2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zongorakoncert a platóról

2020. május 19. kedd, 17:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Szabadtéri koncertsorozattal szórakoztatja a zenekedvelőket a hétvégén Tóth László zongoraművész, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem csoportvezetője, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesület elnöke.

A különleges kezdeményezés részleteiről a hangversenyteremben számoltak be a szervezők. Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban elmondta: jó ütemben halad az egykori zsinagóga felújítása. A nagyterem munkálatai már befejeződtek, a nyár folyamán pedig sor kerül az emelet festésére, továbbá néhány orgonasípot is kicserélnek. A tervek szerint július második felében átadják a megújult hangversenytermet, bár az augusztus közepéig tartó korlátozások miatt nagyszabású programra nem kerülhet sor.

Zeneművek tizenkét helyszínen

Addig is a Keresztury VMK munkatársaival azon dolgoznak, hogy a járvány ellenére ne maradjanak teljesen zene és kultúra nélkül a zalaegerszegiek. Ezért is örültek Tóth László ötletének. A művész azzal kereste fel a városvezetést, hogy május 22-24 között szeretne szabadtéri, „mini” zongorakoncerteket adni a város több pontján.

Az önkormányzat, illetve a Keresztury Dezső VMK támogatásával szervezett koncertsorozat 12 helyszínre látogat el a három nap alatt. Flaisz Gergő, a VMK igazgatója elmondta: a program az intézmény #visszavárunk kampányának részeként valósul meg. A korlátozások idején szeretnének egy kis felüdülést nyújtani az embereknek, de közben már nagyon készülnek arra az időre is, amikor a közönség ismét birtokba veheti a művelődési házakat. Addig is kísérleteznek, ötletelnek, hogy a nyár folyamán is megörvendeztethessék az érdeklődőket különféle kulturális csemegékkel.

Tóth László mini zongorakoncertekre készül a város több pontján

Hogy a mini zongorakoncertek hogyan zajlanak majd a hétvégén? Tóth László elárulta: fogja a zongoráját, felteszi a VMK teherautójának platójára, és  néhány segítővel útra kel a városban. Olyan helyszíneket igyekezett választani, ahol több ember él, vagy halad át, de azért esztétikus is a környezet. Így főleg parkok, terek, teraszok kerültek be a 12 helyszín közé. A koncertek délután 4 órától este 8-ig tartanak; pénteken a kertvárosba, szombaton pedig a belvárosba látogat el a zongora-járat. Vasárnap – ha az időjárás is úgy akarja – további belvárosi és peremkerületi koncertekre kerül sor.

A pontos helyeket azért nem árulják el, mert a jelenlegi helyzetben nem szeretnék, ha túl sok ember gyűlne össze egy-egy területen. A környéken lakók, és arra járók viszont úgyis meghallják a zongoraszót, amit akár saját lakásuk ablakából, erkélyéről, vagy egy kávéház teraszáról is megnézhetnek.

A félórás koncerteken Beethoven, Chopin és Liszt ismert zeneművei csendülnek fel. Remélik, hogy ezzel a kampánnyal sikerül egy kis színt és vidámságot vinni a mostani furcsa hétköznapokba és hétvégékbe. 

A sajtótájékoztatón mindebből ízelítőt is hallhatott a közönség.

(Ha a május 22-24-i hétvégén az időjárás nem kedvezne az eseménynek, akkor azt egy héttel később szervezik meg.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK