt tanítsak. A folk-kocsmákban tettünk erre kísérletet, de nem az volt a megfelelő fórum, mert oda a tánc miatt jönnek, az énektanulás másodlagos. De azt is tapasztaltam, hogy lenne igény egy ilyen lehetőségre. Ezért jött létre a népdal műhely, ahol egy-egy tájegység dalaiból válogatok és akár stílustechnikát is lehet tanulni. Mindebben kiváló partner a Válicka Citerabarátok Egylete, akik helyszínt is tudnak mindehhez adni Botfán. A műhelyre való felkészüléskor pedig a saját tudásomat is rendezni, fejleszteni tudom – mondta Ferincz Adrienn. 

Ferincz Adrienn és Nagy Kata, a citerások vezetője

- Milyen gyakoriak lesznek ezek a találkozók?

- Havonta szeretnénk összejönni. Az időpont sok mindentől függ, a házigazda intézmény programjaitól, illetve nem szeretnénk, hogy más rendezvényekkel ütközzön. Tudom, hogy felnőtteknek milyen nehéz szabadidőt teremteni a család és a munka mellett, ezért úgy építjük fel a foglalkozásokat, hogy ha valaki nem tud mindig eljönni, akkor is be tudjon kapcsolódni. Kötetlenül. 

- Hogyan sikerült az első alkalom?

- Sokan eljöttek, mindenféle korosztályból és férfiak is csatlakoztak. Egyelőre tesztfázisban van ez a kezdeményezés. Nagyon túlgondolni sem akartuk, majd meglátjuk az igények alapján, hogy pontosan milyen legyen a közel két órás összejövetel. Egy biztos, a dalok színvonalából nem engedünk.

- Legközelebb mikor jöhetnek az énekelni vágyók?

- Várhatóan decemberben a két ünnep között. A pontos időpont az erre létrehozott „Válicka Népdal Műhely” közösségi oldal eseményeinél lesz látható. 

A programot a városi önkormányzat is támogatja. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK