2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Polgár Péter szerzői estje a Jazz Szerdán

2020. január 08. szerda, 18:21
Szerző: Pánczél Petra
Egy különleges szerzői estre készül január 15-én Polgár Péter zeneszerző, gitáros. A Jazz Szerda programsorozat keretében, az elmúlt bő huszonöt év dalait mutatja be a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az estre országosan ismert előadókat is hívott: Odett, Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi is színpadra lép.

Polgár Péterrel többek között arról beszélgettünk, hogy mi az apropója a rendhagyó koncertnek és hogyan kerül az alapvetően alternatív zenei stílus a Jazz Szerda kereti közé?

Alterzene finomra hangolva

- Nincs semmi jubileumi évforduló! – szögezte le mindjárt az elején. Egyszerűen csak szerettem volna összehozni egy jó bulit. Már régóta gondolkodtam egy efféle produkción, s most volt időm foglalkozni vele. Az ötletre pedig vevő volt a Keresztury VMK és a hangversenyterem vezetése is.

- Az általad írt zenék nem kifejezetten a jazz műfajához tartoznak. Szükség lesz némi áthangszerelésre?

- A Jazz Szerda rendezvénysorozat sok műfajt befogadott már, hiszen voltak világzenei koncertek, de soul, blues és dixieland is előfordult. Szerintem mi az alternatív- és pop zenének azt az ágát képviseljük, ami még épp belefér ebbe a közegbe. Komolyabb áthangszerelésre nem kerül sor, inkább úgy fogalmaznék, hogy finomabbra hangoltuk a zenét. Nem lesz a fesztiválokra jellemző „zúzás”. A számok mind a szövegeket, mind a zenét tekintve alapból is elgondolkodtatóak, úgy érzem, hogy a daloknak jól fog állni az az intimitás, amit a hangversenyterem atmoszférája kínál.

Polgár Péter az elmúlt huszonöt év dalaiból válogat

- Milyen dalok csendülnek fel szerdán? Annál is inkább, mert aki ismeri a pályafutásodat, jól tudja, hogy Müller Péterrel, Takáts Eszterrel dolgoztál már korábban is. Lányoddal, Odettel pedig sokáig közösen zenéltél, dalokat írtál neki. Ugyanakkor most mindhárom előadó a saját útját járja…

- Ez igaz, ezért komoly szervezést igényel, hogy összepróbáljuk a koncert anyagát. De szerencsére a január mindenkinek kicsit lazább, így több idő van a közös munkára, egyeztetésre. A repertoár egyébként összetett lesz, hiszen az 1990-es évek elején Zalaegerszegen működő Sziámi zenekar számaitól kezdve, egészen az újabb Odett-dalokig sok minden felcsendül. A Sziáminak 1992-től voltam tagja, rá egy évre jött ki az Olyan vagy című album, melyről játszunk is nótákat. De egy régi Kontoroll Csoport szám (Halandzsa) blues-os átirata is hallható lesz. Takáts Eszter úgy került a képbe, hogy a lányom első lemezén (Odett és a Go girlz) ő és Varga Zsuzsa énekes is szerepel. De Eszti, Müller Péterrel is dolgozott már együtt, sőt Péter meg Odettnek írt számos szöveget; így a szálak összeérnek. A koncerten ezenkívül sor kerül egy általam jegyzett, gitárra épülő instrumentális blokkra is, mely eddig még nem került a közönség elé. 

- A kilencvenes évektől napjainkig elég sok dalt írtál. Hogy érzed mennyit változott a zenei világod? Értek új inspirációk?

- Ez érdekes kérdés, mert igazából a nyolcvanas években kezdtem zenélni, és az akkori bandákkal főleg a rock-blues vonalat képviseltük. Sokáig csak ilyen számokat írtam. Változást pont Müller Péter hozott az életembe, mikor Zalába költözött, és csatlakozhattam a Sziámihoz. Persze korábban is ismertem az alternatív műfajt, jártam koncertekre is, de ilyen dalokat addig nem írtam. Később aztán annyira ráálltam, hogy Odettel is ezt a vonalat szerettem volna továbbvinni. Egy „alter csajt” próbáltam kihozni belőle, ami így utólag – most már belátom – hülyeség volt. Persze egy idő után simán lerázott, hiszen megtalálta a saját hangját. Újabb inspiráció akkor ért, mikor elkezdtünk együtt dolgozni a Heaven Street Sevenből is ismert Takács Zoltán „Jappán” producerrel, aki az Odett-dalokat kicsit „belehúzta” a popzene világába. De csak annyira, amennyi még jól állt Odettnek is, meg a számoknak is. Most ott tartok, hogy talán rock-blues dalokat tudnék nehezebben írni. Sok mindenkivel dolgoztam együtt az elmúlt évtizedekben, változatos műfajokban, sőt még színdarabokhoz is írtam zenéket. Körülbelül 100 saját szerzeményem van levédve az Artisjusnál, de ennek nagyjából a duplája köthető a nevemhez, ha mindent bele szeretnék számolni. A legnagyobb sikeremet persze Odettel értem el, hiszen 2013-ban Fonogram-díjas lett a Hanyatt, homlok, egyenes lemezünk.

Polgár Péter azt is elárulta, hogy a Jazz Szerdán húsz dalt játszanak majd, a színpadon pedig Odettet, Takáts Esztert és Müller Pétert vendégzenészek kísérik. Koller László basszusgitáron, Radics Igor dobon, Monostori János billentyűn, Markó Tamás gitáron, Salamon Attila pedig akusztikus gitáron játszik.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK