2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Operaturné és CD-gyűjtemény

2018. június 11. hétfő, 18:55
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egy egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, ami a hazai operakultúra elmúlt kétszáz évének remekeit foglalja össze. Az impozáns kiadványt az intézmény az összes hazai városi könyvtárba és zenei intézetbe igyekszik eljuttatni a következő hónapokban.

A Magyar Opera200 című kiadvány részleteiről, illetve az operaház ősszel induló országjárásól a városházán tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója - akit dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntött –, valamint Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Nitsch Erzsébet igazgatóhelyettes, Kardos Ferenc, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese és Flaisz Gergő, a Keresztury VMK vezetője.

Országjárásra indul a Magyar Állami Operaház

Vadvári Tibor és Ókovács Szilveszter a sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztatón elhangzott: az egyedülálló, díszdobozba csomagolt CD-gyűjtemény 50 korongot, plusz 3 DVD-mellékletet tartalmaz, és összesen 35 válogatott operamű szerepel a kollekcióban. Köztük Bartók Béla, Erkel Ferenc, Goldmark Károly, Kodály Zoltán klasszikusai, de kortárs művek is. Ókovács Szilveszter elmondta: az volt a cél, hogy nemzeti intézményként összefoglalják azt a hatalmas magyar operakincset, amit elődeink ránk hagytak az elmúlt kétszáz évben. Tisztában vannak azzal, hogy a lemezpiac leáldozóban van. Ám a közgyűjtemények rendelkeznek CD-tárakkal, zenei részlegekkel, ezért ezt a hanghordozót tartották a legalkalmasabbnak arra, hogy a könyvtárak számára eljuttassák a gyűjteményt.

Nemcsak CD készült, hanem országjárásra is indul az operaház

Az operaház vezetője egy másik fontos kezdeményezésről is beszámolt. Mivel a fővárosi intézmény felújítás alatt áll, ősszel elindítják az „Operát az Operából” programot, vagyis vidéki városokban játszanak majd előadásokat. Olyan helyszínekre mennek, ahol az operai műfaj kevéssé van jelen. Tizennyolc megyeszékhely közül tízet választottak ki, ahol egy négy előadásból álló bérletet állítottak össze; mégpedig a „Puccini Itáliája” című évad esszenciájából. Zalaegerszegen 2018. októberétől 2019. áprilisáig kerül sor az előadásokra. A helyszín az Art Mozi lesz. A repertoáron szimfonikus est, balett-est is szerepel, de felcsendül Puccini egyik legmegrázóbb szerelmi operája, a Tosca is.

A sajtótájékoztatón Vadvári Tibor örömét fejezte ki az iránt, hogy az operaház országjárása Zalaegerszeget is érinti. Reméli, hogy a programsorozattal a fiatalokat is sikerül egy kicsit az opera felé terelni.

Az alpolgármester a tájékoztató végén, az önkormányzat nevében átvette Ókovács Szilvesztertől a díszdobozos CD-gyűjteményt, mely a könyvtárakba kerül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK