2018.04.25., szerda - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megtisztulva, újrahangolva

2017. szeptember 27. szerda, 18:25
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zajlik a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem orgonájának karbantartása. A zsinagógában lévő hangszer idén éppen 30 esztendős, ennek alkalmából – a tisztítást és újrahangolást követően – egy jubileumi orgonaversenyre is sor kerül október 1-jén, a Zene Világnapján.

Takács Kata, az intézmény művészeti titkára érdeklődésünkre elmondta: tizennégy éve várat magára a karbantartás. A hangszer ugyan jó állapotban van, és folyamatosan használják is a zenészek, de 4-5 évente ráférne egy alapos takarítás, erre sajnos az utóbbi időszakban nem kerülhetett sor. A mostani szervizelés gyakorlatilag a sípok tisztítását, átfújását jelenti. A legnagyobb sípok 5,5 méteresek, a legkisebbek 5 milliméter körül vannak. Összesen 2470 darab sípból tevődik össze a hangszer, aminek jó része a közönség előtt rejtve van. Egy kéthetes munkafolyamatról van szó, melyet a város önkormányzata támogat.

30 éves az orgona

A dolog nehézsége abban rejlik, hogy a munkálatok nagyon szűk helyen folynak, épp hogy elfér két ember a sípok között az emeleti részen. A blokkokba elhelyezett sípokat – a nagyméretűeket kivéve – leszerelik; portalanítják, átfújják. Két, Budapestről érkezett szakember végzi a karbantartást. Egyikük orgonaépítő, a másik pedig fúvóshangszer-készítő -és javító mester. A tisztítását, természetesen újrahangolás is követi.

A művészeti titkár az október elsejei koncerttel kapcsolatban elmondta: az orgonaünnep valójában egy „orgonapárbaj” lesz, Mátyás István zalaegerszegi születésű, jelenleg Bécsben élő orgonaművész és Elekes Zsuzsa Liszt- és Bach-díjas orgonaművész hangversenyére kerül sor. Az előadók egymást váltva adnak majd elő orgonaműveket, ám egy igazi ritkaságra is készülnek: a koncert végén ugyanis egy négykezes játékkal is megörvendeztetik a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK