2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A családias Cserszegtomaj

2016. október 25. kedd, 17:30
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Cserszegtomaj nem egy alacsony fordulaton „pörgedező” község, amelyik csak a kötelezően előírt kűröket mutatja be. A lakosság- és születésszám folyamatos emelkedése, az ide költözők száma, az itt ingatlan tulajdont vásárlók aránya, a helyi óvoda és az általános iskola létszáma, a gépjármű-tulajdonnal rendelkezők arányszáma is azt igazolja vissza, hogy a képviselő-testület hosszú távon is helytálló döntéseket képes meghozni.

– Az itt élők nap mint nap bizonyítják szorgalmukat, rátermettségüket, tettrekészségüket, segítő szándékukat. Mindezt a falu vezetésének mindenkor viszonoznia kell – nyilatkozta Bartha Gábor polgármester, akitől elöljáróban arról érdeklődtünk, hogy mi mindenre tekint büszkeséggel.

– Az összefogásból is rendre jelesre vizsgázunk. Cserszeg-tomajon 28 nemzet szülöttei élnek békességben, kiegyensúlyozottan, a saját döntésük alapján. A közösségeink önszántukból, szeretettel segítenek minden bajba jutottnak, illetve rászorulónak. A nagyközségünk sok eredményt felmutatva épül a különböző kultúrákból, szépül a sokféle szokásból, a megannyi tradícióból. Mi Brüsszel kötelezése nélkül is jól megvagyunk. A népszavazást nemzeti ügyként kezeltük és a voksoláson az országos átlagot jóval meghaladó számban mondtak őszinte véleményt a választópolgárok.

Cserszegtomajon egy szép és mozgalmas idény után, szeptember közepén, a hagyományos szüreti vigasság keretében „Falukapu”-t avattunk a Rezi úton. A növények kiültetése, a virágosítás már tavasszal elkészült, de az élőzenés felvonulás alkalmával egy újabb, szellemi és fizikai összefogásból megvalósult, többféle jelképet egyszerre láttató, szép köztérrel gyarapodtunk. Egy olyan, a természettel harmóniában lévő, a természeti környezetet patinásan dekoráló helyet hoztunk létre, amelyik minden szegletében Cserszegtomaj értékvilágáról közvetít.

Az ünnepség meghittsége a jóakaratú, a községünkért tenni akaró emberek közösségének lelkületét erősítette. A testvértelepülésünkkel való tízéves kapcsolat számunkra ajándékozott jelképe is erre a helyszínre került. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a nagyobb jelentőségű, hangsúlyosnak ítélt belterületi csomópontjainkat, a közvetlen közelükben lévő közterekkel együtt, hasonlóan jó minőségben kicsinosítsuk. A költségvetésünk persze nem teszi lehetővé, hogy gőzerővel, ripsz-ropsz mindent bevégezzünk, de a felvázolt irányok jók.

– Milyen feladatok előtt állnak?

– Az aszfaltozások, térburkolások munkálatainak négyzetméterre vetített árait a legtöbben ismerik és az is közismert, hogy az összes úthálózatunk hossza közel 150 kilométer. Bőven akad tennivaló. Még idén elvégezzük a Péter Pál felső szakasza, a Dombhát és a Fenyő utcák burkolatának cseréjét. A csapadékvíz-elvezetés kiépítettsége néhány helyen még hiányos. A szélsőséges időjárás, a rendkívüli intenzitással lezúduló esőzések több helyen okoztak károkat. A kritikus helyeket fölmértük és a vízkárvédelmi feladatokra a tartalékkeretből külön forrásokat találtunk. A falu biztonságosan, a lakosság igényeit maximálisan figyelembe véve, nagy körültekintéssel, eredményesen gazdálkodik.

A polgárok, ingatlantulajdonosok elvárása is egyre nagyobb. Egyre többen szeretnék kézzelfoghatóan látni, mi történik az általuk befizetett adóforintokkal. Azt érzékeljük, hogy a jövőben, a településeknek, saját környezetüket, saját forrásból kell szépíteniük. Az állam egyre inkább csak a kötelezően ellátandó feladatokra juttat, dotációt. A helyi adóra egyre nagyobb szükség van. Ezzel összefüggésben, az adómértékekről az év végéig még többször tárgyal az önkormányzatunk képviselő-testülete.

– Csúcsra járt a Cserszeg-tomajfutás…

– Október elején háromszázan, de ha lehetett volna, akkor dupla ekkora létszámban is startvonalhoz álltak volna, az első alkalommal, civil kezdeményezéssel, hagyományteremtő szándékkal, hat korcsoportban megrendezett, az önkormányzat által is támogatott Cserszegtomajfutáson. A szervezők a kezdő és a gyakorlott futókat is várták az ország minden pontjáról, hogy három távban népszerűsítsék ezt az amúgy is kedvelt sportágat. Az igen jó hangulatú közösségi eseményen részt vevő futóknak sok család, barát és ismerős szurkolt, de a kijelölt útvonal mentén a lakók is kitettek magukért.

A faluüzemeltetési csoport tagjain kívül két magánút tulajdonosai is támogatásukról biztosították a szervezőket, de a polgárőrök, a civil segítők, a sportszerető diákok is eredményesen helytálltak. A befutók kézműves kerámia érmeket kaptak és a megvendégelésükről is gondoskodtunk. A jó előre beharangozott, közel négy órás verseny teljes vagy részleges útlezárásával, a nyomvonalak kijelölésével összefüggésben mindössze egy panaszbejelentést regisztráltunk.

Dicséret illeti a közösségépítésből jelesre vizsgázott szervezőket, az ötletgazdákat a kiemelten profi munka elvégzéséért. Ha ilyen lelkesedéssel és rátermettséggel sikerül a jövőben a Cserszegtomajfutás megszervezése, akkor a sportkedvelők, a futók honi térképére is hamarosan rákerülhet a kitűnő természeti adottságokkal rendelkező községünk. Örömmel vettük, hogy kerékpáros szervezetek is érdeklődtek a felől, hogy miként szervezhetnének ide, a mostanihoz hasonló, nagyszabású versenyt.

– Jut idő, erő az idősek megbecsülésére is?

– Október közepén tartottuk az Idősek Napja tiszteletére szervezett hagyományos rendezvényünket, amire biztosítottuk a kisbuszos bejutást és hazajutást is. A fehér asztalok melletti vendéglátás sztárfellépője Aradszky László táncdalénekes volt, de vastapsot kapott Móger Péter harmonikaművész és a Pipacs Óvoda ajándékműsora is. Fél évtizeddel ezelőtt és idén most újra elnyertük „Az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata” díjat, amit az iskola tornatermében rendezett ünnepségen kapott meg Cserszegtomaj. Ezt az elismerést rajtunk kívül Újudvar település kapta meg.

Őket Jakab Sándor polgármester képviselte az ünnepségen, amelyet személyes jelenlétével megtisztelt Pácsonyi Imre, a ZM Idősügyi Tanács elnöke is. Ezen kívül a közelmúltban megkaptuk a Vöröskereszt „Humanitárius Település” elismerő címét. A kitüntetés nem csupán a véradóink, az önkénteseink szerepvállalásáról szól, nem csak a közösségi és egészségnevelési akcióprogramok száma nyomott a latban, hanem az is, ahogy a falu az idős polgárjaival bánik. A 2000-ben alakult, közel hetven tagot számláló Aranykorúak Klubjának tagjai szerte az országban mindenhol jó hírnevét viszik a községünknek. A köz- és kulturális élet aktív szereplői és vezetői minden támogatást és tiszteletet megérdemelnek. Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK